Word abonnee

Helden in het nieuws

De social media van Marit Bouwmeester

door: Marlies van Cleeff
24 november 2015

Van sportfoto’s tot kiekjes thuis op de bank; op social media geven onze Helden een interessant kijkje in hun leven. Tijd om dat eens te ontleden. Deze week: de social media van zeilster Marit Bouwmeester. ​

“Mensen zeggen vaak: oh, dat zeilen is toch niet echt een sport? Dan wil ik ze dat zo graag laten ervaren. Laten zien hoe ongelofelijk zwaar het kan zijn. Maar je kan mensen niet ineens in een bootje zetten op zee met windkracht zeven en vier meter hoge golven, want het is al een skill om überhaupt te kunnen zeilen.”

Laten zien hoe zwaar zeilen is en hoe hard ze ervoor moet werken, doet Marit onder meer op Instagram. Wie kijkt op haar profiel ziet al gauw dat ze een graag geziene gast is in de sportschool. “Op actiefoto’s ziet het er meer uit dat we naar een obesitas kliniek moeten dan naar de fitness. We dragen pads om onze benen ter ondersteuning en lijken enorm door ons zwemvest en dat hesje eroverheen. Nee, zeilen is geen sexy sport.”

Tekst gaat verder onder de foto

Gewicht en kracht is belangrijk in de Laser Radial-klasse, waarin Marit uitkomt. “Mijn normale gewicht is eigenlijk 62 kilo, ik heb daar vier kilo aan spieren bijgetraind. Maar het gemiddelde gewicht in mijn klasse ligt op 71 kilo. Ik ben ben dus een stuk lichter, maar dat betekent dan wel dat ik super fit moet zijn. En dat zie je terug op mijn profiel, ja!”

“Vroeger was ik dun en vond ik spieren lelijk, nu wil ik fit zijn. Ik heb een enorme passie voor het fysieke gedeelte; voor fitness en ook voor voeding. Soms zit ik muurvast in een bloesje of staat een jurkje echt niet. Dan vind ik mezelf echt een hulk. Maar het hoort bij mijn sport, als ik zou stoppen met zeilen zou ik nog steeds afgetraind zijn. Na mijn zeilcarrière wil ik hier ook in door: mensen helpen en ze laten ervaren hoe fijn het is om je fit te voelen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Tekst gaat verder onder de foto

Tekst gaat verder onder de foto

Haar leukste post plaatste ze een tijdje terug. Een foto van een gigantische spierbal, niet van Marit maar van haar vriend. “Het is vooral symbolisch. We gaan vaak tegelijkertijd naar de fitness en we staan daar met zijn tweeën. In 2013 ging ik door een dip; hij is een teken dat het mooie weer naar me toe komt. Hij is echt mijn maatje en ik ben gelukkig met hem.” 

Tekst gaat verder onder de foto

En hoe zit het met copyright op haar foto’s? “Eigenlijk zou ik mijn coach Jaap Zielhuis wat meer credits moeten geven. Hij maakt niet vaak foto’s, maar soms krijg ik opeens uit het niets een wetransfer-bestand met zulke bizarre mooie platen. Deze bijvoorbeeld:

Tekst gaat verder onder de foto

Daar krijg ik ook de meeste reacties op; foto’s waarop je kan zien hoe hard het waait. Of als ik heb gewonnen.”

Een aantal jaren geleden deed Marit de beruchte uitspraak 'ik vind zeilen eigenlijk helemaal niet leuk, ik vind winnen leuk.' Daar is ze van teruggekomen. “Ik vind winnen misschien wel wat leuker dan zeilen, maar ik vind zeilen ook leuk. Als ik met windkracht zeven in Scheveningen de zee opga, is dat echt heaven voor mij.”

Delen: