Word abonnee

Helden in het nieuws

Edward Gal: ‘Nu maar hopen dat er geen knappe dame voorbij komt’

door: Barbara Barend
23 augustus 2014

Edward Gal reist vandaag zonder zijn toppaard Undercover maar met Voice af naar het WK dressuur in Frankrijk. En dat is een zware tegenvaller. De kans op een gouden medaille zowel individueel als in de landenwedstrijd lijkt hierdoor uitgesloten. Al weet je het nooit bij een jonge hengst.

'Het gaat inderdaad heel erg moeilijk worden en het is hopen op een medaille. Maar voor goud gaan, is zo goed als onmogelijk. Voice kan fantastisch rijden, maar heeft gewoon veel minder ervaring dan Undercover. En net als bij mensen, telt ook bij dieren de ervaring gigantisch mee. Daarnaast is Voice een hengst. En hengsten zijn net mannen, erg snel afgeleid. Als vlak voor de start een leuke merrie voorbij komt, is de kans groot dat ik Voice kwijt ben. Zijn aandacht zal dan vol naar die dame uitgaan en niet meer naar mij. Tsja, zo zijn wij in de paardensport van veel zaken afhankelijk,' aldus dressuurruiter Edward Gal.

'Een paard is geen fiets. Ik wil geen risico met Undercover nemen'

Gal reist naar Frankrijk af om drie wereldtitels te verdedigen. Vier jaar geleden won hij met zijn toenmalige paard Totilas goud in de landenwedstrijd, de Kür en de Grand Prix. Nadat hij zijn succespaard Totilas moest afstaan, had Gal het even moeilijk. Maar met Undercover ging het de laatste tijd uitstekend. In maart van dit jaar won hij nog zowel de Kür als de Grand Prix bij Indoor Brabant en hij werd drie opeenvolgende jaren Nederlands kampioen.

'We gingen bij dit WK ook weer voor de prijzen. Het is echt een zware tegenvaller dat Undercover geblesseerd is. Maar ik durf geen risico te nemen. Toen ik maandag wilde aangalopperen, voelde ik dat ze stijf was. De fysiotherapeut is direct gekomen en constateerde een zenuw die klem zat in haar nek. Hij heeft haar nek losgemaakt, maar het kan er zomaar weer inschieten. Ik heb het nog nooit eerder meegemaakt, maar toch hou je hier wel rekening mee. Een paard is geen fiets. Ik wil geen risico met haar nemen. Dat vind ik ook niet eerlijk naar haar toe. Zij kan namelijk ook niet optimaal presteren met een blessure. Gelukkig heb ik Voice nog die ook gekwalificeerd is, wat betekent dat ik op haar mag rijden. Dat is tenminste nog iets.'

'Wie weet gaat Voice ons allen verrassen en houdt ze haar aandacht bij mij'

De Nederlandse equipe verloor niet alleen Undercover. Ook Daniëlle Heijkoop kan niet deelnemen aan het Wereldkampioenschap, omdat haar paard Kingsley Siro N.O.P. een blessure heeft. Naast Edward Gal, Adelinde Cornelissen en Hans Peter Minderhoud zal nu Diederik van Silfhout worden toegevoegd.

Tegen de favorieten van Duitsland zal het in de landenwedstrijd dus een zware dobber worden. Of toch niet, want de Duisters beschikken niet over Gal's oude paard Totilas. 'Tsja, Totilas is ook weer geblesseerd. Erg jammer. Maar de Duisters hebben wel nog de beschikking over andere zeer ervaren paarden. Maar wie weet gaat Voice ons allen verrassen en houdt hij zijn aandacht bij mij. Als ik dat niet denk, kan ik beter niet meedoen.'

Delen: