Word abonnee

Wielrennen

Merijn Zeeman: Jonas Vingegaard is een heel speciaal mannetje

Lars van den Brink

Wielrennen

Merijn Zeeman: Jonas Vingegaard is een heel speciaal mannetje

door: Jasper Boks
8 november 2022
6 tot 11 minuten lezen

Van lelijk eendje naar toonaangevende ploeg in wielerland. Merijn Zeeman is een van de architecten van het succes van Team Jumbo-Visma. Zijn diepgewortelde droom, de Tour de France winnen, kwam dit jaar uit. Sterker nog, de ploeg won niet alleen het geel, maar ook de groene trui en de bolletjestrui. De sportief directeur blikt terug op wielerjaar 2022. 

De Tour de France winnen was jouw grote droom. Wat merken je vrouw en kinderen ervan dat dat doel is bereikt?

Lachend: “Na de Tour gingen we met het gezin op vakantie naar Italië en daar werd ik geregeld herkend. Maar verder… Mijn motivatie om het beste uit ons team te halen is niet ineens weg, ik ben niet ineens vaker thuis.”

Hoe heb je de Tourzege gevierd?

“Toen ik op maandag terugkwam uit Parijs hadden mijn vrouw Laura en mijn familie een surpriseparty georganiseerd bij ons in de tuin. Een dag later gingen we samen met zoon Luuk en dochter Nina naar Den Bosch voor de huldiging. Luuk is elf, die krijgt al heel erg mee wat voor werk ik doe. Hij ging op de foto met Jonas Vingegaard en met Wout van Aert. Hij kreeg een gesigneerde gele en groene trui. Eerder had hij ook al een gesigneerde rode trui van Primoz Roglic gekregen na diens eindzege in de Vuelta.” 

Jullie namen de gele trui, de bolletjestrui en de groene trui mee naar huis en wonnen zes etappes…

“Wij hebben iets unieks neergezet, zeker voor een Nederlands sportteam. Het ploegenspel dat wij hebben laten zien in de Tour is nog niet vaak vertoond. Als je het met voetbal ver­gelijkt: we scoorden niet vlak voor tijd de winnende treffer, maar hebben de concurrentie van de mat gespeeld. Daar ben ik erg trots op.”

We kennen ook allemaal de beelden van de tijdrit met finish op La Planche des Belles Filles op de een na laatste dag van de Tour in 2020, toen Roglic het geel verloor aan Tadej Pogacar. Jij werd die dag gevolgd door een camera van de NOS. Hoe vaak ben jij in de afgelopen twee jaar om de oren geslagen met die beelden?

“Vaak genoeg. Mensen hebben die beelden onthouden, het was zo’n enorme dreun. Zeker in het begin vond ik het zwaar daarmee om te gaan. De impact van die dag in 2020 werd nogmaals duidelijk op de voorlaatste dag van de afgelopen Tour. Opnieuw een tijdrit. We stonden er veel beter voor dan in 2020, het kon eigenlijk niet meer misgaan. Ik was zo gespannen. En niet alleen ik. Head of performance Mathieu Heijboer, ploegleider Grischa Niermann en directeur Richard Plugge, die er in 2020 ook bij waren toen het misging, waren dat ook. We moesten er met z’n drieën echt voor zorgen dat de demonen geen grip op ons kregen. We waren zo opgelucht dat die tijdrit voorbij was. Die Tour van 2020 was toen echt een afgesloten hoofdstuk. Maar die Tour had er tegelijkertijd voor gezorgd dat we nog professioneler te werk zijn gegaan.”

Van Aert

Laten we teruggaan naar het voorjaar. Wout van Aert won Omloop Het Nieuwsblad en de E3-prijs, reed geweldig in Parijs-Nice, maar kreeg vlak voor de Ronde van Vlaanderen corona. 

“Wout was in de vorm van zijn leven, ik weet zeker dat hij heel dicht bij de overwinning had gezeten in Vlaanderen als hij mee had kunnen doen. Toch reed hij nog een geweldig voorjaar met een tweede plaats in Parijs-Roubaix en een derde plek in Luik-Bastenaken-Luik. Het ‘voordeel’ van die positieve test in april was dat hij daarna immuun was in de maanden erna. Dat heeft Wout ontspanning gegeven in aanloop naar de Tour.”

Hoe verloopt de samenwerking met alleskunner Van Aert? 

“Wout zit niet alleen maar braaf aan tafel te luisteren als we met hem praten. Hij gaat de discussie niet uit de weg. Wout eist het maximale van zichzelf en van het team. Hij heeft voor de Tour uitgesproken dat hij het winnen van de groene trui heel belangrijk vond. Wij hebben toen besloten dat het een ambitie van de hele ploeg werd. Het tweede grote doel was de Tour winnen. Met in het achterhoofd: als Wout de kans krijgt om voor de groene trui te gaan, dan wordt hij nog belangrijker in onze strijd om het geel. We hebben de strategie vooraf helemaal uitgewerkt. Wout moest zo snel mogelijk het groen pakken, er alles aan doen om heel snel een grote voorsprong in punten te pakken. Doordat hij snel een veilige marge had, kon hij zich ook volledig inzetten voor het team.”

In België wordt al geroepen dat Jumbo-Visma in moet zetten op een Tourzege voor Van Aert.

“Parijs-Roubaix, de Ronde van Vlaanderen winnen en wereldkampioen worden, zitten veel meer in zijn hoofd voor de komende jaren.”

Maar zou hij ooit de Tour kunnen winnen?

“Dat is een brug te ver, denk ik. Wout moet het als hij de Tour wil winnen, opnemen tegen mannen als Pogacar, Remco Evenepoel, Vingegaard en Roglic; mannen die een heel andere lichaamsbouw hebben dan hij. Ze zullen het in België misschien niet leuk vinden dat ik dit zeg. Maar ze hebben Evenepoel ook nog. Nu hij de Vuelta heeft gewonnen, kunnen ze zich op Remco richten wat betreft een Belgische Tourzege. Dan kan Wout ondertussen lekker blijven doen wat hij nu doet.

HELDEN MAGAZINE EDITIE 64 

Het verhaal van Merijn Zeeman komt voort uit Helden Magazine nummer 64. In het dubbeldik eindejaarsnummer wordt er teruggeblikt naar het sportjaar 2022. Naast een uitgebreid interview met Irene Schouten komen nog tal van sporters en coaches voorbij die 2022 kleur gaven. Shorttrackkampioen Suzanne Schulting en haar coach Jeroen Otter gaan in gesprek. 

Ook schaatshelden Thomas Krol en Kjeld Nuis komen voorbij. Wat maakt Annemiek van Vleuten, die dit jaar alles won wat er te winnen viel, zo goed? Verder zijn er inspirerende sportverhalen te lezen in de vorm van een rapportage of interview van Giovanni van Bronckhorst, Luc Steins, John van ’t Schip en Hennie Stamsnijder. 

WK voetbal Special 

Daarnaast staat Helden Magazine editie 64 in het teken van het WK voetbal. In de ruim zeventig pagina’s tellende WK Special vertellen kenners als Ronald Koeman en Ruud Gullit wat Virgil van Dijk zo’n bijzondere voetballer maakt. Verder exclusieve interviews met Denzel Dumfries, Matthijs de Ligt, Cody Gakpo en balkunstenaar Soufiane Touzani. Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine editie 64! 

Wil je geen geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen. 

Delen: