Word abonnee

Column

Schelden doet wel pijn II

door: Barbara Barend
15 april 2015

Vorige week stelde ik in mijn column dat het maar eens afgelopen moest zijn met alle vreselijke spreekkoren in de stadions. Dit naar aanleiding van de walgelijke antisemitische spreekkoren tijdens FC Utrecht-Ajax. Er zijn ontzettend veel reacties op mijn oproep gekomen. Overwegend positieve. Er lijkt iets op gang te zijn gekomen. Vanuit de KNVB waren al initiatieven om actie te ondernemen en dat is alleen maar in een stroomversnelling geraakt. Ook FC Utrecht heeft officieel toegezegd haar maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen.

Uiteraard zijn er ook negatieve reacties gekomen. Het grootste argument was het non-argument dat niet alleen FC Utrecht-supporters zich schuldig maken aan spreekkoren, alsof dat het goed praat. Ook kwam het argument dat niet echte Joden bedoeld werden, dat die zich dan ook niet aangesproken moeten voelen en dat we daarom allemaal niet moeten zeuren.

Na deze discussie, die de hele week duurde, dacht ik dat het dit weekend een keer rustig zou zijn. Maar niets was minder waar. Het was weer raak. En hoe. Giliano Wijnaldum, een donkere speler van Go Ahead Eagles, werd door zijn eigen supporters fysiek aangevallen en ook nog racistisch bejegend. En dit omdat hij een wedstrijd had verloren…

'Hou toch op! Dit was doelbewust iemand kwetsen, doelbewust discrimineren'

Anno 2015 wordt een donkere jongens racistisch bejegend! Of was het niet tegen echte donkere jongens bedoeld, moeten donkere mensen zich dan ook niet aangesproken voelen en moeten we daarom ook maar niet zeuren? Hou toch op! Dit was doelbewust iemand kwetsen, doelbewust discrimineren.

Week in week uit maken we ons schuldig in het ooit zo vrije Nederland aan racistische, homofobe, antisemitische spreekkoren en dan vergeet ik nog andere verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog, ziektes en vuurwerkrampen.

'Helaas, ook dit weekend deed schelden weer pijn'

We doen alles om elkaar te kwetsen. Maar ja, dat hoort bij voetbal. Want schelden doet toch geen pijn. Of nee, toch wel. Ik lees dat Giliano tranen in zijn ogen had toen hij ontzet werd door stewards. Helaas, ook dit weekend deed schelden weer pijn.

Delen: