Word abonnee

Helden in het nieuws

Arjen Robben: ‘Oranje heeft een van de beste coaches ter wereld’

door: Barbara Barend
14 juni 2014

Een kleine maand geleden, nog voordat de spelersgroep van Oranje bijeenkwam, vroeg Helden sterspeler Arjen Robben naar bondscoach Louis van Gaal. Zijn oordeel over de bondscoach was duidelijk.

Bondscoach Louis van Gaal stapt richting het WK af van het systeem met drie aanvallers en zal de variant met vijf verdedigers, drie middenvelders en twee aanvallers gaan beproeven. Wat vindt reserveaanvoerder Robben daarvan?
“Weet je, die systemen en nummertjes en rugnummers zeggen mij nooit zoveel. Ik ben niet zo van de systemen en nummertjes,” zegt Arjen Robben tegen Helden Online. “Ik wil gewoon voetballen en heb mijn vrijheid nodig. Natuurlijk sta ik van nature het liefst rechts aan de buitenkant. Maar ik heb dit jaar ook weleens bij Bayern in de spits gespeeld en vorige week stond ik nog achter de spits. Bij een grote club ben je sowieso gewend om meerdere systemen te voetballen. Ik vind dat prima. Daarnaast denk ik dat de coach naar een ploeg en de spelers moet kijken om daarop zijn speelwijze af te stemmen. En dat doet Louis van Gaal.”

'Ons voordeel is dat we met Van Gaal
een van de beste coaches ter wereld hebben'

Hoewel zowel de bondscoach als Robben in de afgelopen maanden Nederland niet als favorieten hebben bestempeld, heeft de aanvaller toch een goed gevoel. “De sfeer in Nederland is gematigd. Het is weleens lekker als de mensen reëel zijn. Laat ons nu maar lekker aan de slag gaan met zijn allen. Ik heb gek genoeg toch wel het gevoel dat we iets kunnen bereiken. Ons voordeel is dat we met Van Gaal een van de beste coaches ter wereld hebben. Hij heeft vertrouwen in ons. Als wij dat nu ook in hem hebben, heb ik het gevoel dat er iets moois kan gaan gebeuren.”

Het gebrek aan ervaren spelers is één van de pijnpunten in deze selectie. Robben: “Het zijn allemaal goede spelers, anders worden ze niet geselecteerd. We moeten nu alleen wel echt als Nederlanders voor de dag komen, met lef, durf en zelfbewustzijn. We moeten als team iets hebben van: laat maar komen, ook die toplanden! We zijn klaar voor jullie,' Ik denk dat dat het belangrijkste is, dat moet de komende weken ontstaan. En met deze bondscoach kan dat wel.”

Toch schat Robben Nederland niet als favoriet in. “Nee, dat denk ik niet. Al komt er ieder toernooi een outsider boven drijven. Het is makkelijk om Brazilië als favoriet te bestempelen. Maar ik wil eerst de groepsfase zien, dan kan ik pas echt een voorspelling doen. En onderschat Duitsland niet. Zij hebben echt een hele goede ploeg. Van hen verwacht ik veel.”

Dat de spelers Van Gaal dankbaar waren, bleek wel tijdens en na afloop van Spanje-Nederland. Bijna allemaal omhelsden ze de bondscoach, zoals in de slideshow hieronder te zien is.

Delen: