Word abonnee

De dag van...

Wild: ‘Moet slimmer zijn dan de rest’

door: Kelly van Tilborg
21 februari 2015

Sporters zijn altijd druk en onderweg. Alles staat in het teken van het verwezenlijken van doelen en dromen. Deze week volgen wij wielrenster Kirsten Wild, die vanaf woensdag in actie komt op het WK baanwielrennen in Parijs.

Heb je jezelf inmiddels op kunnen peppen na de wedstrijd van woensdag?
“Ja, ik heb gisteren heel lekker getraind en daar heb ik echt een fijn gevoel aan overgehouden. We hebben het ook met het hele team besproken. Het is eigenlijk een hele goede les geweest voor me. Helaas gebeurde het op een WK, dus het was wel een hele dure les. Maar inmiddels heb ik het wel aardig af kunnen sluiten.”

Morgen staat het onderdeel omnium op het programma. Kun je ons eens kort uitleggen wat dat precies is?
“Dat is een goed idee, veel mensen weten dat volgens mij niet. Het omnium is eigenlijk een zeskamp. Je hebt de onderdelen scratch, achtervolging, afvalkoers, tijdrit, vliegende ronde en de puntenkoers. De volgorde van deze onderdelen is altijd hetzelfde. Bij de eerste vijf onderdelen kun je maximaal twintig punten verdienen. Bij de puntenkoers wordt de rest van de punten verdeeld, die kan dus heel beslissend zijn.”

Het omnium is je favoriete onderdeel. Wat vind je er zo leuk aan?
“Bij het omnium heb je echt van alles en nog wat. Alle onderdelen zijn verschillend. Sommige onderdelen gaan om snelheid, bij andere onderdelen rijd je in een peloton. Het is een spelletje met veel regels en je moet met verschillende dingen rekening houden. Het is een soort klassement in een klassement. Dat maakt het leuk.”

In 2011 werd je derde op het WK op het omnium. Wat is je doel voor dit WK?
“Natuurlijk wil ik die prestatie verbeteren. Ik denk dat er drie meiden zijn die er echt bovenuit steken. Ik zit daar net achter. Ik moet hopen dat die meiden een foutje maken en dat ik zelf alles goed doe. Het moet net zo’n dag worden als in Colombia, toen ik goud won in de wereldbekerwedstrijd.”

Zorgt die wedstrijd in Colombia niet voor druk op je schouders?
“Wel een beetje. Ik wil natuurlijk hetzelfde laten zien. Bij het omnium zijn het allemaal losse onderdelen die je goed moet doen. Ik moet zorgen dat ik niet dezelfde fouten maak als woensdag.”

Op welk onderdeel denk jij dat jezelf de grootste kans maakt?
“De scratch en de afvalkoers. Op die twee onderdelen kunnen echt heel veel dingen gebeuren. Ik heb zelf een keertje gehad dat ik werd ingesloten, dan kun je geen kant meer op. Dat kan vandaag ook zomaar gebeuren, dat weet je niet. Ik moet ervoor zorgen dat ik net iets slimmer ben dan de andere meiden en hopen dat ik de juiste beslissingen maak.”

Op dit moment leef je honderd procent voor het WK. Is het op sommige momenten weleens moeilijk om als topsporter te leven?
“Op dit moment heb ik er helemaal geen moeite mee, omdat ik geen afleiding heb. Maar soms denk ik weleens: Ben ik nu eigenlijk wel genoeg topsporter? Gisteren had ik dat nog. Ik ging met mijn vriend een kopje koffie drinken en daarvoor moesten we een stukje lopen. Ik vroeg mezelf af of het niet te ver was. Mijn vriend lachte me uit. ‘Je hebt echt 50 meter gelopen, niet zeuren,’ zei hij. Hij heeft daar natuurlijk ook gewoon gelijk in, een klein stukje lopen kan echt geen kwaad.”

Heb je nog rituelen die je voor de wedstrijd doet?
“Ik besef het zelf nooit, maar onbewust heb ik wel een soort van ritueel. Ik poets mijn bril, en dan nog een keer, en nog een keer. Ik blijf dan poetsen terwijl er helemaal geen vlekken meer opzitten. Ik moet er zelf altijd wel om lachen.”

Dan wens ik je namens iedereen van Helden heel veel succes.
“Bedankt, ik ga heel hard mijn best doen!” 

Lees ook:

Deel 1: 'Ik leef meer voor de wedstrijden'
Deel 2: 'Ik wil altijd winnen, dus vanavond ook'
Deel 3: 'Ik was een actrice in mijn eigen film'
Deel 4: 'Vanochtend dopingcontrole gehad'

Delen: