Word abonnee

Atletiek

Killer Fem

Nine IJff

Atletiek

Killer Fem

door: Jasper Boks
31 mei 2022
4 tot 9 minuten lezen

Femke Bol heeft zich in een razendsnel tempo bij de wereldtop gevoegd. Vorig jaar won ze olympisch brons op de 400 meter horden. En in maart pakte ze bij het WK indoor zilver op de 400 meter. In aanloop naar het WK (15-24 juli Eugene, Amerika) en EK atletiek (15-21 augustus, München) leggen we haar acht stellingen voor.

Ik heb na de bronzen olympische medaille op de 400 meter horden een Gucci-tas gekocht en rijd tegenwoordig in een Porsche
Lachend: “Ik denk dat als ik met een Gucci-tas thuis zou komen mijn moeder wel even zou vragen of alles goed met me gaat. Ik ga me niet ineens anders voordoen, ben je gek. Ik heb mezelf de afgelopen tijd na de mooie resultaten wel wat cadeau gedaan. Een sieraad en een leuke vakantie. En ik wil nog een ring laten maken met de olympische ringen. Maar ik ben verder niet van de rare uitspattingen. Van de dure merken ben ik nooit geweest, dan ben ik toch eerder van het sparen.

Mijn leven is natuurlijk wel veranderd. Ik kijk misschien wat anders tegen zaken aan door wat ik allemaal heb meegemaakt. Vlak nadat ik in 2019 de olympische limiet liep op de 400 meter horden ging ik uit huis en betrok het topsportershuis in Arnhem. Ik woon sinds dit jaar samen met meerkampster Emma Oosterwegel in een appartement. Ik ben vergeleken met twee jaar terug veel zekerder over veel dingen. Als topsporter, omdat met goede prestaties ook het zelfvertrouwen groeit. Ik denk niet meer meteen dat het het einde van de wereld is als ik een slechte training heb gehad, ben dan hooguit in lichte paniek. Ook als mens ben ik zelfstandiger geworden. Maar verder ben ik nog dezelfde Femke.

Het valt nog mee met de aandacht die ik krijg. Op Instagram krijg ik wel geregeld berichten. Ik vind het heel leuk als mensen leuke dingen naar me sturen, hoor, maar ben niet zo van sociale media. Ik besteed liever mijn aandacht aan de mensen die ik in het echt tegenkom. Het mooiste compliment dat ik heb gekregen, ontving ik eigenlijk voordat het supergoed met me ging. Toen ik net doorbrak in 2019 stuurde iemand die ik niet eens heel goed ken me een berichtje: ‘Ik vind je zo’n mooi persoon, hoop dat je blijft genieten van je trainingen, de wereldtop in gezondheid haalt en altijd jezelf zult blijven.’ Dat iemand die ik niet zo goed ken de tijd nam om zo’n mooi bericht te sturen, vond ik zo lief.

Ik krijg wel hulp en tips hoe ik om moet gaan met de nieuwe werkelijkheid. Mijn manager Caroline Feith is daar belangrijk in. Zij beschermt me. Alle verzoeken komen bij haar binnen en zij filtert alles voor me. Mijn coaches helpen me ook met het feit dat mensen meer van me verwachten dan voorheen. Niet erg, ik hou wel van een beetje druk. Ik geniet ook heel erg van alle nieuwe dingen die ik meemaak als atlete. Vorig jaar mocht ik meedoen aan alle Diamond League-wedstrijden. Geweldig. Dan loop ik ineens tussen alle grote namen uit de atletiek, sporters tegen wie ik altijd heb opgekeken. En nog gekker: die bekende sporters weten ook nog eens wie ik ben.

Ik ben me er niet echt van bewust dat ik nu word gezien als boegbeeld van de Nederlandse atletiek. In mijn beleving is Sifan Hassan dat. Zij is een fantastische atleet, met een bewonderenswaardige mindset en ook nog eens een geweldig mens. Ik merk natuurlijk wel dat als er over atletiek wordt gesproken op tv of geschreven in de kranten er steeds vaker een fotootje van mij bij wordt geplaatst. In het begin schrok ik daarvan, dacht ik: waarom ik? Nu zie ik het steeds meer als een eer. Ik heb er heel hard voor gewerkt om deze prestaties voor elkaar te krijgen en het is mooi dat dat blijkbaar inspireert.

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle en Tijdschrift.nl. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen

Delen: