Word abonnee

De dag van...

De dag van Kirsten Wild: ‘Overwinning in Colombia was cool’

door: Kelly van Tilborg
18 februari 2015

Sporters zijn altijd druk en onderweg. Alles staat in het teken van het verwezenlijken van doelen en dromen. Deze week volgen wij wielrenster Kirsten Wild, die vanaf woensdag in actie komt op het WK baanwielrennen in Parijs.

Vandaag begint het WK voor jou met de puntenkoers. Heb je er zin in?
“Ja, ik heb er echt superveel zin in. Laat maar komen!”

Hoe ziet een wedstrijddag er voor jou uit?
“Een wedstrijddag is voor mij nooit hetzelfde. Vandaag heb ik uitgeslapen tot een uurtje of negen en daarna lekker ontbeten. Ik heb net nog een halfuur op de roller gereden met een muziekje op de achtergrond. Ik heb hier goed internet dus dan luister ik altijd internetradio. Nu was dat 3FM, dat vind ik fijne muziek. Straks ga ik lunchen en dan heb ik een vrije middag. Ik probeer vanmiddag zoveel mogelijk te ontspannen en niet teveel aan de wedstrijd te denken. Daar word ik alleen maar zenuwachtig van. Ik ga ook nog even wat oude puntenkoersen terugkijken, die heb ik op mijn laptop. Dan kan ik er alvast een beetje inkomen.”

In december ben je Nederlands kampioen geworden op de puntenkoers. Geeft die overwinning je vertrouwen?
“Ik moet eerlijk zeggen dat een NK heel anders is dan een WK. Het is een heel ander deelnemersveld. Vanavond zijn alle kampioenen van hun land aanwezig, dus de tegenstand is groter. Zo’n overwinning op het NK geeft me natuurlijk wel een heel fijn gevoel, ik weet dat ik het kan.”

Het jaar 2015 is ook erg goed begonnen voor je. In Colombia won je de wereldbeker. Hoe kijk je daar op terug?
“Die overwinning in Colombia heeft me heel erg veel vertrouwen gegeven, dat was echt cool. In Portugal heb ik ook nog wat wedstrijden gereden, maar die waren gewoon grappig. Dat stelde eigenlijk niet zo heel veel voor.”

Hoe schat jij je kansen van vandaag in?
“Ik ken de meeste deelnemers, dus ik kan het wel een beetje inschatten. Maar ik vind het altijd moeilijk te zeggen, baanwielrennen is erg onvoorspelbaar. Het is altijd afhankelijk van de beslissingen die je maakt. Als ik alles goed doe, dan zou ik zomaar mee kunnen doen om de medailles. Maar als ik even niet oplet, kan het ook zo maar misgaan.”

Heb je jezelf een doel gesteld voor vanavond?
“Ik ben iemand die altijd wil winnen, dus vanavond ook. Ik vind het altijd eng om dit hardop te zeggen, maar ik ga voor de winst. Dat is mijn insteek. Maar het is niet zo dat als het vanavond niet lukt, ik gelijk helemaal van het padje ben. Dat hoop ik tenminste, ha. Na vanavond heb ik gelukkig nog meer kansen.”  

Had je vroeger een voorbeeld toen je begon met fietsen?
“Bij mij uit de buurt komt Arenda Grimberg. Zij was voor mij echt een groot voorbeeld. Als ik haar zag, dan dacht ik: Wow, die is echt heel goed! Ik heb het daar ook een keer met Arenda zelf over gehad. Dat was grappig. Ik kom wel echt uit een fietsfamilie, dus het is niet zo dat ik door haar ben begonnen met fietsen.”

Baanwielrennen gaat er best wel hard aan toe. Heb jij nooit de angst dat er iets gebeurt als je aan het fietsen bent?
“Ik probeer er zo min mogelijk aan te denken als ik aan het fietsen ben, want daardoor ga ik niet beter fietsen. Ik ben weleens een paar keer achter elkaar op de weg gevallen. Toen ik de baan weer opging dacht ik wel bij mezelf: Als ik nu maar niet val. Ik heb vorig jaar mijn schouder gebroken, dat was een heftige blessure. In de wielerwereld zeggen ze altijd: ‘Als je je sleutelbeen breekt, hoor je er echt bij.’  Dat is me gelukkig nog niet overkomen, dus op dat gebied hoor ik er nog niet officieel bij. Dat moet ik ook maar even afkloppen trouwens, ha.”

Dan kan ik je nu alleen nog maar heel veel succes wensen voor vanavond!
“Dank je wel. Ik ga heel hard mijn best doen.”

Lees ook:
 'Ik leef meer voor de wedstrijden' 

Delen: