Word abonnee

Voetbal

‘What you see is what you get’

Ferdy Damman

Voetbal

‘What you see is what you get’

door: Marlies van Cleeff
31 mei 2022
4 tot 9 minuten lezen

Vivianne Miedema (25) is topscorer aller tijden van het Nederlands elftal en de Engelse league. De aanvaller van Arsenal groeide de afgelopen jaren niet alleen uit tot een wereldster, maar maakte ook op persoonlijk vlak een grote ontwikkeling door. We gingen bij haar op bezoek in Londen en legden haar acht citaten voor voorafgaand aan het EK (6-31 juli) in Engeland.

‘Voetbal is zeker niet altijd leuk. Er zijn absoluut momenten dat ik denk: waar doe ik het nog allemaal voor?’
Vivianne Miedema in Helden in 2021

Lachend: “Ik zou zeggen: voetbal is leuk als de zon schijnt, maar dan lieg ik, want ik hou juist van regen op het veld. Voetbal neemt al mijn tijd in beslag. Soms mis ik de kans en vrijheid om andere dingen te doen. Dit jaar hebben we voor het eerst een andere Champions League-opzet gehad met een groepsfase. We hebben veel dubbele speelweken gehad, op woensdag en zondag wedstrijden gehad, zijn non-stop onderweg geweest.

Na de Olympische Spelen in Tokio hebben we nauwelijks vakantie gehad. Dat heb ik gevoeld in mijn lijf, maar ook mentaal. We zijn amper thuis, altijd maar onderweg. Hoewel ik geleefd word, zie ik het niet als werk. We mogen blij zijn dat we betaald krijgen en ons alleen op voetbal kunnen focussen. Dit is waar ik voor heb gekozen, wat ik altijd heb gewild.

Toch heb ik vaak het gevoel dat ik vooral voor anderen voetbal. Ik ben er niet alleen om mezelf happy te maken, ben ook een voorbeeld voor de nieuwe generatie. Ik wil jonge meiden inspireren. Die verantwoordelijkheid voel ik als ik op het veld sta. Daarnaast voetbal ik voor mijn teamgenoten en voor mijn familie en vrienden.

Ik hou ervan om met andere meiden op het veld te staan en onderdeel te zijn van een team. Daar haal ik het meeste plezier uit, niet zozeer uit het prijzen winnen. Of ik er ook van kan genieten? Dat vind ik moeilijker. Ik sta niet stil bij overwinningen. Ik ben vrij nuchter, vind het sowieso moeilijk om ergens van te genieten of trots op mezelf te zijn. Ook op complimenten zit ik niet te wachten, ik word er ongemakkelijk van. Het besef wat we hebben neergezet met de Oranjevrouwen begint wel steeds vaker te komen, maar ook daar sta ik niet geregeld bij stil. Dat komt na mijn carrière wel als mijn leven wat rustiger wordt.

Als er tijd is voor ontspanning, dan spreek ik af met team- genoten of ik wandel een stukje. Dat geeft me rust. En ik hou van lezen. Ik ben eigenlijk echt een oude vrouw.” Lachend: “Iedereen zegt ook altijd dat ik zo saai ben. Ja, dat weet ik ook wel. Ik hou van wandelen en lezen, niet heel fancy.”

‘Ik ben inmiddels een van de bekendste spitsen ter wereld in het vrouwenvoetbal, dan vind ik ook dat ik moet opstaan voor wat er in het vrouwenvoetbal gebeurt. Wij lopen nog zo achter op het mannenvoetbal. Wij moeten voor gelijkheid vechten.’
Vivianne in Helden in 2020

“Als ik als speelster een verschil kan maken voor de volgende generatie, dan moet ik dat doen. Daarom spreek ik me uit, geef ik mijn mening. Tijdens het EK 2017 hebben we in Nederland vrouwenvoetbal op de kaart gezet. Ik ben een van de rolmodellen geworden, daar ben ik dan toch wel trots op. En ik ben pas 25, we kunnen nog wel even door.

Het grootste probleem van het vrouwenvoetbal is dat in hoge functies binnen de FIFA en de UEFA, maar ook in het verleden binnen de KNVB, er vooral oudere mannen zitten. Zij zeggen wel dat ze verandering willen, maar weten niet goed hoe ze daarmee moeten beginnen. Toch komt die verandering wel langzaam op gang. De prijzenpot van toernooien voor vrouwen bij de UEFA en de FIFA wordt ieder jaar weer verhoogd, net als de prijzenpot van onze FA Cup. Ik zal nooit roepen dat wij hetzelfde betaald moeten krijgen als de mannen, hoor, dat is niet realistisch.

Ik vind wel: het vrouwenvoetbal moet zo worden gesteund dat er ook meer mensen naar het stadion kunnen komen zodat er ook meer geld binnenstroomt. Met Arsenal speelden we de laatste thuiswedstrijd van de competitie in het Emirates-stadion. Er waren 13.000 toeschouwers, dat moeten er 30.000 worden. Dat kan ook. Een mooi voorbeeld is de klassieker in Spanje, Barcelona-Real Madrid, in Camp Nou in maart. Het toeschouwersrecord in het vrouwenvoetbal werd verbroken, er zaten 90.000 mensen in het stadion. En de week daarna, tijdens de halve finale van de Champions League tussen Barcelona en Wolfsburg, weer…”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle en Tijdschrift.nl. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: