Word abonnee

Held van de week

Manon Flier: ‘De focus lag op de bruiloft’

door: Jasper Boks
8 augustus 2014

De Nederlandse volleybalsters zijn met overmacht gekozen tot Helden van de Week. We spraken routinier Manon Flier, die onlangs in het huwelijk trad met Reinder Nummerdor.

“Leuk dat onze prestaties zo leven in Nederland,” zegt Manon Flier. De volleybalvrouwen werden met overmacht door de bezoekers van Helden Online gekozen als Helden van de Week, voor inline-skater Manon Kamminga, wielrenner Bauke Mollema en Stef Nijland, voetballer van PEC Zwolle.

“Ik ben sinds vorige week weer bij de groep aangesloten. We doen het heel goed, maar zijn er nog wel nuchter onder,” aldus Flier. De ploeg van bondscoach Gido Vermeulen is na zes duels in World Grand Prix nog ongeslagen en de Nederlandse volleybalvrouwen zijn al zo goed als zeker van de Final Four. Dit weekeinde speelt de ploeg in Doetinchem tegen Polen, België en Puerto Rico. “Het doel is om de Final Four, in Polen, te winnen en ons zo te kwalificeren voor de Final Six van de World Grand Prix.”

'Ik bekijk het van seizoen tot seizoen, ga me niet meer automatisch aan een heel olympisch plan committeren'

Er heeft zich sinds 2012 een wisseling van de wacht afgespeeld. Ook Flier twijfelde aanvankelijk of ze voor Oranje uit wilde blijven komen, maar ging toch door als international. “Ik heb goede gesprekken gevoerd met Gido. Ik bekijk het van seizoen tot seizoen, ga me niet meer automatisch aan een heel olympisch plan committeren.”

Voorheen, onder Avital Selinger, was Flier aanvoerster. Die rol wilde ze niet meer, ze vond dat ze zich beter kon concentreren op haar eigen spel zonder de verantwoordelijkheden die het aanvoerderschap met zich mee brengen. Maar natuurlijk is de dertigjarige aanvalster nog altijd een voorbeeld voor de jonge speelsters.

“Ik ben een van de meer ervaren speelsters, speel immers al meer dan tien jaar bij Oranje. De oude garde is beetje bij beetje verdwenen de afgelopen jaren,” zegt routinier Flier. “We hebben een leuke, jonge ploeg. Het klikt. De speelsters luisteren naar de tips die ik geef. Maar het is niet zo dat ik mijn wil opdring. Als meiden naar met toe komen, help ik. Er zit heel veel energie in de ploeg, die komt uit de groep zelf, daar hoef ik niets voor te doen. Het is heel leuk en verfrissend. Als ik die meiden zie, dan denk ik geregeld terug aan de tijd dat ik net bij Oranje zat.”

De ploeg lijkt de afgelopen tijd een stap te hebben gezet. Vorig jaar werd de ploeg negende op het EK. Oranje is op stoom in de World Grand Prix en vanaf 23 september wacht alweer de volgende test: het WK in Italië. Flier: “Het EK was goed om ervaring op te doen, maar het resultaat was een beetje teleurstellend. Nederland heeft de afgelopen tijd eerst een stapje terug moeten doen en nu proberen we weer aansluiting te vinden bij de wereldtop.”

'De huwelijksreis houden we zeker nog te goed. Hopelijk is er na het WK nog tijd voor'

Er was ook nog heugelijk nieuws rond Flier uit de privésfeer. In juni trouwde ze met beachvolleyballer Reinder Nummerdor. “Ik zit nu dus weer bij het Nederlands team, maar heb voor die tijd een periode weinig gedaan. De focus lag op de bruiloft. We hebben nog geen huwelijksreis gehad. Reinder raakte begin dit jaar geblesseerd, scheurde de achterste kruisband van z’n knie in. Vlak voor het huwelijk raakte hij weer fit. Doordat hij al veel had gemist, kon hij niet ook nog eens op huwelijksreis. Ik ben wel een paar keer met hem meegegaan. Maar de huwelijksreis houden we zeker nog te goed. Hopelijk is er na het WK nog tijd voor.”

De agenda van Flier zit al flink vol met de World Grand Prix en het WK. Daarnaast zal ze, na twee jaar in Azerbeidzjan, vanaf oktober in China spelen, voor Suzhou. “Ik word een van de twee buitenlandse speelsters die de ploeg op mag stellen. Het wordt spannend. Ik heb ook in Japan gespeeld, daar ging overal waar ik ging een tolk met me mee. Ze hebben aangegeven dat het niet nodig is in China. Ik ga daar vijf maanden spelen. Reinder is betrokken bij Beach Team Holland, ik zal dus alleen naar China gaan. Maar hij zal wel af en toe langs komen.”

Delen: