Word abonnee

Hockey

‘Soms denk ik van mezelf: doe eens normaal sukkel’

Dirk-Jan van Dijk

Hockey

‘Soms denk ik van mezelf: doe eens normaal sukkel’

door: Marlies van Cleeff & Thomas Olsthoorn
29 juli 2019
2 tot 7 minuten lezen

Max Caldas wil eind augustus in Antwerpen voor de derde keer op rij Europees kampioen worden met de Nederlandse hockeymannen. In aanloop naar dat toernooi zocht Helden de gepassioneerde bondscoach op voor een gesprek over Maradona, het vaderschap, zijn Argentijnse roots en Hollandse gewoonten.

Liefhebber Max
“Ik ben bezeten van sport. Tijdens mijn jeugd in Argentinië heb ik tijdens mijn hele schooltijd gerugbyd. Daarnaast deed ik aan hockey, zwemmen en tennis. En ik ben een enorme voet­balfan. Boca Juniors is mijn club. Diego Maradona is de groot­ste voetballer aller tijden, maar tegenwoordig word ik gek als hij praat. Zoveel onzin komt eruit. Hij zou een mute-knop moeten hebben zodat hij zijn mond kan houden. Lionel Messi vind ik een fenomeen, ik heb veel respect voor dat mannetje; de keuzes die hij heeft gemaakt in zijn leven, hoe hij is opgegroeid, zijn bescheidenheid.
Als hockeycoach vind ik het ook mooi om te sparren met collega’s uit andere takken van sport. Ik heb de meest fascinerende gesprekken met shorttrackbondscoach Jeroen Otter. Dat vind ik zo’n leuke man. Hij is vooruitstrevend en zit vol met gekke, innovatieve ideeën. Afgelopen juli was ik door de KNVB uitgenodigd om mee te gaan naar de halve finale van de Oranjevrouwen op het WK in Frankrijk. Bondscoach Ronald Koeman en directeur Eric Gudde waren er ook bij. Ik ben in het begin vaak wat terug­houdend als ik mensen niet ken, maar Gudde zei meteen: ‘Hé Max, leuk dat je er bent! Goed dat jullie die wedstrijd om het brons tegen Engeland op de Pro League laatst wonnen.’ Het was ook leuk om tijdens die trip en de wedstrijd met Koeman te praten. Al was dat vooral in algemeenheden. Ik vind: je moet je plek kennen. Koeman is een grootheid in zijn sport. Ik heb verstand van voetbal als fan, niet als coach.

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: