Word abonnee

Hockey

Terrance Pieters: ‘Vroeger koos ik altijd de weg van de minste weerstand’

Marcel Krijger

Hockey

Terrance Pieters: ‘Vroeger koos ik altijd de weg van de minste weerstand’

door: Victoria Koblenko
3 november 2020
5 tot 10 minuten lezen

Het was een roerig jaar voor Terrance Pieters. Hij liet zich horen in de Black Lives Matter-discussie en vertelde dat ook hij in zijn sport racistisch is bejegend. De Spelen werden een jaar uitgesteld en bij zijn ploeg Kampong sloeg covid-19 toe. Victoria Koblenko spreekt de hockeyinternational op anderhalve meter afstand.

Terug naar maart dit jaar. Je zat in de voorbereiding op de Olympische Spelen en toen was daar de lockdown.
“Zoals iedereen hebben we twee weken thuisgezeten. Daarna zijn we voorzichtig individueel gaan trainen. Toen de maatregelen iets werden versoepeld, zijn we met het Nederlands team gaan trainen, maar wel op veilige afstand van elkaar. Op een gegeven moment wilden we echt wel weer een partijtje spelen natuurlijk.”

Toen jullie eindelijk weer wedstrijden mochten spelen, zonder publiek, bleek bij jouw team Kampong halverwege de wedstrijd tegen Tilburg iemand positief te zijn…
“Ik kan daar niet te veel over in detail treden. Het ligt gevoelig. De bond en de tuchtcommissie hebben bepaald dat die wedstrijd overgespeeld moet worden.”

Deze werkelijkheid was zeker niet wat je voor ogen stond toen je op je zesde droomde van een hockeycarrière.
“Nou, ik droomde vroeger vooral van een voetbalcarrière. Toen ik vijf was, riep ik dat ik later in het Nederlandse elftal zou voetballen.”

Waarom wilde je liever voetballen?
“Mijn vader heeft – weliswaar op een laag niveau – ook gevoetbald. Voetbal is een sport die je ook makkelijker op straat doet of in de pauze op school. In Almere, waar we op m’n tweede naartoe zijn verhuisd, was ik altijd buiten aan het spelen. Mijn zus had een vriendin die hockeyde en is dat toen ook gaan doen. Zo kwam ik voor het eerst met die sport in aanraking. Ik mocht een proefles doen en vond het leuk. Rond m’n zesde zijn we voor het eerst naar een hockeywedstrijd gaan kijken en toen was ik gelijk verkocht. Niet langer het Nederlands voetbalelftal, maar het Nederlands hockeyteam werd vanaf dat moment mijn droom.”

‘Mijn moeder heeft me altijd heel nederig opgevoed, met de insteek dat ik niet de confrontatie zou aangaan. Precies zoals zij die zelf ook uit de weg ging’

Wanneer kreeg je door dat je beter was dan je leeftijdsgenoten?
“Dat moment kan ik me nog wel voor de geest halen. Ik was een jaar of zeven en tijdens een wedstrijd rende ik voor mijn gevoel met de bal over het hele veld. Ik bewoog ook makkelijker dan anderen. Met gym op de basisschool merkte ik bijvoorbeeld ook dat ik met trefbal makkelijker en soepeler gooide dan veel anderen. Met de hockeytraining lukte het me vaak iets sneller om een trucje aan te leren.”

Tekst gaat verder onder de foto

Terrance Pieters

Kun je je ook het moment voor de geest halen dat je wist dat je prof zou kunnen worden?
“Dat wist ik gek genoeg altijd al. Maar de real deal begon toen ik dertien was. We trainden vaker en hockeyden op een groot veld. Ik begon mijn sport echt serieus te nemen.”

Helden Magazine 54

Het eerste gedeelte van het verhaal van Terrance Pieters komt voort uit Helden Magazine nummer 54.  In de 54ste editie van Helden sieren Ronald en Bartina Koeman de cover van het eindejaarsnummer. Ze vertellen uitgebreid over de roerige periode die ze achter de rug hebben. Ronald verruilde het Nederlands elftal voor FC Barcelona, ze werden voor het eerst opa en oma, maar kampten ook allebei met ernstige gezondheidsproblemen.

Naast het verhaal van Ronald en Bartina Koeman lees je veel meer interviews en reportages met én over jouw favoriete Nederlandse topsporters. Zo eren ploeggenoten Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Rianne de Vries hun vriendin, in de Ode aan Lara. Daarnaast spraken we Patrick Lefevere over de afschuwelijke crash van zijn topsprinter Fabio Jakobsen, is Sven Kramer begonnen aan zijn ‘last dance’, vertelt Stefan de Vrij over het geheim achter zijn succes én lees je een dubbelinterview met de blikvangers van het Nederlandse hockey: Jorrit Croon en Maria Verschoor.

Ook in de 54ste editie van Helden spraken we onze Held van het Jaar, Harrie Lavreysen over dikke benen en slapen in een dwangbuis. Gingen Erben Wennemars en Marlou van Rhijn op audiëntie bij de koning van de marathon: Eliud Kipchoge én verteld Esther Vergeer over hoe haar lang gekoesterde kinderwens uitkwam en ze dit jaar werd geconfronteerd met borstkanker.

Verder legt onze Heldin van het Jaar: Anna van der Breggen uit waarom ze volgend jaar heeft besloten te stoppen en spraken we wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado over de liefde, het geloof, looks en racisme. Daarnaast bracht Helden een eerbetoon uit aan een van de beste NBA-basketballers ooit: Kobe Bryant, lees je een reconstructie over de turnvendetta, behaalde Henk Gemser vele successen als schaatscoach, behoort Kimberly Alkemade tot de snelste paralympische sprinters van Nederland en autocoureur Alessandro Zanardi verteld over zijn pech als mens. Met Sari van Veendendaal staat we stil in de ‘Leeuwinnen in het Rijks’.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: