Word abonnee

Tennis

Raemon Sluiter: ‘We hebben uiteindelijk geen ene fuck te vertellen’

Marcel Krijger

Tennis

Raemon Sluiter: ‘We hebben uiteindelijk geen ene fuck te vertellen’

door: Victoria Koblenko
12 april 2018
5 tot 10 minuten lezen

Raemon Sluiter stopte in 2008 als toptennisser. Daarna volgde een veelbewogen decennium met persoonlijke uitdagingen. Op zijn veertigste en in aanloop naar Roland Garros zocht Victoria Koblenko de man op die tegenwoordig als trainer van Kiki Bertens de wereld rondreist.

Je kreeg van mij als huiswerk de opdracht om voor de foto’s outfits mee te nemen waarin je ook op stap zou gaan.
“Ik moest wel heel diep graven in m’n kast en m’n geheugen. Zo vaak heb ik niet de tijd voor dat soort dingen. Dikke kans ook dat ik de meeste kleding niet meer pas.”

Qua stijl of qua maat?
Lachend: “Nou, als ik moet kiezen tussen wedstrijden van de tegenstander van Kiki bekijken of een dag voor de wedstrijd zelf gaan sporten, dan kies ik vanzelfsprekend voor het eerste.”

Tekst gaat verder onder de foto

Raemon Sluiter

MIJN JOB

Je recept als coach werpt z’n vruchten af, want Kiki Bertens draait sinds 2016 mee in de top veertig van de wereld, won toernooien en haalde de halve finale van Roland Garros. Wat doe je anders dan haar vorige coach?
“Kiki heeft altijd samen met een coach gewerkt van wie ze moest doen wat er gezegd werd. De methode van instructies geven en opvolgen heeft Kiki in die tijd geholpen en ver gebracht. Ik was alleen van mening om nog stappen te kunnen maken, ze eigenaresse van haar eigen carrière moest worden. Een coach moet haar wel wat richting geven, maar binnen die kaders moet je haar zelf laten bewegen. Omdat je er als tennisser uiteindelijk in je eentje voor staat op de baan. Het is mooi dat Kiki na haar loopbaan met een voldaan gevoel terugkijkt en niet denkt: had ik maar dit, had ik maar dat. Dat is tenminste niet de manier van samenwerken die ik voor een tennisser voor ogen heb.”

Probeer je haar mede verantwoordelijk te maken voor de keuzes die ze moet maken?
“Ja, want het gaat om Kiki. Zij staat op de eerste, tweede en derde plaats. Daarna kom ik.”

Maar het is ook jouw trainerscarrière…
“Natuurlijk wil ik voor mezelf ook dat het goed gaat, maar dat is ondergeschikt. Hoe het met Kiki gaat, daar draait het om. Als zij morgen stopt, ben ik voor de buitenwacht de coach die Kiki heeft laten stoppen met tennis. Maar als ze me vervolgens drie maanden later belt en vertelt dat het geweldig met haar gaat, dat ze gelukkiger dan ooit is, dan ben ik met alle liefde die coach die haar heeft laten stoppen. En van dat gesprek hoeft niemand iets te weten. Ik wil het beste voor Kiki. Dat is mijn job.”

‘Ik heb poppenkast gespeeld tegen de mensen om me heen. Eigenlijk was ik depressief’

Over stoppen gesproken. Rond de jaarwisseling werd duidelijk dat de samenwerking onder druk stond. Ze worstelde zo met zichzelf dat ze overwoog een tijdje met tennis te stoppen. Jullie besloten op een ‘nieuwe manier’ verder te gaan. Wat is er nu anders?
“Kiki moet zo goed, maar ook zo prettig mogelijk topsport beleven. Het is zoeken naar een aanpak waarin ze enerzijds goed presteert en tegelijkertijd gelukkig is. En als coach moet ik daar mijn aanpak op aanpassen. Soms is het prima om dingen níet te doen als je lichaam of geest het niet toelaat. Maar ik vind dat je dan wel zelf de consequenties van die beslissing onder ogen moet zien. Als topsporter moet je iedere dag zo goed mogelijk invullen, verlies kunnen incasseren, voortdurend kijken wat beter kan en daaraan werken.”

Ben jij mental coach, life coach en tenniscoach voor de prijs van een?
“Natuurlijk is techniek ook belangrijk. Hoe serveert Kiki of hoe slaat ze een forehand? Maar het is nog belangrijker dat ze zich ontwikkelt als persoon, dat ze sterker en stabieler wordt, dat ze zo goed mogelijk met tegenslagen om kan gaan. Dat komt goed van pas tijdens haar tenniscarrière, maar zeker ook daarna.”

Helden Magazine 41

Het eerste gedeelte van het verhaal van Raemon Sluiter komt voort uit Helden Magazine 41 waar Wesley Sneijder de cover siert. Sneijder is niet langer international. In een exclusief interview doet hij zijn verhaal vanuit Qatar. ‘’Ik ben nog hetzelfde straatschoffie’’.

Verder in de 41ste editie van Helden, voetbaltrainer Phillip Cocu over zijn indrukwekkende carrière, wielrenner Laurens ten Dam over de Giro en Tom Dumoulin, paralympisch triatleet Jetze Plat, voetbalster Jackie Groenen over haar studie en nog meer, de zusjes Smulders over de wereldtop van de BMX, voetballer Kevin de Bruyne, koning van de marathon Eliud Kipchoge, voetballer Lasse Schöne, oud-wielrenner Johan van der Velde, de paravolleyballers over hun droom de paralympische Spelen in Tokio en oud-voetballer Khalid Boulahrouz ontmoet Barbara Barend en spreekt over hun innige band, ons land en het Marokkaanse WK-elftal.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

 

Delen: