Word abonnee

Voetbal

‘Ooit wil ik bondscoach worden’

ANP

Voetbal

‘Ooit wil ik bondscoach worden’

door: Frits Barend & Luuc Renema
14 november 2017
22 tot 27 minuten lezen

Hij greep met Ajax net naast de landstitel en de Europa League, maar verdiende wel dé Nederlandse transfer in voetballand. Peter Bosz verruilde Ajax voor Borussia Dortmund. Over die overstap was veel te doen. Helden ging langs in Dortmund voor een gesprek over De Breuk, Abdelhak Nouri en Oranje.

De spelers druppelen een voor een binnen. Keurig stellen Mario Götze, de man die Duitsland in 2014 de wereldtitel bezorgde, superspits Pierre-Emerick Aubameyang en Marcel Schmelzer zich voor. “Zo zijn ze hier. Iedereen doet normaal, terwijl deze club heel groot is. Als wij in Duitsland vliegen en ergens aankomen, staan bij het vliegveld duizenden mensen ons op te wachten. Als we naar het hotel gaan, kunnen we buiten niet wandelen. Echt onvoorstelbaar. Maar als je eenmaal op het trainingscomplex bent, heb je het niet in de gaten. Er komt hier normaal niemand,” zegt Peter Bosz, die afgelopen zomer na één seizoen Ajax koos voor Duitsland.
De enige Nederlandse trainer die in 2017 werkzaam is bij een Europese topclub heeft het normaal gesproken hermetisch gesloten trainingscomplex van Borussia Dortmund daags na een competitiewedstrijd voor Helden geopend.

Tekst gaat verder onder de foto

AUBAMEYANG
Je hebt bij Feyenoord en Ajax gewerkt. Is Dortmund het Feyenoord van Duitsland?
“Dat denk ik wel. Als je een vergelijking wilt maken, dan is Bayern München het Ajax van Duitsland en kun je Dortmund vergelijken met Feyenoord. Als je naar de clubcultuur van Feyenoord kijkt: dat is een club van doe maar gewoon. Veel van de fans werken hard in de haven. Hier werken de fans in het Ruhrgebied, in de vroegere kolenmijnen, dat zijn van oudsher ook de echte arbeiders.”
Voor de wedstrijd van gisteren kochten we in de fanshop een shirt. We stonden zeker twintig minuten in de rij voor een van de vele kassa’s.
“Ze hebben me verteld dat de grootte van clubs met name daaraan wordt afgemeten. Ik heb begrepen dat Bayern München jaarlijks 900.000 shirts verkoopt en dat Dortmund tweede is met 600.000. Ajax verkoopt jaarlijks 150.000 shirts. En volgens mij zit de nummer drie in Duitsland ook zo rond de 150.000.”
Uren voor een thuiswedstrijd loopt iedereen rond het stadion in de geel-zwarte clubkleuren. Kun je genieten van die geweldige ambiance?
“Nee, genieten als trainer is moeilijk. Ik ben altijd analytisch bezig. Voordat de wedstrijd begint, probeer ik te voorspellen wat er gaat gebeuren en dat geef ik m’n spelers mee. Tegelijkertijd probeer ik al te denken: als het niet volgens mijn analyse verloopt, wat ga ik dan doen?”
In Nederland leeft de discussie of we nog wel het zogenaamde 4-3-3- systeem kunnen spelen. Hoe sta jij daarin?
“Nederlanders zijn opgeleid met het 4-3-3-systeem, met op het middenveld de punt naar voren of naar achteren. Met het aanpassen van een systeem gaan ze hier in Duitsland makkelijker om dan in Nederland. De discussies over systemen vind ik zinloos. Ik geloof niet in systemen, maar in principes. Mensen roepen geregeld: ‘Je moet 4-3-3 spelen, want dan kun je aanvallend spelen.’ Maar met 5-3-2 kun je ook heel aanvallend spelen, hoor. Het is maar net volgens welke principes je het systeem uitvoert.”
Je zei in een interview: ‘Ik bepaal de tactiek, Pierre-Emerick Aubameyang de muziek.’
“Iedere club heeft een jongen die de muziek in de kleedkamer bepaalt. Hij is een heel bijzondere speler, binnen en buiten het veld. Hij ziet er ook heel extravagant uit en inderdaad, hij bepaalt de muziek.”
Klopt het dat we hem net zagen binnenrijden in een opvallende zilverblauwe sportauto?
“Dat hangt ervan af wat voor dag het is. Vandaag, zondag, heeft -ie de blauwe mee. Hij komt elke dag met een andere auto. Eens even kijken, morgen komt hij waarschijnlijk met de Lamborghini. En dinsdag komt hij met z’n Ferrari. En als het regent, komt-ie met de gouden Range Rover.”

Delen: