Word abonnee

Overig

Helden 38 door de ogen van Barbara

Overig

Helden 38 door de ogen van Barbara

door: Barbara Barend
10 augustus 2017
3 tot 8 minuten lezen

Het sportlichaam staat in deze Helden centraal. Ik zag jaloersmakende lijven voorbijkomen toen dit nummer werd gemaakt.
De jaren van keihard trainen en uitgebalanceerde voeding ziet u terug in de geweldige fotoshoot waaraan Yvette Broch, Dai Dai Ntab, Anouk Vetter, Eljero Elia, Lieke Wevers, Alexander Brouwer, Robert Meeuwsen en Puck Moonen meededen. Daarnaast toonde Bart Deurloo zijn lichaam aan Victoria Koblenko en Lieke Martens gaf zich bloot.

Met die beelden nog op mijn netvlies, vroeg NPO Radio 1 me om mee te denken over de beste, nog levende, Nederlander. Ik moest drie actieve sporters nomineren. Mijn keuze viel op Dafne Schippers, Tom Dumoulin en Max Verstappen. Ze zijn alle drie jong en blinken uit in grote mondiale sporten. Max gaat misschien wel de grootsheid van Johan Cruijff evenaren, is ook te lezen in het coververhaal in deze Helden. Heel de wereld kent hem en hij is nog maar zo jong. Tom heeft met het winnen van de Giro geschiedenis geschreven en Dafne behoort tot de absolute wereldtop in een sport die de hele wereld beoefent. De hele wereld kijkt watertandend naar deze drie toppers.

Tegelijk was het een keuze die eigenlijk niet te maken was. Want er zijn op dit moment zoveel Nederlandse sporters die op wereldniveau fantastisch presteren. Van Ferry Weertman, Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten tot Sanne Wevers. En wat te denken van de handbalvrouwen, volleybalsters, Sven Kramer, Kjeld Nuis, Ireen Wüst, Ranomi Kromowidjojo en Epke Zonderland. En dan kan ik er nog een hele rij opnoemen. Allemaal zijn ze uitzonderlijk goed.

In het rijtje noemde ik ook Bibian Mentel, de paralympisch kampioen. Zij lijdt, zoals ze het zelf zegt, aan de chronische ziekte kanker en gaat weer voor goud in Pyeongchang. Zij is door haar voortdurende strijd een super inspirerende vrouw. En wij bij Helden houden van inspirerende sporthelden. Mensen die niet per se als eerste over de finish komen of het winnende doelpunt maken.

Appie

In dat kader kan ik het niet laten om Abdelhak Nouri te noemen. ‘Appie’, zoals hij liefkozend wordt genoemd, heeft buiten het sportveld een verbondenheid gecreëerd die nooit eerder vertoond is. Frits en ik spraken uitvoerig met Sjaak Swart voor dit nummer, hij bekende keihard gehuild te hebben om Appie. Werkelijk iedereen liep weg met hem. Of zoals Eberhard van der Laan, de burgemeester van Amsterdam de moeder van Appie toevertrouwde: ‘Wat mij als politicus en burgemeester niet gelukt is, is uw zoon wel gelukt.’
De prachtige vlog van het debuut van Appie die wij bij Helden maakten samen met Ajax TV heb ik wel honderd keer bekeken. Zijn voetbalkwaliteiten, de omgang met zijn familie, vrienden, trainers. In alles werd duidelijk wat voor een bijzondere invloed Appie heeft.
We blijven voor hem duimen.

Barbara

Delen: