Word abonnee

Schaatsen

‘Je moet gewoon mazzel hebben’

Hans Reitzema

Schaatsen

‘Je moet gewoon mazzel hebben’

door: Luuk Blijboom
2 november 2020
2 tot 7 minuten lezen

Henk Gemser (80) was een van de gezichten van het schaatsen. Jan Ykema, Hein Vergeer, Leo Visser, Gianni Romme, Ids Postma en vele anderen behaalden successen onder de schaatscoach. Vorig jaar werd bij hem kanker geconstateerd. Inmiddels is hij schoon verklaard. Helden ging bij hem langs in Oudehaske.

Als een ervaren gids loodst hij deze ochtend zijn bezoek door zijn museum aan huis in het Friese Oudehaske, locatie van de permanente expositie Leven Is Topsport. De wanden van de ruimte, die tevens dienstdoet als kantoor, gaan bijkans verscholen achter talrijke foto’s, krantenknipsels en souvenirs.

“Kijk hier,” zegt Henk Gemser, en hij wijst met gepaste trots naar afbeeldingen van Hein Vergeer en Leo Visser. En zie eens daar: Gianni Romme, Ids Postma. Iedere naam staat garant voor een bijpassende anekdote. Stuk voor stuk schuchtere jongens uit de provincie die aan zijn hand uitgroeiden tot iconen van het internationale schaatsen.

Maar misschien wel meer nog dan aan die imposante eregalerij der kam- pioenen hecht Henk waarde aan een onooglijke, met viltstift beschreven strook bordkarton die ergens scheef boven een bureau hangt. Hij noemt het kleinood het wellicht mooiste souvenir dat hij overhield aan de Winterspelen van 1988 in Calgary. Zijn toenmalige pupil Leo Visser trof het zo te zien in der haast gemaakte knutselwerk aan in een kleedruimte van de Olympic Oval. Hij besloot het in zijn tas te stoppen, om het na het doven van het olympisch vuur aan zijn trainer cadeau te doen.

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: