Word abonnee

Voetbal

Zonder Feyenoord geen leven

Hans Reitzema

Voetbal

Zonder Feyenoord geen leven

door: André van Kats
14 november 2017
14 tot 19 minuten lezen

Feyenoord-icoon Gerard Meijer (82) mocht in mei voor het eerst in achttien jaar weer een kampioenschap met zijn club vieren. Naarmate hij ouder en kwetsbaarder wordt, koestert de voormalige verzorger die momenten meer dan ooit. “Sterven in het harnas zou het mooiste zijn.”

Zaterdagavond in De Kuip, een klein uur voor weer een thuiswedstrijd van Feyenoord. Op de eerste verdieping van het Maasgebouw staat clubambassadeur Gerard Meijer strak in pak geduldig te wachten op vier supporters die hij straks in het kader van een VIP-arrangement zal begeleiden naar het veld, waar ze van dichtbij de warming-up mogen volgen. Voor het zover is, ziet hij via de roltrap drommen bezoekers binnenstromen die straks op de tribune zullen plaatsnemen en bij wie de wedstrijdspanning nu al op het gezicht is getekend. Het zijn mensen die samen een dwarsdoorsnede vormen van de voetbalclub Feyenoord: supporters, medewerkers, geldschieters, bestuursleden en oud-spelers lopen hier dwars door elkaar.

Tekst gaat verder onder de foto

In de rij voor de roltrap richting de tweede verdieping, waar het bier en de bitterballen wachten, schuifelen ze als in een soort defilé aan Gerard voorbij. De meeste hoofden draaien even zijn kant op, af en toe steekt iemand een duim omhoog en er zijn zelfs bezoekers die hun handen in elkaar vouwen en plechtig een moment in stilte naar hem blijven staren, alsof hij een soort levend monument is. Nu en dan stapt er iemand uit de rij om daadwerkelijk even contact te maken. De oogst na een paar minuten: een handje van Victor van Bronckhorst, de vader van Giovanni, een schouderklop van een voormalig commissaris van de club, een knipoog van oud-speler Harry Melis, een ondeugende por in de zij van de zonen van oud-aanvoerder Ben Wijnstekers, twee verzoeken van supporters van middelbare leeftijd om samen op de foto te gaan en verder is er nog een keur van mensen die gewoon even komen informeren hoe het gaat met de inmiddels 82-jarige clubicoon. Tegen de tijd dat Meijer daadwerkelijk de supporters ontmoet op wie hij stond te wachten, heeft hij bijna al meer handen geschud dan koning Willem-Alexander op Koningsdag.

COLA ZERO
In een paar minuten in De Kuip wordt duidelijk hoe het werkt bij Feyenoord: iedereen kent Gerard Meijer en Gerard Meijer kent iedereen. Het is een gevolg van een dienstverband bij de club dat inmiddels 58 jaar duurt. Gerard werd in 1959 door toenmalig manager Guus Brox aangesteld als verzorger en kreeg te horen dat hij zelf zou bepalen hoe lang hij bij Feyenoord werkzaam zou zijn. Aan die woorden was weinig gelogen, want Gerard zou nooit meer weggaan bij de club. Hij maakte de afgelopen decennia alle hoogte- en dieptepunten van dichtbij mee en had talloze bekende voetballers op zijn massagebank, van Johan Cruijff tot Ruud Gullit en van Coen Moulijn tot Dirk Kuijt. De kleedkamer van Feyenoord was vijftig jaar lang zijn domein, waar hij altijd als eerste aanwezig was en met een ijzeren discipline de orde en netheid bewaakte. Wanneer spelers na het douchen op hun shirt gingen staan, liet hij luid en duidelijk merken dat zoiets bij Feyenoord niet de bedoeling is, want het shirt is heilig. En wanneer in de rust niet naar de trainer werd geluisterd, tilde hij zijn massagebank op en liet die met zo’n harde klap op de grond vallen, dat iedereen meteen weer bij de les was.

Delen: