Word abonnee

Column

Column Barbara: ‘Geest van Johan moet door leven’

door: Barbara Barend
13 mei 2016

Vandaag wordt in het Olympisch Stadion de jaarlijkse Cruyff Foundation Cup gespeeld. Voor mij is dat toernooi een jaarlijks terugkerend hoogtepunt, omdat ik in een team mag voetballen met idolen als Dennis Bergkamp, Wim Jonk en Frank Rijkaard, naast artiesten als Raoul Heertje en Viggo Waas. En dan krijg je Sjaak Swart er nog bij als coach. 

Tot vorig jaar zat ook Johan Cruijff in ‘ons’ team. Cruijff behandelde de paar meisjes, pardon vrouwen, in zijn team, altijd als volwaardig lid. Als je vrijstond, kreeg je de bal en je speelde even lang en vaak als de ex-profs. Inmiddels is het toernooi van start gegaan na een sober en mooi eerbetoon. ‘I did it my way’ van Frank Sinatra werd live gezongen en er werden prachtige beelden van Cruijff getoond, gevolgd door een minuut stilte.

 

De trouwe vrijwilligers overhandigen zichtbaar geëmotioneerd een cadeau voor de familie van Johan. Terloops werd gememoreerd dat de zon altijd scheen als Johan aanwezig was bij evenementen van de Foundation. Ook vandaag schijnt de zon. Misschien kijkt Johan mee. De directeur van de Foundation, Niels Meijer, keek ook vooruit en vertelde dat de Foundation een samenwerking met CF Barcelona is aangegaan en dat er in de komende tijd ruim dertig Cruyff-courts in Spanje worden aangelegd. Het geld dat vandaag bij elkaar wordt gespeeld, komt geheel in de geest van Johan Cruijff ten goede aan mindervalide kinderen.

Tekst gaat verder onder de foto

'Meer dan ooit moeten we met z’n allen hopen en eraan werken dat de geest van Johan Cruijff door blijft leven'

Cruijff en op de achtergrond zijn vrouw Danny streden de laatste twintig jaar met heel hun ziel voor actieve sportbeoefening van mindervalide kinderen, dat zij naast voetballen ook andere sporten beoefenden. Tot de favoriete sporten hoorden estafette-rennen voor blinden, rolstoelbasketballen en speerwerpen. Johans grote doel was dat ieder kind ongeacht beperkingen moet kunnen sporten. Vandaag, vrijdag 13 mei 2016, precies 32 jaar geleden na zijn laatste officiële voetbalwedstrijd, vond het eerste evenement van de Foundation plaats zonder Johan zelf. Het blijft gek. En ongezellig. Meer dan ooit moeten we met z’n allen hopen en eraan werken dat de geest van Johan Cruijff door blijft leven.

Delen: