Word abonnee

Helden in het nieuws

Kruis: ‘Ruska was een fenomeen’

door: Jasper Boks
14 februari 2015

“We moet Wim herinneren als een grandioze sportman, een van de grootste sporters ooit,” zegt zijn grote vriend Jopie Kruis. Wim Ruska overleed vandaag op 74 jarige leeftijd, Kruis zat aan zijn sterfbed.

Ruska werd twee maal wereldkampioen en pakte tijdens de Olympische Spelen van München in 1972 twee maal goud, in de zwaargewicht-klasse en in de open klasse. Zijn successen werden overschaduwd door de bloedige Palestijnse aanslag op de Israëlische delegatie, die plaatsvond tussen het moment dat de judoka zijn eerste en tweede gouden plak won.

'Laten we ons hem herinneren als die oersterke kerel, die het uiterlijk had van een oude Griekse held. Wim was echt een fenomeen'

“Willem was altijd alleen maar met zijn sport bezig,” zegt Kruis, “hij heeft in Nederland helaas te weinig erkenning voor zijn geweldige prestaties gekregen. Hij had ook niet heel veel op met de pers en tv, vermeed alle aandacht altijd.”

Ruska kreeg in 2001 tijdens vakantie een herseninfarct, daarna was hij deels lichamelijk gehandicapt en zijn spraakvermogen was aangetast. “Laten we ons hem herinneren als die oersterke kerel, die het uiterlijk had van een oude Griekse held. Wim was echt een fenomeen. En nu heeft hij rust.”

Tekst gaat verder onder de foto

Wim Ruska en Jopie Kruis bezochten in 2009 het WK judo in Rotterdam

Delen: