Word abonnee

Voetbal

Sherida Spitse: ‘Het is een rollercoaster geweest’

John Kramer

Voetbal

Sherida Spitse: ‘Het is een rollercoaster geweest’

door: Thomas Olsthoorn
8 augustus 2018
5 tot 10 minuten lezen

Sherida Spitse (28) was tijdens het gouden EK een van de uitblinkers bij het Nederlands voetbalelftal. Tegelijkertijd kampte haar vrouw Jolien met een depressie na de geboorte van hun zoontje. Barbara Barend zocht Sherida en haar gezin op.

Het is volop zomer in Nederland en Sherida Spitse viert samen met haar vriendin Jolien van der Tuin en hun een­ jarige zoontje Jens vakantie. De Noorse competitie ligt tijdelijk stil en voor het eerst in jaren is Sherida een langere periode vrij. In plaats van een verre strandvakantie vertoeven de sterkhou­der van het Nederlands elftal en haar gezin in een bungalowtje op een Drents vakantiepark. Lekker Hollands en dicht in de buurt van familie en vrienden, die ze door het leven in Noorwegen niet zo vaak zien. Daarnaast kunnen Sherida en Jolien hier in alle rust toeleven naar de mooie dagen die hen te wachten staan, wanneer ze trouwen en een mooi feest geven voor al hun dierbaren.

“Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?” vraagt Barbara.
Sherida: “Dat is gebeurd toen ik in het eerste van Heerenveen speelde.”
Jolien: “Eigenlijk zijn we gekoppeld door Sherida’s toenmalige ploeggenoot­jes Nangila van Eyck en Hilde Winters. Hilde was toen al een goede vriendin van me en zei dat er een leuke meid in haar team zat. Toen ze een foto van Sherida liet zien, zei ik: ‘Nou, dat is niet echt mijn type.’ In die tijd voetbalde ik nog en kregen we op de club een clinic van Heerenveen.”
Sherida: “Tijdens die clinic zag ik Jolien voor het eerst en dacht: hé, die is wel leuk! Ze had alleen wel een piercing net onder haar lip en ik liet direct merken dat die eruit moest.”
Jolien: “We gingen samen op stap, leerden elkaar kennen en de vonk sloeg meteen over. Nu zijn we zevenenhalf jaar samen en nog steeds gek op elkaar.”

Sherida begon met voetballen bij VV Sneek en speelde jarenlang in jongens­ elftallen. Ook trainde ze een tijdje mee met de jongens C1 van Heerenveen, met daarin onder meer Pele van Anholt. Op zestienjarige leeftijd maakte ze al haar debuut in het Nederlands vrouwenelftal.
Sherida: “In de jeugd speelde ik altijd met dezelfde jongens. Tot een bepaalde leeftijd douchte ik gewoon met hen samen. Later deed ik dat in een scheids­rechtershokje. Ik hing er zeker niet maar wat bij. Als ik door een tegenstander onderuit werd gehaald, stonden de jongens voor me klaar. In de B1 was ik zelfs aanvoerder, dat vonden ze prima. Bij mijn 150ste interland, afgelopen juni in de WK­-kwalificatiewedstrijd tegen Slowakije, zat een aantal van mijn oude ploeggenoten op de tribune in Heeren­veen om naar me te komen kijken. Dat was leuk. In 2006 werkte ik net in de supermarkt toen mijn moeder ineens voor mijn neus stond om te vertellen dat ze een telefoontje van bondscoach Vera Pauw had gehad met de mededeling dat ik was geselec­teerd voor Oranje. Ha, ik was snel weer weg bij de supermarkt.”

Een jaar later kwam Sherida in het eerste vrouwenelftal van Heerenveen, dat was toegetreden tot de nieuw verschenen eredivisie. Na vijf seizoenen ging ze in de zomer van 2012 naar FC Twente, waar ze in Hengelo ging sa­menwonen met Jolien. Twee jaar later begon Sherida bij het Noorse Lillestrøm aan haar eerste buitenlandse avontuur en werd ze de eerste speelster uit het Nederlandse voetbal voor wie een transferbedrag werd betaald.
Barbara: “Was het belangrijk voor jou dat Jolien met je meeging naar Noor­wegen?”
Sherida: “Heel belangrijk. Samen met Jolien was de stap een stuk makkelijker te maken. Ik weet niet of ik het had ge­daan als ik haar niet had gehad. De club regelde een appartement en een auto voor ons en een salaris waarvan ik prima kon rondkomen. Jolien ging bij de H&M werken en met twee salarissen hadden we het prima voor elkaar.”

Jolien: ‘Ik voelde niet het geluk dat hoort bij een zwangerschap. In plaats daarvan lag ik huilend bij Sherida in bed’

Tekst gaat verder onder de foto

Foto van Barbara Barend, Sherida Spitse en vrouw Jolien

Helden Magazine 43

Het eerste gedeelte van het verhaal van Sherida Spitse komt voort uit Helden Magazine 43 waar Max Verstappen de cover siert. Verstappen is nog maar twintig en overal waar hij komt, heerst gekte. Wat als hij wereldkampioen wordt?

Verder in de 43ste editie van Helden, alleskunner Mathieu van der Poel over vader Arie, Peter Sagan en meer, de Amsterdamse Kroonjuwelen Donny van de Beek, Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt, turner Epke Zonderland, Sepp Blatter, volleybalvrouwen Anne Buijs & Robin de Kruijf, golfer Joost Luiten, voetballer Neymar, Karsten Kroon wil het theater in met zijn vriendin, hockeyers Rizwan Muhammad, Rashid Mehmood en schaatsster Heather Bergsma-Richardson, golfsurfster Eveline Hooft, jong talent Alida van Daalen, de Nederlandse 3×3 basketballers, wielrenster Ellen van Dijk, oud-voetballer John van ’t Schip over PEC Zwolle, Marco van Basten en Johan Cruijff.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 43! Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: