Word abonnee

Sporters over hun Helden

Luister nu naar Helden, de podcast

In ‘Helden, de podcast’ hebben we iedere week een (voormalig) topsporter te gast om over zijn/haar bronnen van inspiratie en motivatie te praten. Hoe passen zij deze inspiratie toe op hun eigen (sport)leven? En welke lessen willen zij doorgeven aan de volgende generatie? Volg de podcast op Spotify, Apple podcast of een andere podcast-app en beluister alle afleveringen.

Volg en beluister Helden, de podcast op Spotify

Mountainbikepionier Bart Brentjens over Mathieu van der Poel, Spartaanse trainingsmethodes en olympisch succes

Volg en beluister Helden, de podcast op Spotify

Lars Boom over de ideale samenstelling van een ploeg voor de Giro / de data-geheimen achter de sprintwinst van Alberto Dainese / In vorm zijn is pijn kunnen lijden

In deze aflevering gaat over het de kunst van het samenstellen van de ideale wielerploeg. Lars Boom praat over de ervaring, emotie en gevoel die hier voor nodig is. KPMG data scientist Bram Schermer praat over zijn rol als adviseur van Team DSM om op basis van data tot de beste ploeg en prestaties te komen.

We horen Rudi Kemna over de ambities van Team DSM in de Giro en etappewinnaar Alberto Dainese praat over zijn droom om te winnen in zijn thuisland. Host Barbara Barend brengt de werelden van data en gevoel bij elkaar.

Volg en beluister Helden, de podcast op Spotify

Wielerlegende Hennie Kuiper over olympisch goud, Mathieu van der Poel en samenwerken met Lance Armstrong

We trappen seizoen 2 van Helden, de Podcast af met wielerlegende Hennie Kuiper. Onze hoofdredacteur Jasper Boks praat met Hennie over het winnen van olympisch goud, tweede worden in de Tour de France, zijn heroïsche winst in Parijs-Roubaix, samenwerken met Lance Armstrong, de impact van de dood van Fabio Casartelli en zijn kijk op fenomeen Mathieu van der Poel.

Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door Shimano.

Volg en beluister Helden, de podcast op Spotify

Bibian's laatste woord

Barbara ging drie weken voor Bibians overlijden langs voor een afscheidsinterview. Dit was een wens van Bibian. “Om mijn dankbaarheid te tonen en om mijn geliefden iets na te laten.” En daarom sprak ze uitgebreid met Barbara over de mooie en minder mooie kanten van het leven.

In deze podcastaflevering laat Barbara fragmenten horen aan zoon Julian, moeder Maude en man Edwin uit het laatste interview met Bibian. Zij reageren op de laatste boodschappen van Bibian en praten over haar persoonlijkheid en levenslessen.

Bibian stond synoniem voor heldenmoed en was het toonbeeld van onverzettelijkheid en doorzettingsvermogen. Keer op keer deed ‘Bieb’ de wereld versteld staan. Overal waar ze kwam, gaf zij iedereen positieve energie. Tot aan het laatste moment.

De missie van van Bibian was zoveel mogelijk kinderen en jongvolwassenen met een lichamelijke beperking weer zelfstandig en vol zelfvertrouwen in het leven te laten staan. Nu is het onze missie Bibians droom uit te laten komen. Dat doet de Mentelity Foundation door mensen te inspireren en te motiveren om in beweging te komen.

Steun de Mentelity Foundation via: helden.media/bibian

Het gehele interview met Bibian is te lezen in Helden Magazine #59, te bestellen via: helden.abostore.nl/Catalog

De muziek in deze aflevering is van Diggy Dex. In opdracht van Nederlandse Loterij maakte Diggy Dex voor Bibian en haar gezin een bijzondere ode. Want wat zij voor de sport en maatschappij betekent, is meer dan bijzonder. Ze is een inspiratiebron voor altijd. Bekijk hier de volledige video.

Volg en beluister Helden, de podcast op Spotify

Aflevering 17: Marit Bouwmeester

In de laatste aflevering van dit seizoen is topzeilster Marit Bouwmeester te gast. Na haar olympische gouden, zilveren en bronzen plak op de Olympische Spelen van 2012, 2016 en 2021 droomt zij ervan om nog een keer te gaan vlammen. Hoe gaat zij het aanstaande moederschap combineren met haar wens om in Parijs nog een keer olympisch kampioen te worden? Ligt zij eigenlijk nog wel eens wakker van haar breuk met haar voormalige coach Mark Littlejohn? En is Marit al bezig met een leven na de topsport?

Uiteraard hebben we het ook over de lessen die zij mee wil geven aan de jonge generatie topzeilsters nu zij samen met hen onderdeel uitmaakt van Team Turbo. We sluiten af met haar bijzondere lijfspreuk waarmee zij anderen hoopt te inspireren.

Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel. Wil je 30 dagen gratis Storytel proberen? Check nu meer dan 300.000 luisterboeken en e-books via: www.storytel.com/helden

Volg en beluister Helden, de podcast op Spotify

Aflevering 16: Churandy Martina

Deze aflevering is topsprinter Churandy Martina te gast. We praten met hem over zijn strijd met Usain Bolt en wat hij van hem geleerd heeft. Wat is volgens hem de kracht van positief denken? En op welke manier vindt hij dat hij het kunstje voor heeft gedaan voor de huidige generatie Nederlandse atleten? En zien we hem nog voor de zesde keer terug op de Olympische Spelen in Parijs?

Volg en beluister Helden, de podcast op Spotify

Aflevering 15: Roy van den Berg

Deze aflevering is baanwielrenner en teamsprinter Roy van den Berg te gast. We praten met hem over zijn olympische gouden droom en de belofte die hij deed aan zijn moeder. Wat is de kracht van de teamsprinters en zijn ze ook vrienden naast de baan? En is Roy wel eens jaloers op zijn teamgenoten Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Matthijs Buchli? Hoe kan het dat de teamsprinters de jarenlange hegemonie van de Britten hebben weten te doorbreken?

Volg en beluister Helden, de podcast op Spotify

Aflevering 13: Khalid Boulahrouz

Deze aflevering is oud-topvoetballer Khalid Boulahrouz te gast. Hij raakte in de jaren ’80 en ‘90 bevlogen van voetbal door de prestaties van het Nederlands Elftal van Gullit, Rijkaard en Van Basten. We praten met hem over hoe hij zijn verschillende EK’s en WK’s met Oranje heeft beleefd. Hij vertelt over zijn bikkelharde confrontaties met Cristiano Ronaldo op het veld en over zijn drive om de beste verdediger van de wereld te willen worden. En welke ambitie heeft hij in het trainersvak? Tot slot bespreken we natuurlijk de belangrijke boodschap die hij aan toekomstige generaties wil meegeven.

Volg en beluister Helden, de podcast op Spotify

Aflevering 12: Sjinkie Knegt

Deze aflevering is shorttracker Sjinkie Knegt te gast. We praten met hem over zijn inspiratie, de Amerikaanse shorttracker Apolo Ohno, en hoe Sjinkie zelf jarenlang strijd leverde tegen de Koreanen op het ijs. Ook blikken we met hem terug op de impact van zijn ongeluk met de houtkachel en hoe hij werkt aan zijn comeback. Is hij nog sterk genoeg om mee te doen voor Olympisch goud en wat is daar volgens hem voor nodig?

Daarnaast hebben we het over zijn speciale band met Suzanne Schulting die het Nederlandse shorttrack schaatsen samen met hem meer op de kaart heeft gezet. En wanneer neemt hij het stokje over van bondscoach Jeroen Otter? Tot slot bespreken we natuurlijk zoals iedere aflevering de belangrijke boodschap die hij aan toekomstige generaties mee wil geven.

Volg en beluister Helden, de podcast op Spotify

Aflevering 11: Joy Beune

Deze aflevering is topschaatster Joy Beune te gast. Met haar praten we over volwassen worden in de topsport en wat zij leert van haar vriend en topschaatser Kjeld Nuis. Welke lessen geeft hij haar mee? Hoe kijkt Joy naar haar grote voorbeeld Ireen Wust en wat neemt zij daarvan mee op de ijsbaan? Welke doelen heeft zij voor de komende jaren en denkt ze al na over een leven na de topsport?
Tot slot bespreken we zoals gebruikelijk de inspirerende boodschap die zij aan toekomstige generaties mee wil geven.

Volg en beluister Helden, de podcast op Spotify

Aflevering 10: Diede de groot

Deze aflevering is rolstoeltennisster en Golden Slam winnares Diede de Groot te gast. We praten met haar over haar held Novak Djokovic en hoe hij haar inspireert. Verder: hoe is het om in een Nike commercials naast LeBron James te staan en paginagroot in de NY Times te verschijnen? En wat deed zij eigenlijk bij de NY Fashion week? Tot slot bespreken we natuurlijk als iedere aflevering de belangrijke boodschap die zij aan toekomstige generaties mee wil geven.

Volg en beluister Helden, de podcast op Spotify

Afllevering 9: Terrance Pieters

Deze aflevering is tophockeyer Terrance Pieters te gast. Met hem praten we over zijn strijd tegen racisme in de topsport, over wat heeft hij daarin zelf heeft meegemaakt en hoe dat hem heeft gevormd als mens en als sporter.

Daarnaast bespreken we tal van andere interessante zaken. Hoe ging Terrance bijvoorbeeld om met het missen van Olympische Spelen in Tokio? Waarom inspireert oud-voetballer Ronaldinho hem? En wat kunnen de Nederlandse hockeymannen leren van de hockeyvrouwen, waar zijn vriendin Xan de Waard speelt?
Tot slot bespreken we zoals gebruikelijk de inspirerende boodschap die hij aan toekomstige generaties mee wil geven.

Volg en beluister Helden, de podcast op Spotify

Aflevering 8: Gregory Sedoc

Deze week is oud-atleet Gregory Sedoc te gast. We praten met hem over het zwarte gat na de topsport en welke keerzijdes er zijn aan succes. Op welke manier hebben sprinters Ben Johnson en Carl Lewis hem gevormd als topsporter en als mens? We hebben het ook over de staat van de Nederlandse atletiek en de succesvolle opkomst van vele jonge atleten. Waarom heeft hij zo een bijzondere band met Dafne Schippers?

Tot slot bespreken we zoals gebruikelijk de boodschap die hij aan toekomstige generaties mee wil geven.
Helden, de podcast is een coproductie van Helden en Topcast Media. Interesse in een samenwerking? Neem contact op via helden@topcast.media.

Volg en beluister Helden, de podcast op Spotify

Aflevering 7: Daphne Koster

In deze aflevering schuift topvoetbalster Daphne Koster aan, manager vrouwenvoetbal bij Ajax en natuurlijk voormalig captain en rots in de branding van de Oranje Leeuwinnen. Met Daphne praten we onder meer over het belang van haar rol als één van de boegbeelden van het Nederlandse vrouwenvoetbal en hoe Ruud Gullit daarbij als inspiratiebron dient. Hoe brengt zij haar kennis en ervaring over op de nieuwe generatie voetballers en wat wil zij hen vooral op het hart drukken? Uiteraard sluit ze af met haar eigen tegeltjeswijsheid.

Volg en beluister Helden, de podcast op Spotify

Aflevering 6: Björn Koreman

Deze week is langeafstandsloper Björn Koreman te gast. Met hem praten we onder meer over zijn bijzondere carrièreswitch van handballer naar hardloper en het continu verleggen van zijn eigen grenzen. Wat leert hij van zijn grote held Eliud Kipchoge, de enige man die een marathon onder de magische grens van twee uur heeft gelopen? En welke boodschap wil hij meegeven aan de volgende generatie?

Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door STOX Energy Socks.

Volg en beluister Helden, de podcast op Spotify

Aflevering 5: Celeste Plak

In deze vijfde aflevering spreken we met top-volleybalster Celeste Plak. Na een sabbatical van een jaar is zij sterker teruggekomen dan ooit. We praten met haar over de mentale en fysieke uitdagingen waar zij mee te maken heeft gehad en hoe zij erin slaagde het plezier in de volleybalsport terug te vinden. Ook hebben we het over haar doelen voor de komende jaren. En zoals altijd: welke boodschap wil zij meegeven aan de volgende generatie?

 

Volg en beluister Helden, de podcast op Spotify

Aflevering 4: Anouk Hoogendijk

Deze week is oud-topvoetbalster Anouk Hoogendijk te gast. Met haar praten we over haar grote inspirator Johan Cruijff en hoe zij zijn legende wil voortzetten. Welke dromen streeft zij na nu ze gestopt is met haar actieve sportcarrière? En welke rol heeft haar uiterlijk eigenlijk gespeeld tijdens haar voetbalcarrière en wat vindt ze daarvan? Tot slot bespreken we als gebruikelijk de boodschap die zij toekomstige generaties wil meegeven.

Volg en beluister Helden, de podcast op Spotify

Aflevering 3: Roy Meyer

In deze derde aflevering is topjudoka Roy Meyer te gast. We praten over zijn manier van omgaan met winst en verlies in de topsport en de wil om als mens en sporter de beste versie van zichzelf te zijn. Ook over hoe zijn turbulente verleden hem gevormd heeft als judoka. Welke lessen heeft hij geleerd? Daarbij heeft niet Roy niet één, maar twee tegelwijsheden voor de volgende generatie.

Volg en beluister Helden, de podcast op Spotify

Aflevering 2: Ellen Hoog

Met Ellen Hoog praten we over de hoogtepunten en dieptepunten in haar carrière en hoe het volgens haar komt dat de Nederlandse hockeyvrouwen al jaren aan de top staan. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen haar generatie en de nieuwe generatie hockeysters? Wat kunnen zij van elkaar leren? En welke les wil zij meegeven aan haar dochter?

Kijk hier het fragment terug van Stephan Veen in de Olympische finale in Sydney (2000)

Volg en beluister Helden, de podcast op Spotify

Aflevering 1: Laura Dijkema

In de eerste aflevering is Laura Dijkema te gast. Met Laura praten we onder meer over ouder worden in de sport en de wisseling van de wacht in het volleybaldveld. Hoe gaat zij om met het topsportleven in het koude Rusland? En hoe komt het toch dat zij ondanks de vele tegenslagen zo positief in het leven staat?

Volg en beluister Helden, de podcast op SpotifyHelden nieuwsbrief
Elke twee weken een overzicht van de meest inspirerende sportgebeurtenissen en -verhalen in je mailbox? Laat dan hieronder je gegevens achter!