Word abonnee

Helden in het nieuws

VDH: ‘Het is zondag een kwestie van overleven’

door: Jasper Boks
3 september 2014

Pieter van den Hoogenband is niet alleen drievoudig olympisch kampioen zwemmen en een van de grootste olympiërs die Nederland ooit heeft gehad. Hij is ook iemand die zich inzet voor goede doelen. Hij is Louis van Gaal opgevolgd als ambassadeur van Spieren voor Spieren en hij vervult eenzelfde rol in de jaarlijkse Amsterdam City Swim, waarvan de opbrengst gaat naar onderzoek naar de spierziekte ALS. Helden sprak met VDH.

Ben je er klaar voor Pieter?

“Ik ben er elk jaar minder klaar voor. Ik ben er achter gekomen dat training zin heeft. Dat bordje van vierhonderd meter is het ergste. Dan ga je toch al redelijk kapot en weet je dat je nog een heel stuk moet.”

Maar die 2014 meter die je zondag moet afleggen is voor jou als drievoudig olympisch zwemkampioen toch een peulenschil?

“Ik zou dat stuk fluitend af kunnen leggen. Maar ik merk toch telkens dat ik me op laat naaien. Ik gun het mezelf niet om rustig rond te dobberen, wil toch telkens door zwemmen.”

'Ik heb mijn oude coach Jacco Verhaeren nog gebeld voor tips. Hij zei dat aan mij voor een trainer geen eer meer te behalen valt…'

Wat voor een tijd heb jij in gedachte?

“Ik ga niet echt van start met een tijd die ik wil zwemmen. Ik bedank alleen zwemmer Ferry Weertman dat hij niet meedoet, want hij had mij anders enorm ontmaskerd. Ferry had echt een rondje om me heen gezwommen.”

Hoe vaak zwem jij nog?

“In de laatste drie maanden heb ik drie keer gezwommen. Ik heb mijn oude coach en maat Jacco Verhaeren nog gebeld in Australië voor tips, want hij kent mijn lichaam door en door. Hij zei dat aan mij voor een trainer geen eer meer te behalen valt… En bedankt! Hij heeft me toch nog wat tips gegeven, zei dat ik een paar keer 400 of 800 meter moest zwemmen om zo de techniek en het water weer te ‘voelen’. En verder is het zondag een kwestie van overleven.”

Heb jij op jouw beurt een tip voor Barbara Barend, die zondag haar debuut maakt in de City Swim?

“Ik wil tegen Barbara zeggen: vlieg er niet meteen in. Dat is lastig, want je hoort op de kant en voor aanvang de indrukwekkend en emotionele verhalen. Gegrepen door die verhalen en al het publiek zie je vaak dat mensen er in knallen. Dan kom je jezelf al heel snel tegen. Ik raad Barbara aan om het eerste stuk in schoolslag te doen en het daarna rustig op te bouwen.”

'En het is natuurlijk geweldig dat we een koningin van uitzonderlijk klasse hebben, die zo sportief was om mee te doen aan de eerste editie in 2012'

Jij bent nauw betrokken bij de City Swim, bent ook ambassadeur. Hoe is dat zo gekomen?

“Ik heb Weert Jan Weerts en zijn vrienden een paar jaar geleden leren kennen. Weert Jan leed aan de spierziekte ALS en speciaal voor hun vriend wilden die mannen meedoen aan een zwemwedstrijd in Turkije in 2011. Ze vroegen mij of ik hun kon helpen tijdens de voorbereiding en of ik mee wilde zwemmen. Ik kon helaas zelf niet meedoen, mijn zus trouwde op de dag van de wedstrijd, maar ik kon ze wel helpen met de training. Ik weet nog dat ze ginnegappend en in hawaïshirts aankwamen, ze hadden geen zwembrilletjes mee, dachten echt: dat doen we wel even. Ze hadden een duursportachtergrond, maar verkeken zich er flink op. Ik hield hen voor dat de scheepvaart maar een bepaalde tijd werd stilgelegd. Ik heb ze huiswerk meegegeven en toen zijn ze hard aan de slag gegaan.” 

“Na een jaar trainen eindigden ze allemaal bij de beste vijftig. In het busje terug, belden ze en zeiden: ‘Doe je volgend jaar mee?’ Ik zei: ‘Natuurlijk!’ Waarop zij antwoordden: ‘Dan gaan we het in de grachten van Amsterdam doen.’ Dat was natuurlijk even slikken voor me. De vrienden van Weert Jan vormden zelf het bestuur, ik sprak mijn contacten aan en mijn management House of Sports hielp met de organisatie. Als ambassadeur zette ik me in om het evenement te promoten. En het is natuurlijk geweldig dat we een koningin van uitzonderlijk klasse hebben, die zo sportief was om mee te doen aan de eerste editie in 2012. Daardoor stond het evenement meteen op de kaart, het ging zelfs de hele wereld over dankzij koningin Maxima. Nu staat dus de derde editie op het programma. De Amsterdam City Swim is een blijvertje onder het motto ‘ALS op de kaart en van de kaart’. Deze editie wordt ook erg speciaal en emotioneel. Weert Jan is er namelijk helaas niet meer bij, in december overleed hij.”

Delen: