Word abonnee

Overig

Voorwoord Barbara: Verbinders

Neeltje Kleijn

Overig

Voorwoord Barbara: Verbinders

door: Barbara Barend
7 februari 2018
3 tot 8 minuten lezen

Voor u ligt de veertigste editie van Helden magazine. In mei van dit jaar bestaan we als blad negen jaar. Wie had dat gedacht? Frits en ik in ieder geval niet toen we tien jaar geleden in een opwelling riepen dat we een gaaf sportblad wilden maken.

Op het moment van het verschijnen van dit magazine zijn de Olympische Spelen in Pyeongchang in volle gang. Natuurlijk gaan we ervan uit dat Sven en Ireen weer gaan schitteren. Maar dit keer verwachten we ook heel veel van onze shorttrackers. De afgelopen maanden hebben wij de shortrackploeg mogen volgen voor de documentaire Hyena’s op het IJs voor KPN. We hebben de ploeg echt beter leren kennen. Shorttrack is een spectaculaire sport en de schaatsers zelf zijn geweldige persoonlijkheden. Onder hen Sjinkie Knegt, die altijd zegt wat hij denkt, wars is van enige diplomatie en de grote favoriet is op alle onderdelen. In deze editie lees je over de band tussen hem en zijn trainer Jeroen Otter.

Ook was er een bijzondere ontmoeting tussen een van de grootste sporthelden van Nederland, de kickbokser Rico Verhoeven, en Victoria Koblenko. Het is knap hoe Rico aan de weg timmert. Sponsors staan in de rij om zich aan hem te verbinden en en passant doet hij prachtige uitspraken. Waar een aantal jaren geleden deze populaire vechtsport vaak geassocieerd werd met slechte dingen, geeft hij een compleet andere wending aan de sport. Rico, niet alleen een vechter, maar ook een zakenman en een verbinder.

Tekst gaat verder onder de foto

Trots ben ik op het prachtige interview van Marlies van Cleeff, onze voetbalvrouw, met Justin Kluivert. En dat is een compliment voor beiden. Nog maar achttien jaren jong en dan zo’n interview geven. Wie denkt dat jonge voetballers niets te zeggen hebben, moet zeker dit verhaal lezen. Om stil van te worden zijn de verhalen van twee sportvrouwen die zijn getroffen door kanker. Thijsje Oenema is inmiddels schoon, gestopt met schaatsen en aan het werk. Hoewel ze het leven anders voor ogen zag, is ze blij dat ze nog leeft en blij met alles wat ze nog meemaakt. Zelf sprak ik met Bibian Mentel, bij wie het afgelopen jaar voor de negende keer kanker werd gevonden. Ternauwernood is bij haar een dwarslaesie voorkomen. Het gesprek ging over de angst om dood te gaan, die er voor het eerst echt is bij Bibian. Maar op dit moment is dat niet aan de orde en hoopt ze op 12 maart van dit jaar haar paralympische titel met succes te verdedigen.

Hoofdredacteur Jasper Boks zocht de Nederlands/Somalische marathonloper Abdi Nageeye op tijdens een trainingskamp van het NN Running Team in Kenia en tekende zijn bijzondere levensverhaal op.
Vaak hoor je dat sport en politiek niet samen horen te gaan. Basketballer LeBron James vindt dat die zaken juist wel samen moeten gaan. James ziet het nu als zijn missie in het leven om ongelijkheid tussen wit en zwart aan te kaarten in Amerika. Frits en Jasper gingen langs bij Guus Hiddink. Ik ken Guus als een goedlachse, vriendelijke man. Maar als je hem boos wilt maken, dan moet je beginnen over de rechtszaak die tegen hem werd aangespannen als gevolg van problemen die hij had met de belastingdienst. Guus heeft een strafblad en een lintje kan hij, ondanks zijn grote verdiensten voor Nederland, vergeten. Te gek voor woorden natuurlijk. Als laatste kan onze grote Held Max Verstappen niet achterblijven. In Max Verstappen vs Lewis Hamilton blikken we vooruit op het nieuwe Formule 1-seizoen.

Kortom er is weer veel te beleven. Ik wens jullie allemaal veel leesplezier.

Delen: