Word abonnee

Column

Peter Heerschop: Ode aan

Jasper Faber

Column

Peter Heerschop: Ode aan

door: Peter Heerschop
8 november 2022
4 tot 9 minuten lezen

Frankie de Jong

Er zijn niet veel voetballers die tijdens de wedstrijd af en toe breedlachend rond kunnen lopen. Dat kan Frenkie de Jong wel. Ik moet erbij zeggen dat als ik zo kon voetballen als Frenkie, ik ook de hele tijd lachend rond zou lopen. Frenkie ziet situaties die anderen niet zien. Hij ziet teamgenoten vrijstaan die zelf niet eens weten dat ze vrijstaan.

Het ziet er vaak zo gemakkelijk uit. Je krijgt een bal en je speelt hem naar de juiste kleur. Of je houdt hem even bij je, draait weg, versnelt, passeert een groepje tegenstanders met een paar lichaamsschijnbewegingen. Frenkie zorgt voor een overtalsituatie en brengt de tegenstander in een soort van paniek door ontzag.

Frenkie pakt ook ballen af. Denk je als tegenstander dat hij daar niet mee bezig is, glijdt ie opeens de bal van je voeten. En nee, hij scoort niet heel vaak, maar waarschijnlijk vooral omdat hij er ook zo’n enorme lol in heeft als een teamgenoot het doet.

Hij is in alles Frenkie. Spreek zijn naam hardop uit en je weet gelijk wat ik bedoel. Je voelt het. Het is een man van 80 miljoen, of zoiets, maar je ziet altijd het jongetje. Het jongetje op straat, op het trapveldje, in de gymzaal. Lekker met een bal. Beetje dollen, lekker lachen, doen wat je het liefste doet.

Maar dat dan ook nog zo goed mogelijk en zelfs altijd beter willen. En waar ik jongetje zeg, zeg ik ook meisje. We herkennen allemaal het plezier. En ja, dat klopt, soms loopt hij ook te veel te gebaren naar de scheidsrechter, te veel opgewonden pratend. Maar dat komt waarschijnlijk omdat Frenkie wel vaak moet lachen, maar ook heel erg slecht tegen zijn verlies kan. Gelukkig verliest hij niet zo vaak, dus daar heeft verder vrijwel niemand echt last van.

Ik sta te kijken bij een Cruyff Court. Jongens komen aanlopen. Van de twaalf roepen er vijf dat ze Frenkie zijn. Op het veldje achter me komen zes mannen van minstens vijftig aanlopen om met elkaar een rondo te doen. Ook van hen roepen er drie dat ze Frenkie zijn.

In hun gedachten zijn het allemaal geweldige voetballers. Ze dromen erover om op het veld zo te zijn als Frenkie. Voor Frenkie is het geen droom.

Hij is het.

HELDEN MAGAZINE EDITIE 64 

De ode aan Frenkie de Jong, Virgil van Dijk en Memphis Depay komt voort uit Helden Magazine nummer 64. In het dubbeldik eindejaarsnummer wordt er teruggeblikt naar het sportjaar 2022. Naast een uitgebreid interview met Irene Schouten komen nog tal van sporters en coaches voorbij die 2022 kleur gaven. Shorttrackkampioen Suzanne Schulting en haar coach Jeroen Otter gaan in gesprek. 

Ook schaatshelden Thomas Krol en Kjeld Nuis komen voorbij. Merijn Zeeman vertelt over het succes van wielerploeg Jumbo-Visma en wat maakt Annemiek van Vleuten, die dit jaar alles won wat er te winnen viel, zo goed? Verder zijn er inspirerende sportverhalen te lezen in de vorm van een rapportage of interview van Giovanni van Bronckhorst, John van ’t Schip en Hennie Stamsnijder. 

WK voetbal Special 

Daarnaast staat Helden Magazine editie 64 in het teken van het WK voetbal. In de ruim zeventig pagina’s tellende WK Special vertellen kenners als Ronald Koeman en Ruud Gullit wat Virgil van Dijk zo’n bijzondere voetballer maakt. Verder exclusieve interviews met Denzel Dumfries, Matthijs de Ligt, Cody Gakpo en balkunstenaar Soufiane Touzani. Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine editie 64! 

Wil je geen geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: