Word abonnee

De dag van...

Berghuis: ‘Mis familie en vrienden uit Apeldoorn’

door: Kelly van Tilborg
10 maart 2015

Sporters zijn altijd druk en onderweg. Alles staat in het teken van het verwezenlijken van doelen en dromen. Deze week volgen wij voetballer Steven Berghuis, die dit weekend met AZ in actie komt tegen Vitesse.

Jullie zijn een dagje vrij vandaag. Ga je iets leuks doen?
“Ik ben gister na de training gelijk naar Apeldoorn gereden, naar mijn ouders en vrienden. Ik probeer altijd één keer in de week naar Apeldoorn te gaan. Dan ga ik eerst even langs mijn familie en vervolgens ga ik iets doen met vrienden. Soms mis ik mijn familie en vrienden best wel. Alkmaar is een leuke stad, maar ik ben daar niet opgegroeid. Dan is dat toch anders. Maar ik weet natuurlijk waarvoor ik in Alkmaar ben. Dat is zeker de moeite waard.”

'Hier hoef ik even niet aan voetbal te denken'

Na zo’n wedstrijd van zondag lijkt het me helemaal fijn om even thuis te zijn.
“Ha, dat is extra lekker ja. Hier kan ik mijn gedachten even verzetten en hoef ik even niet aan voetbal te denken. Als ik dan morgen weer bij de club ben om te trainen, dan heb ik er ook extra veel zin in. Natuurlijk praat ik hier ook over voetbal, maar het is toch anders. We hebben de wedstrijd van zondag al goed nabesproken met het team. Ik kan je vertellen dat het geen leuke nabespreking was. We kijken dan ook altijd beelden uit de wedstrijd terug. Dat is niet leuk, maar het maakt me wel weer scherp in aanloop naar de volgende wedstrijd. Dat is denk ik logisch. Als het slecht gaat wil je het de volgende keer altijd beter doen.”

Je speelde zelf ook niet je beste wedstrijd en pakte een gele kaart. Heb je spijt van die actie?
“Nee, eigenlijk niet. Ik vind dat zulke dingen een beetje bij het voetbal horen. Het gebeurt in het heetst van de strijd. Na de wedstrijd is het ook al altijd weer klaar en is er niks meer aan de hand.”

‘We hebben spelers die individueel een wedstrijd kunnen beslissen

Buiten de wedstrijd van zondag om, draaien jullie een prima seizoen. Waar ligt de kracht van jullie team?
“In de meeste wedstrijden zijn we heel zakelijk en degelijk, maar winnen we wel. We hebben spelers die individueel een wedstrijd kunnen beslissen. Ik ben wel iemand die kijkt naar de manier waarop we winnen. Ik vind het belangrijk dat we goed voetballen. Je kunt altijd een wedstrijd verliezen door pech of door de scheidsrechter. Maar als je dan goed hebt gevoetbald en je was echt de baas op het veld, dan geeft dat mij veel meer vertrouwen in aanloop naar de volgende wedstrijd. Als we een wedstrijd hebben gewonnen, maar wel een slechte wedstrijd hebben gevoetbald, dan ga ik toch eerder twijfelen. Sommige mensen denken dan: ‘boeiend, je hebt toch gewonnen.’ Dat heb ik niet. Na een goede wedstrijd weet je ook waarvoor je hebt getraind. Natuurlijk gaat het om winnen, maar ik vind goed voetballen bijna net zo belangrijk.”

Als voetballer wordt er altijd op je gelet en krijg je veel positieve, maar ook negatieve kritiek over je heen. Hoe ga jij daarmee om?
“Positieve feedback vindt iedereen fijn, dus ik ook. Het geeft je toch het gevoel dat je gewaardeerd wordt. Ik heb er lang op gewacht en hard voor gewerkt. Natuurlijk gaat het om voetballen, maar het is leuk als mensen positief over je zijn. Daar doe je het ook een beetje voor. Met negatieve reacties doe ik niet zoveel. Daar kan ik mezelf goed voor afsluiten. Alleen als ik kritiek krijg van mensen die ik ken, doe ik er iets mee.”

‘Ik ben een speler die graag risico’s neemt, dus het valt eerder op als ik een verkeerde bal geef’

Frits Barend is groot fan van je en zei het volgende: ‘Hij is zo'n ouderwetse, uitstervende buitenspeler met een bijpassende, goeie kop, zo'n speler die ook meesterlijk kan falen'. Hoe zie je dat zelf?
“Ha, leuk! Ik denk dat falen bij mij meer opvalt. Ik ben een speler die graag risico’s neemt, dus het valt eerder op als ik een verkeerde bal geef. Of ik een uitstervende buitenspeler ben, weet ik niet. Hij is iets ouder, ha. Hij heeft er dus meer meegemaakt. Ik vul de positie van rechtsbuiten op mijn eigen manier in. Ik ben niet iemand die aan de lijn blijft hangen. Ik vind het fijn om veel vrijheid te hebben en te spelen op intuïtie, dan ben ik op mijn best.”

Lees ook:

Deel 2: 'Laat mijn mening graag horen'
Deel 3: 'Was een brutaal voetballertje'
Deel 4: 'Ouders hadden handen vol aan mij'
Deel 5: 'Frustrerend is het juiste woord' 
Deel 6: 'Soms moeilijk om positief te blijven'

Delen: