Word abonnee

Wielrennen

‘Wij spelen niet vals’

ANP

Wielrennen

‘Wij spelen niet vals’

door: Jaap Stalenburg
6 juni 2018
12 tot 17 minuten lezen

Servais Knaven is vanaf het allereerste succes van Chris Froome zijn ploegleider en mentor. Na de zege in de Giro draait nu alles om het binnenhalen van de vijfde eindzege in de Tour de France. Een gesprek met de ploegleider van Team Sky over de dopingaffaire rond Froome. Maar ook over de pogingen om Tom Dumoulin binnen te halen.

Met de kritische ogen van de hele wereld op zich gericht vierde Chris Froome zijn spectaculaire zege in de Giro. De Brit schreef wielergeschie­ denis in Rome door de drie grote rondes – Tour, Vuelta en Giro – op rij te winnen. Twee keer viel hij in de eerste week van de Giro, herstelde snel van wat malheur aan zijn knie en verbijsterde iedereen door na een imposante solo van tachtig kilometer de koninginnenrit naar Bardonecchia te winnen.
Alleen is het nog maar de vraag of deze roze trui in de boeken blijft staan. Nog steeds is het onduidelijk of de internationale wielerfederatie UCI hem zal schorsen voor de aanklacht van salbutamol­-gebruik in de Vuelta van vorig jaar. Het leidde rond de Giro tot verhitte discussies over de vraag of Froome überhaupt had mogen starten en of Sky de Brit niet van de deel­ nemerslijst had moeten halen. Het publiek reageerde met fluimen en scheldpartijen op de aanwezigheid van de viervoudig Tourwinnaar.

Tekst gaat verder onder de foto

Salbutamol
Ploegleider Servais Knaven haalt de schouders op. Hij is al vanaf 2011 ploegleider bij Team Sky en was nauw betrokken bij de Tourzeges van Bradley Wiggins en Froome. “Het onderzoek loopt nog en ik heb alle vertrouwen in een goede afloop. Die kritiek van publiek en media raakt ons bij Sky niet meer. Er wordt intern medisch en juridisch gewerkt aan een goed verweer, waarmee we de onschuld kunnen aantonen van Chris. Iedereen wil nu dat we trans­ parant zijn en met alle gegevens de straat op gaan, maar dat kan niet. Er zitten veel juridische en medische gegevens bij die niet zomaar openbaar gemaakt kunnen worden. De hele zaak zou nog vertrou­ welijk moeten zijn. Iedereen heeft recht op een eerlijk proces. Daarom hebben wij ervoor gekozen Chris in bescherming te nemen. Wat iedereen ook vergeet is dat in het verleden in andere zaken salbutamol­-beschuldigingen nooit naar buiten zijn gebracht. In dat geval was er nu ook geen discussie geweest. Wij doen zorgvuldig onderzoek en als dat afgerond is, zullen we de informatie delen met de buitenwereld.”
Alle ontkenningen ten spijt is er toch rond Team Sky en Chris Froome het beeld ontstaan dat waar rook is, er ook wel vuur zal zijn.
“Het roept iets op bij mensen. Ze krijgen een bepaalde mening door wat anderen roepen en schrijven en je hebt veel mensen die klakkeloos de meningen van anderen overnemen, zonder daar zelf verder over na te denken. Dat is wat je nu steeds meer ziet met alle social me­dia. Vroeger moest iedereen de krant le­ zen en dan waren ze op de hoogte. Toen werden er goede verhalen geschreven. Nu kan iedereen maar zijn mening geven en anderen nemen die meningen heel makkelijk over zonder de feiten te controleren. Natuurlijk kijken ze naar het verleden en zeggen dan dat het wel hetzelfde zal zijn. Het zijn allemaal aannames. Er worden echt geen verboden producten meer gebruikt of met motortjes in frames gereden. Daar ben ik honderd procent zeker van.”
Raken de beschuldigingen je persoonlijk?
“Ja, ook ik steek al m’n tijd en energie in de ploeg. Ik doe alles voor die man­ nen. Wij weten dat we goed bezig zijn. Wij moeten ons vooral richten op al die mensen die wel achter ons staan en die vertrouwen in ons hebben, ons niet laten leiden door het groepje mensen dat ons veroordeelt, dat anoniem een grote mond heeft op social media.”
Maar ondertussen is het nog steeds niet duidelijk of Froome mag starten in de Tour.
“Voor ons is dat op dit moment geen vraag. Wij werken gewoon op de normale manier richting de Tour de France. Ik ga ervan uit dat Chris gewoon start. Chris heeft zich ook volledig afgesloten van alle doping­ rumoer en wacht vol vertrouwen het oordeel van de UCI af dat, naar het nu lijkt, pas na de Tour naar buiten komt.”
Alles moet goed geregeld zijn. Van het materiaal tot de posities waar de mensen met de wielen staan voor het geval er lek wordt gereden. Froome moet exact we­ten waar ze staan en hoe ze zichtbaar zijn. Hij is wat dat betreft vooral met al die details bezig. Hij weet voor zichzelf wel dat hij die kasseien kan rijden.”
Vanaf het Indurain-tijdperk zit jij al zelf in het profpeloton. Als je hem vergelijkt met al die andere Tourwinnaars die je voorbij hebt zien komen, waarin onderscheidt Froome zich dan?
“Misschien is het verschil wel het oog voor detail. En Chris is echt een renner die wil koersen, die de aanval kiest. Wij moeten hem heel vaak intomen. Ik denk dat Miguel Indurain veel meer van de controle was en het toeslaan in de tijd­ ritten. Echt, Chris wil ieder moment aangrijpen om tijd op zijn concurrenten te pakken. Dan zijn wij er weer om op de rem te trappen als het echt te hard gaat.”
Het gekke is toch dat het beeld van Froome bestaat dat hij zo berekenend rijdt.
“Als je de Tour wilt winnen, moet je heel vaak je krachten sparen. Als hij dan een keer in de aanval gaat, dan is de helft van de mensen enthousiast en zegt de andere helft dat het stom is wat hij doet. Twee jaar geleden ging Chris in een afdaling in de aanval. Echt spektakel. Hij vond het zelf ook fantastisch. Toen kwam er na afloop weer veel kritiek. Hij zou om tien seconden winst te pakken met zijn ener­gie hebben gesmeten. Dat soort dingen. Vervolgens gaat hij met zijwind in de aanval met Peter Sagan en wordt tweede. Dan is het ineens weer verspilde energie.
Als hij dan het jaar daarop wat zuiniger rijdt, omdat de omstandigheden daar­ voor beter geschikt zijn, is het ook weer niet goed. Zo is er altijd wel iets voor anderen om zich druk over te maken. Een coureur die de Tour al meerdere keren heeft gewonnen en die gewoon beter is dan de rest, die heeft altijd tegenstanders. Dat is inherent aan sport, denk ik. Dat is niet anders nu dan dat het vroeger was. Froome doet het toch nooit goed.”
De reacties van het publiek langs het parcours waren afgelopen jaren ook extreem negatief. Het lijkt of de nationale vijand door Frankrijk fietst.
“Het is zo erg geweest dat ik op Alpe d’Huez bijna niet boven kon komen met de ploegleiderswagen en dat onze begeleiders van Team Sky, die voor de koers uit reden, hetzelfde probleem hadden. De ellende kwam niet alleen van de Franse toeschouwers. Ook de Nederlanders deden mee. Er staan op YouTube nog beelden van de bierregen die we over ons heen kregen. Ik dacht ze tot bedaren te kunnen brengen en draaide mijn raampje open en riep: doe even normaal! Vervolgens kreeg ik met­ een een glas bier in m’n gezicht. Toen ben ik maar zo snel mogelijk naar boven gereden en heb mijn emoties weggestopt. Dit zijn dingen die ook Chris onderweg op de fiets meemaakt. Als je weet wat er allemaal geroepen wordt… En die fluimen! Niet normaal.”
De gele trui is het mikpunt van idiote fans, lijkt het steeds meer.
“Dat boegeroep hoort toch niet bijwielrennen? Die middelvingers die steeds omhoog gaan. Dat ben ik niet gewend in deze sport. Ik weet niet of het erger wordt. Miguel Indurain en Lance Armstrong maakten ook het nodige mee. Maar ik maak het nu van zo dichtbij mee. Het is wel heel erg. Wij weten wat Chris en de hele ploeg er allemaal voor doen. Wij spelen niet vals en dan is het heel jammer dat je wel beschuldigd wordt en je voor sommige fans vogelvrij bent.”
Froome lijkt er ogenschijnlijk heel knap mee om te gaan.
“Groot respect. Natuurlijk doet het hem wel het nodige. Je moet een harnas om je heen trekken en proberen al het gedoe van je af te zetten. Dat doet hij knap. Ik kan me voorstellen dat dat niet gemak­kelijk is. Niemand is ongevoelig voor negativiteit. Ook Chris Froome niet.”

‘Wij zijn bij Sky altijd op zoek naar de volgende Tourwinnaar en zagen toen al de enorme potentie van Dumoulin’

Dumoulin
Bij Team Sky is de laatste jaren intensief de enorme progressie van Tom Dumou­lin geanalyseerd. Servais bevestigt dat er twee jaar geleden een serieuze poging is gedaan om de kopman van Team Sunweb te contracteren. “Wij zijn bij Sky altijd op zoek naar de volgende Tourwinnaar en zagen toen al de enorme potentie van Dumoulin. Zijn tijdrit is fenome­naal. Tom is misschien niet de allerbeste klimmer, maar wel veruit de beste tijdrijder, waardoor hij een keer een minuutje kan verliezen in een berg­etappe. Dat kan hij weer goedmaken in die tijdritten. Uiteindelijk is hij bij Sunweb gebleven en ik denk dat hij daar nu ook heel goed op zijn plek zit.”
Blijft de belangstelling van Sky voor Dumoulin?
“Ik ga niet over de contracten, maar Chris Froome blijft niet eeuwig winnen en wij willen wel elke keer weer opnieuw voor de winst gaan in de grote rondes.”
Hoe ver kan Dumoulin komen?
“Hij kan alle grote rondes winnen. Als je de Giro wint, dan denk ik dat je ook de Tour kunt winnen en de Vuelta had hij ook al bijna gewonnen. Het grote verschil met andere Nederlandse toppers is dat hij niet alleen het talent heeft om te winnen, maar hij heeft ook de juiste mentaliteit. Ik wil niet zeggen dat die andere Nederlandse toppers dat niet hebben, maar hij heeft alles net een beet­ je meer en hij kan heel rustig blijven.”
In wie ziet Team Sky verder toekomstige Tourwinnaars?
“Zeker de pas 21­-jarige Colombiaan Egan Bernal die nu al bij ons rijdt. Heel jong, maar ijzersterk. Hij won in mei al knap de Ronde van Californië en maakt mogelijk zijn debuut in deze Tour. Daar zitten we goed mee. Ik denk dat we met Bernal al iemand hebben die over drie jaar onze kopman in de Tour kan zijn.”
Voor Bernal wordt een heel traject uitgestippeld met als doel het geel in Parijs in 2021?
“Hij verbaast me op dit moment en is beter dan we verwacht hadden. We proberen het een beetje te plannen, maar hij maakt nu al vijf stappen in één keer.”

Poels
In de Giro werkte Poels, net als in de afgelopen edities van de Tour de France keihard voor Chris Froome, voor wie hij zo ongeveer de meest trouwe adjudant is geworden. Toch zou Poels graag een keer als kopman van start willen gaan in een grote ronde. “Ik weet zeker dat Wout een grote ronde kan winnen. Het moment dat hij voor onze ploeg als kopman wordt uitgespeeld, komt steeds dichterbij en dat gaat ook zeker gebeu­ ren. Dit jaar is hij in de Giro met Chris, maar volgend jaar is het een ander verhaal. Dan gaat Chris waarschijnlijk niet achtereenvolgens de Giro en de Tour rijden. Dat opent dan weer deuren voor Wout in de Giro. Jammer is alleen dat Wout zo vaak op cruciale momenten geblesseerd is. Ik begrijp het onge­duld van Wout heel goed. Hij zag Tom Dumoulin vorig jaar de Giro winnen en dit jaar tweede worden en weet dat hij dat ook in zich heeft. Ik denk dat Wout een betere klimmer is dan Dumoulin, hij is alleen minder in de tijdritten. Maar Wout moet dan wel iedere dag onder druk presteren en dat is iets anders dan knechten voor Froome en op andere dagen weer gas terugnemen.”

‘Misschien wel een Sky-vrouwenploeg’
Naast zijn werk in de ploegleiders­ wagen van Team Sky is Servais Knaven, samen met onder anderen zijn echt­ genote, oud­wielerkampioene Natascha den Ouden, bezig om een goede vrouwen­ ploeg van de grond te krijgen. Zijn APB Junior Women Development Team moet de nieuwe kampioenen gaan opleiden. “De stap naar de top is nu nog te groot. Doordat onze dochters koersen, zien we de problemen. En in plaats van klagen, hebben we de stoute schoenen aangetrok­ ken en deze ploeg opgezet. Naast deze juniorenploeg komt er in 2019 een ploeg met renners onder 23 jaar, om zo de opleiding naar de profs door te trekken. Team Sky helpt me met materiaal en kennis. Het doel is om met de meiden in de WorldTour te komen. We zijn ook bezig om te kijken of we een jongensploegje kunnen maken met junioren en nieuwe­lingen en eventueel een veldritteam. Stap voor stap ga ik steeds verder en ik weet niet waar het eindigt. Misschien wel met een Sky­vrouwenploeg. Ik doe dit gewoon uit passie voor het wielrennen. Het levert me geen euro op, het kost me alleen maar tijd. Maar het levert mij wel onbewust de ervaring en kennis op om misschien in de toekomst iets te doen op het hoogste niveau met een eigen team, maar ik heb daar geen tijdsplanning op geplakt. Wat ik dan weer leuk vind is dat de ploegleider van mijn team Kelvin Dekker is, de zoon van oud­-prof Erik.”

Delen: