Word abonnee

Wielrennen

Kirsten Wild: ‘Mijn koekje bij de koffie wil ik gerust delen’

Ferdy Damman

Wielrennen

Kirsten Wild: ‘Mijn koekje bij de koffie wil ik gerust delen’

door: Marijn de Vries
26 januari 2019
5 tot 10 minuten lezen

Kirsten Wild rijdt de laatste tijd op de baan iedereen op een hoop. In aanloop naar het WK baan (27 februari-3 maart) in Polen, waar ze liefst drie titels verdedigt, schuift oud-collega Marijn de Vries bij haar aan voor een goed gesprek. “Vaak snap ik niet dat rensters lossen in een koers en na de wedstrijd gewoon zitten te feesten in de bus. Ik zou me de ogen uit de kop schamen.”

Misschien wel honderd nachten hebben we samen doorgebracht. Duizenden kilometers hebben we gefietst. Uren, dagen, maanden hebben we met elkaar gepraat. Dan is een interview eigenlijk helemaal niet nodig. Klopt Kirsten, had ik aan de keukentafel willen zeggen vlak voor we begonnen: ik weet alles al van je.

Een van je beste vrienden interviewen is not done, in journalistieke zin. Maar het is vooral heel raar. Of ik dit verhaal had kunnen schrijven zonder een woord met mijn dierbare oud-ploeggenoot Kirsten Wild te wisselen? Misschien. Waarom we er toch twee uur voor zijn gaan zitten? Omdat een officieel vraaggesprek altijd leidt tot scherpere vraagstellingen en betere formuleringen. “Je wilt het hebben over dat ik fanatieker ben in de wedstrijd dan hier aan de keukentafel. Toch?”

Eigenlijk meer over dat je in het echte leven best onzeker kunt zijn. Je cijfert jezelf dan heel snel weg, vind ik. Terwijl met een rugnummer op…
“Ik denk dat ik op de fiets zekerder overkom dan in het gewone leven. Maar als je een heel peloton bekijkt, dan is dat wel meer zo. Dan ben ik niet uitzonderlijk.” Of misschien toch wel. Het verschil tussen Kirsten-op-de-fiets en Kirsten-naast-de-fiets is er een van dag en nacht. Tijdens mijn wielercarrière heb ik geen andere renster ontmoet die zo vurig wil winnen waardoor ze handelt voor ze nadenkt, terwijl ze naast de fiets over zo’n beetje alles twijfelen. “Als ik op intuïtie koers, ben ik op mijn best. In het dagelijks leven denk ik veel meer na. Hoe meer ik nadenk, des te onzekerder ik word. In de koers is daar geen tijd voor. Je hebt maar een split second om te beslissen. Vaak is iets al gebeurd, heb ik al gehandeld zonder na te denken.”

Tekst gaat verder onder de foto

Kirsten Wild

Maar achteraf vind je het vaak wel belangrijk er nog even stil te staan hoe je overkwam en of een actie asociaal was of niet.
“Ja, dan ben ik me er wel van bewust wat ik heb gedaan. Meestal is dat onderweg al. Het is weleens gebeurd dat ik per ongeluk iets lelijks tegen iemand zei en dat ik bijna tegelijkertijd dacht: waarom doe ik dat nou? Het heeft mij niet geholpen en haar ook niet. Dat is de adrenaline die niet opspeelt als je je spijkerbroek aan hebt. Je doet dingen die je niet zou doen als je rij voor de kassa staat.”

Ben je daar in de loop der jaren in veranderd?
“Mijn intuïtie is iets veranderd. Vroeger maakte ik meteen een fietsactie, sturend of remmend. Door alle ervaring durf ik daar nu meer rust in te nemen. De scherpe randjes zijn er wat af.”

Regenboogtrui

Vorig jaar was het beste seizoen uit haar carrière. Kirsten werd drievoudig wereldkampioen en tweevoudig Europees kampioen op de wielerbaan en sprintte tussendoor ook nog naar drie World Touroverwinningen op de weg. Toch zie je haar op sociale media niet veel foto’s delen van zichzelf in de regenboogtrui.

“Toen ik in 2015 wereldkampioen scratch werd, heb ik daarna maar één of twee keer in de regenboogtrui getraind. Ik heb dan wel gewonnen, dacht ik, maar de helft deed niet mee. En de andere helft was niet goed. Ik geneerde me om in die trui te gaan trainen. Als ik nu op de baan train, doe ik dat wel in mijn regenboogpak. En dat vind ik eigenlijk erg cool, ik ben dan best trots. Achteraf heb ik er wel spijt van dat ik in 2015 bijna niet in de regenboogtrui gefietst heb. Want zo’n trui is toch waar je het voor doet.”

‘Mensen moeten wel bijna denken: dat vrouwenwielrennen kan niets voorstellen, want ze winnen alles’

Helden Magazine 45

Het eerste gedeelte van het verhaal van Kirsten Wild komt voort uit Helden Magazine 45 waar Memphis Depay de cover siert. Depay laat zin wie hij echt is. Een verhaal over het geloof, zijn jeugd, familie, imago, Oranje en Louis van Gaal.

Verder in de 45ste editie van Helden, Rico Verhoeven en Max Verstappen gingen de verbale strijd met elkaar aan, schaatser Kai Verbij over de Spelen en de Europese titel sprint, Jac Orie is een garantie voor succes, schaatsster Antoinette de Jong over haar jeugd waarin ze werd gepest om haar rode haren, de grondlegger van het shorttracksucces Jeroen Otter, tennisser Alexander Zverev, en wielrenner Lars Boom ging in gesprek met Victoria Koblenko.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: