Word abonnee

Held van de week

Knibbeler: ‘Ik geniet er net zo van als Epke’

door: Jasper Boks
17 oktober 2014

Een verrassing is het niet: wereldkampioen Epke Zonderland is door de bezoekers van Helden Online gekozen als Held van de Week. We belden met de man achter de schermen in Heerenveen: turncoach Daniël Knibbeler.

“Ik heb begrepen dat 2014 het meest succesvolle jaar uit de Nederlands sportgeschiedenis is. Daar draagt de gouden medaille van Epke ook aan bij,” zegt Daniël Knibbeler, sinds 2010 de coach van Epke Zonderland bij Turncentrum Sportstad Heerenveen. Zijn pupil prolongeerde zondag de wereldtitel op rek in het Chinese Nanning en werd door de bezoekers van Helden Online gekozen als Held van de Week, voor de springruiters en atlete Dafne Schippers.

Epke kreeg na zijn oefening, goed voor een score van 16.225, de gouden medaille omgehangen. Voor de 34-jarige Knibbeler, in 2012 gekozen als Coach van het Jaar, was er niets tastbaars. “Ach, dat weet je als coach, is  niet raar, hoor. Ik krijg genoeg erkenning en waardering voor mijn werk. En ik geniet er net zo van als Epke.”

Naderde de oefening van zondag wat jou betreft de perfectie?
“Ik was heel blij met zijn oefening, er stond zoveel druk op Epke. Vaak zie je dat er dan toch foutjes in sluipen. Ik vond het heel bijzonder dat hij in de WK-finale zo'n goede oefening liet zien. Hij zei het zelf ook al, en dat ben ik met hem eens: dit was een van zijn betere finaleoefeningen. Maar perfect is het nooit. Gelukkig maar, anders waren we nu al helemaal klaar. In de uitvoering zijn altijd nog wel een paar details die beter kunnen: de benen die even uit elkaar gaan, de knie die gebogen is als het niet moet. Dan heb je het dus nog om tiendes aftrek, waar we aan kunnen werken.”

In Londen baarde Epke opzien met een oefening waarin hij drie vluchtelementen achter elkaar deed, als eerste ooit. Hij liet al eens zien zelfs vier vluchtelementen achter elkaar te kunnen plakken. Maar na Londen heeft hij gekozen voor twee maal een combinatie van twee vluchtelementen.

Epke vertelde dat als de concurrentie te dicht bij komt, hij altijd de tussenzwaaien weg kan laten om dan naar vier vluchtelementen op rij te kunnen grijpen. Wat denkt de coach daar van?
“We hebben na Londen gekozen voor een betere uitvoering, om daar de winst op te pakken. Dus niet voor een hogere moeilijkheidsgraad. Die keuze pakt vooralsnog goed uit, deze oefening is tot nu toe voldoende gebleken om de beste te blijven. En ja, als het zou moeten, dan kan de D-score, de moeilijkheidsgraad dus, nog omhoog. Maar dat is nu dus nog niet aan de orde.”

Hij is olympisch kampioen, werd twee maal Europees kampioen en is nu dus ook voor de tweede keer wereldkampioen op rek. Hoe houd je Epke scherp?
“Nou, hij vindt turnen nog zo te gek, houdt zoveel van de sport, dat hij zelf al heel erg gemotiveerd is om zich door te ontwikkelen. Ik hoef hem niet zoveel te pushen. En vergeet de veranderde situatie niet. Op de Spelen was hij eigenlijk nog een underdog. Nu is hij de favoriet en dat zorgt weer voor een andere druk, andere verwachtingen en andere prikkels.”

Stiekem hoopt hij in Rio ook nog voor een olympische medaille op de brug te gaan. Hoe is tijdens de training de tijdsverdeling tussen rek en brug?
“We trainen net zoveel op brug als op rek. En daarnaast is het Nederlands team ook erg belangrijk, we willen heel graag als ploeg naar de Spelen. Dus Epke traint ook nog net zoveel op voltige en vloer. De aandacht voor die vier toestellen is gelijkwaardig. Alleen, het niveau op rek is zoveel hoger. Op brug heeft hij ook al een heel goede oefening. Als hij ook daarop mee wil doen op de Spelen, zal de moeilijkheidsgraad omhoog moeten. We hebben nog twee jaar, dus de tijd is er nog voor. We gaan kijken hoe ver we komen. Maar het zou wel super gaaf zijn als hij ook op brug mee gaat doen om de medailles in Rio.”

De kans is groot dat Epke na Rio stopt, hij wil ook nog chirurg worden. Heb jij het daar met hem over?
“Het zou me inderdaad niet verbazen als Epke stopt na Rio. Als turner is hij met zijn 28 jaar nu al op leeftijd en hij heeft voor zichzelf ook nog een mooie maatschappelijke carrière voor ogen. Ik heb het met Epke nog niet concreet gehad over hoe het verder moet en gaat na Rio. Het vizier is nu volledig op Rio gericht.”

Delen: