Word abonnee

Tennis

Tennissprookje

Tommy n Lance

Tennis

Tennissprookje

door: Barbara Barend & Jasper Boks
3 januari 2022
3 tot 8 minuten lezen

Jarenlang probeerde Botic van de Zandschulp (26) zich in de schijnwerpers te tennissen. Afgelopen jaar slaagde hij met vlag en wimpel. Hij haalde bij de US Open als eerste Nederlandse tennisser sinds 2004 de kwartfinale van een Grand Slam-toernooi. Botic sloot 2021 jaar af als nummer 57 van de wereld. In aanloop naar de Australian Open (vanaf 17 januari) en het ABN AMRO WTT (5-13 februari) gingen we bij hem langs.

Botics doorbraak
“Het voelt bijna of ik in een nieuw leven ben gestapt. Dat ik de kwartfinale van de US Open haalde, kwam een beetje onverwachts. Ik had wel al een tijd het gevoel dat als alles een keer samen zou komen bij me, ik tot veel in staat kon zijn. Ik begon 2021 rond plek 150 op de wereldranglijst en kwalificeerde me voor de Australian Open en Roland Garros. Aan het hoofdtoernooi op Wimbledon mocht ik als lucky loser meedoen. Beetje bij beetje kwam de grens van de top honderd in zicht. Maar toen ik naar het kwalificatietoernooi van de US Open ging, was ik best moe. Ik had vijf toernooien en veel wedstrijden achter elkaar gespeeld.

In het kwalificatietoernooi verloor ik in alle drie mijn wedstrijden de eerste set, telkens wist ik de wedstrijd om te draaien. In de eerste ronde van het hoofdtoernooi moest ik het opnemen tegen Carlos Taberner uit Spanje. Ik kwam 2-0 achter in sets en in de vierde set kon hij de wedstrijd uitserveren. Opnieuw was het op het randje, weer won ik. In de tweede ronde moest ik tegen Casper Ruud, de nummer 11 van de wereld. En ja hoor, weer verloor ik de eerste set. Maar daarna won ik drie sets op rij.

In de derde ronde won ik van Facundo Bagnis. En daarna, tegen Diego Schwartzman, de nummer veertien van de wereld, speelde ik de mooiste wedstrijd die ik ooit heb gespeeld. Ik kwam 2-0 voor in sets, hij kwam terug tot 2-2 en in de vijfde set wist ik door te drukken.

Ik kreeg van meerdere kanten te horen dat ik de eerste Nederlandse tennisser sinds Sjeng Schalken in 2004 was die de kwartfinale van een Grand Slam-toernooi bereikte. Journalisten wilden me spreken, tv-programma’s vroegen of ik langs wilde komen. Mijn vriendin Floor beheert mijn Instagram, ik heb niet eens alle reacties gezien die langskwamen. Er zaten ook reacties tussen van oud-voetballer Kees Kwakman en acteur Barry Atsma.

In de kwartfinale verloor ik van de latere winnaar en nummer twee van de wereld Daniil Medvedev. Pas toen ik in november op vakantie ging naar Dubai drong tot me door wat er allemaal op me af is gekomen in korte tijd. Op vakantie heb ik de eerste twee dagen alleen maar geslapen. Ik was helemaal kapot. Vooral mentaal is het een zware tijd geweest.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle en Tijdschrift.nl. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: