Word abonnee

Column

Geef (Te) Vrede een kans

door: Barbara Barend
11 augustus 2014

Nog niet zo lang geleden was Feyenoord failliet. Na jaren wanbeleid, gekenmerkt door grote miskopen van vooral exotische namen uit Verweggistan, ging de hand op de knip. Martin van Geel werd in 2011 aangesteld als technisch directeur en het was aan hem en algemeen directeur Eric Gudde om de club weer gezond te maken.

Het tweetal, en de andere directieleden, stippelden een beleid uit en bleven daar trouw aan. Ze kozen consequent voor de eigen jeugd en raakten niet in paniek na een Europese uitschakeling. Bovendien, een aangekochte Zuid-Amerikaanse rechtsback of een Oost-Europese linksback maken je elftal niet beter, dat doen spitsen en aanvallende middenvelders.

Met John Guidetti en Graziano Pellè schoten Van Geel en trainer Ronald Koeman twee keer heel hard raak. Op slimme wijze werden transfervrije of zeer goedkope spelers aan Feyenoord gebonden zoals Daryl Janmaat, Otman Bakkal, Ruben Schaken, Ruud Vormer, John Goossens en Karim El Amhadi.

Aangevuld met spelers uit de eigen jeugd als Leroy Fer, Giorginio Wijnaldum, Jordy Clasie, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Tony Vilhena, Jean Paul Boëtius en Terence Kongolo kreeg Feyenoord en later ook het Nederlands elftal weer smoel. Na het WK, waar Feyenoord direct en indirect hofleverancier van Oranje was, ging het heel snel met de spelers van Feyenoord.

Lionel Messi schijnt het, toch, nog een keertje bij Barcelona te willen proberen

Nu wordt Van Geel verweten dat hij geen schaduwlijst heeft voor de verkochte spelers. Ik weet zeker dat hij wel een schaduwlijst heeft. Maar aankopen als de Griek Angelos Charisteas, past Van Geel voor. Ik heb de schaduwlijst trouwens gezien, maar de Belg Romelu Lukaku koos voor Everton, Luuk de Jong was onbetaalbaar en Lionel Messi wil, naar het schijnt, het toch nog een keer bij Barcelona proberen.

Dus moet Mitchell te Vrede zijn kans pakken en moeten de jongens die zich nu roeren, het elftal op sleeptouw nemen. Vorig jaar schreeuwde iedereen moord en brand bij Ajax toen de bepalende spelers Cristian Eriksen en Toby Alderweireld werden verkocht. Er was sprake van wanbeleid omdat Ajax Adam Maher niet kocht als vervanger voor Eriksen.

Fouten van routiniers kunnen Van Geel toch niet kwalijk worden genomen?

Feyenoord kan zich spiegelen aan Ajax. Het is aan de mooie talenten Clasie en Kongolo en aan de groeidiamanten Vilhena, Boëtius, Erwin Mulder, Sven van Beek en Miquel Nelom om, samen met de routiniers Ruben Schaken, Joris Mathijssen, Khalid Boulahrouz en Ruud Vormer, de nieuwe De Vrijtjes en Martins Indi's aan de hand te nemen.

En laten we eerlijk zijn: bepalende fouten van routiniers, thuis en uit tegen Besiktas, kunnen Van Geel toch niet kwalijk worden genomen? Daarom was het zo leuk om te zien hoe Te Vrede tegen ADO meteen het goede voorbeeld gaf, of om John Lennon te citeren: 'Give Peace (Vrede) a Chance.'

Delen: