Word abonnee

Blog

Estavana in het echt

door: Marlies van Cleeff
30 november 2017
3 tot 8 minuten lezen

Het is 23 juni 2017 als trotse ‘opa’ Frits het mooie bericht krijgt: Jesslynn is geboren, dochter van handbalster Estavana Polman en voetballer (en handbalman) Rafael van der Vaart en zusje van trotse broer Damian. Op de redactie gaan de alarmbellen rinkelen. Er moet een Helden-rompertje geregeld worden, maar vooral de volgende draaidag voor de serie Estavana in het Echt…

Van april tot november volgden we Estavana en leefden we letterlijk met haar mee. We bezochten haar talloze keren in haar woonplaats Esbjerg in Denemarken, in haar ouderlijk huis in Arnhem en op Papendal. Het resultaat daarvan is te zien op Telegraaf Vandaag: twintig afleveringen over het leven van Estavana, waarin ze van een tophandbalster transformeerde naar een ’tophandbalmoeder’.

Tekst gaat verder onder de foto

Want het leven van Estavana is dit jaar nogal veranderd. In de eerste aflevering vertelde de handbalster nog over het moment dat ze erachter kwam dat zij en Rafael een kindje verwachtten. Een kindje dat er zonder Frits overigens überhaupt niet was gekomen (al klinkt dat misschien wat dubieus…), als hij Rafael en Estavana nooit aan elkaar had voorgesteld. We zagen hoe Estavana tijdelijk afscheid nam als speelster bij haar club Team Esbjerg, en letterlijk plaats moest nemen op het zwangerschapsbankje. Maar Estavana zou Estavana niet zijn als ze, nog voor haar bevalling, alweer een doel had gesteld. Ze moest en zou zo snel mogelijk ‘ontzwangeren’ en op tijd weer fit zijn voor het WK met het Nederlands team, dat in december gehouden zou worden. Als kersverse moeder kon ze geen concessies doen, ze moest keihard trainen. Oma Winniefred paste intussen op haar kleinkind. Op 27 november, in alweer de laatste aflevering, zagen we dat Estavana haar persoonlijke doel had behaald. Op de redactie kunnen we niet wachten om haar en de ploeg in actie te zien op het WK vanaf 2 december.

Tijdens het maken van de serie bleek Estavana een natuurtalent voor de camera. Niet alleen vanwege haar looks, ook vanwege haar geweldige teksten. Een flapuit die geen blad voor de mond nam. Zo sprak ze met haar 80-jarige vriendin Vera op een bijzonder manier over seksuele voorlichting, vertelde ze schaamteloos dat ze zo’n last had van haar ‘doos’ en liet ze ons kennismaken met haar kookkunsten, het o zo gezonde broodje saté.

Ook hadden wij niet durven dromen dat er zulke mooie rollen weggelegd waren voor haar partner in crime Rafael, haar schoonouders Ramon en Lolita, en vader Willem en moeder Winniefred. Met een grote glimlach zien we nog voor ons hoe de opa’s in spé met zijn tweeën klusten aan Jesslynns kamer in Denemarken en Estavana en Rafael stonden toe te kijken met twee linkerhanden. En hoe ’s avonds vervolgens genoten werd van de beroemde shoarmaschotel van vader Willem.

Tekst gaat verder onder de foto

Maar alle mooie momenten uit de serie konden uiteraard niet tippen aan de eerste ontmoeting met Jesslynn. Terwijl iedere moeder jaloersmakend naar Estavana keek, die er nog geen paar weken na haar bevalling uitzag of er niets was gebeurd, lag er een lief en gezond meisje met tien vingers en tenen in de wieg. Gezegend met twee liefdevolle ouders en nu al voorbestemd om in hun talentvolle voetsporen te treden. Aan Rafael en Estavana om uit te vechten of dat op het handbal-, of voetbalveld zal zijn..

Delen: