Word abonnee

Helden in het nieuws

Vera Pauw: ‘Dit doet meer pijn dan ieder verlies ooit’

door: Barbara Barend
27 oktober 2014

Vera Pauw begon acht maanden geleden aan een missie. Een missie om met een groep meiden naar een WK te gaan, maar ook om levens voorgoed te veranderen. Ze was dichtbij, heel dichtbij. Zaterdagavond spatte de droom uiteen. Zuid-Afrika verloor met 1-0 van Ivoorkust en dus gaat dat land en niet Banyana Banyana onder leiding van Pauw naar het WK in Canada in de zomer van 2015.

“Ik ben kapot, helemaal kapot. Goh, wat hadden de levens van de meiden voorgoed kunnen veranderen. Een dag na de wedstrijd is de ongeloof alleen maar groter. We hebben zo geweldig gespeeld. Het land staat nog steeds op zijn kop om ons spel. Iedereen is lyrisch. Geen onvertogen woord. Als we ons gekwalificeerd hadden, hadden de meiden allemaal een contract voor anderhalf jaar gekregen.”

'Het gekke is dat ik me soms afvraag of ze er bang voor waren'

“De garantie op een nieuw leven. Ze hadden zich dan echt kunnen onttrekken aan de townships, aan de armoede. Ze hadden studiebeurzen kunnen krijgen. Het had zoveel levens echt veranderd. Daarom is deze klap zo groot. Nog veel groter dan een verlies met Nederland. Het gekke is dat ik me soms afvraag of ze daar ook bang voor waren. Het leven in de township, hoe hard ook, dat was vertrouwd. Een WK halen, was een stap in het diepe. Aan de andere kant, vanmorgen aan het ontbijt, zaten ze er helemaal doorheen. Alsof het toen ineens binnenkwam.”

Vera moet even slikken. Het valt stil. 'Hoe gaat het met je kinderen?' vraagt ze ineens. Alsof ze bewust even op een ander onderwerp wil doorgaan. We kletsen wat over koetjes en kalfjes om vervolgens weer terug te komen bij de wedstrijd.

“We zijn de eerste helft wel negen keer alleen voor de keeper geweest. De tweede helft nog drie keer. We speelden zo goed, echt zo goed. Ik denk dat we nog hoge ogen hadden kunnen gooien in Canada. We waren zo gegroeid. Och wat had dit mooi kunnen worden.”

'Ik hoop dat dit avontuur de meiden ten positieve heeft veranderd'

Voor Pauw zit het avontuur er nu op. De afspraak was dat het contract zou eindigen als ze zich niet zo plaatsten. En dus keert ze waarschijnlijk volgende week terug naar Nederland.

“Het is heel frustrerend. Maar het is nu eenmaal zo. Ik hoop dat dit avontuur de meiden toch op de een of andere manier ten positieve heeft veranderd. Ik heb een geweldige tijd gehad en zoveel mooie dingen meegemaakt. De gedachte dat levens echt voor goed veranderd hadden kunnen worden en dat dit nu waarschijnlijk niet gebeurd, maakt me verdrietig. Ik ga nu naar huis. Terug naar mijn man Bert (van Lingen). Ik heb hem voor het laatst in augustus gezien. Toen waren we 24 uur samen. Ik kan niet wachten om hem weer te zien.”

Lees ook:
'Sommige meiden kregen thuis veel te weinig te eten'

Delen: