Word abonnee

De dag van...

Huisman: ‘Vooral van genieten’

door: Kelly van Tilborg
23 februari 2015

Sporters zijn altijd druk en onderweg. Alles staat in het teken van het verwezenlijken van doelen en dromen. We volgen deze week marathonschaatsster Mariska Huisman, die zaterdag afscheid neemt op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. 

Zaterdag staat je laatste wedstrijd op het programma op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Heb je er zin in?
“Ja, ik heb er echt superveel zin in. Ik moet zeggen dat ik altijd zin heb in een wedstrijd. Ik vind wedstrijden schaatsen ook leuker dan trainingen, dan doe je het echt ergens voor. Er komen zaterdag ook veel vrienden en bekenden kijken. Dat is mooi.”

Hoe ziet de rest van de week eruit voor jou?
“Ik werk elke maandag- en dinsdagmiddag in de schaatswinkel in Hoorn. Die winkel is bij de schaatsbaan. Ik heb op maandag- en dinsdagavond ook een training, dus dan ben ik er toch al. Ook op donderdag werk ik nog in de schaatswinkel, erg leuk. Buiten het trainen en werken om doe ik natuurlijk ook nog genoeg, bijvoorbeeld leuke dingen met vrienden.”

Heb jij jezelf een doel gesteld voor de wedstrijd van zaterdag?
“Nee, eigenlijk niet. Die wedstrijd maakt me eerlijk gezegd niet eens meer zoveel uit. Die gaat echt niet hele seizoen veranderen. Ik wil er vooral van genieten.”

Het is toch je afscheidswedstrijd, dat lijkt me best spannend…
“Het is dat iedereen om mij heen me er steeds aan herinnert, want zelf denk ik niet constant aan mijn afscheid. Na zaterdag is het seizoen voorbij, dus iedereen 'stopt' dan. Het wordt denk ik vooral in de zomer gek voor me, dan ben ik normaal gesproken altijd al bezig met het volgende seizoen. Dat zal dus wel even anders zijn. Ook de vaste trainingen vallen weg. Ik denk dat ik er best wel even aan moet wennen in het begin.”

Heb jij eigenlijk rituelen voor een wedstrijd?
“Ik dacht altijd van niet, maar onbewust heb ik die wel. Ik zat laatst op het bankje en toen betrapte ik mezelf ergens op. Ik doe altijd eerst mijn linkerschaats aan, en dan mijn rechter-. Als ik het andersom doe, dan klopt er voor mijn gevoel iets niet. Ha, dat is wel grappig. Verder ben ik niet echt bijgelovig.” 

Hoe kijk je zelf terug op je carrière?
“Ik ben daar niet echt mee bezig. Pas geleden zei iemand tegen me: ‘Zo, jij hebt echt een heel mooie carrière gehad!’ Toen pas besef ik dat, want ik heb echt mooie dingen meegemaakt.”

En wat is dan het hoogtepunt? 
“Ik heb niet echt één hoogtepunt. Het afgelopen seizoen was in zijn geheel erg mooi. Ik pikte ook nog even het WK mass-start in Heerenveen mee, daar pakte ik een bronzen medaille. Eigenlijk vind ik het complete plaatje gewoon erg mooi. Een echt dieptepunt heb ik wel. Ongeveer een jaar geleden miste ik het NK omdat mijn broertje Sjoerd was overleden. Heel lang geleden heb ik er weleens een lange tijd uitgelegen, omdat ik de ziekte van Pfeiffer had. Dan kun je echt niks doen. Dat was best moeilijk.”

Lees ook:

Deel 2: 'Sjoerd en ik deden alles samen'
Deel 3: 'Moest opboksen tegen drie broers' 
Deel 4: 'Ik ben heel chaotisch'

Delen: