Word abonnee

Uit helden

Dafne Schippers: stilte voor de storm

door: Jasper Boks
23 juni 2016

Stel dat Dafne Schippers zich in Rio tot sprintkoningin kroont. Dan is ze op slag een van de grootste sportvrouwen op aarde. In de nieuwe Helden laten Ellen van Langen, Henk Kraaijenhof en Frank van den Wall Bake zich uit over Dafne. “Ik verwacht een volle wachtkamer als Dafne goud wint.”

Stel dat Dafne in Rio de opvolger wordt van Fanny Blankers-Koen in 1948 door de 100 meter te winnen. Wat er dan met haar gebeurt, daar kan Ellen van Langen een inschatting van maken. Zij is immers de laatste Nederlandse olympisch kampioen in de atletiek. In 1992 (het geboortejaar van Dafne Schippers) won ze de 800 meter. Daarnaast is ze al jaren actief als atleten- en eventmanager bij Global Sports Communication.

'Dafne zelf zal bij een goude medaille niet zo veranderen, ze wordt alleen publiek bezit'

“Ik won in een andere tijd en op een andere afstand en dat maakt vergelijken lastig. De sprint is natuurlijk heel populair. Kijk alleen al naar het verschil in aandacht tussen Dafne en Sifan Hassan, die op de 1500 meter toch ook als kanshebber voor goud naar Rio gaat. Als ik het weer op mezelf betrek: mijn wereld stond helemaal op z’n kop. Ik werd overspoeld door alle aandacht. En in 1992 had je nog geen social media, ik had alleen maar te maken met mensen die me aanspraken als ik boodschappen deed. Kun je nagaan wat er gebeurt als je in 2016 olympisch kampioen wordt. Wat wel helpt is dat Dafne natuurlijk al een voorproefje heeft gekregen, vorig jaar werd ze immers wereldkampioen op de 200 meter. Een olympische titel is van een overtreffende trap, maar ze kan enigszins inschatten wat er gaat gebeuren. Die ervaring had ik niet in 1992.”

Atletiekcoach Henk Kraaijenhof werkte succesvol samen met sprinters Nelli Cooman en Merlene Ottey, ook hij kan wel inschatten wat er op Dafne af zal komen, mocht ze goud winnen. “Dafne zelf zal niet zo veranderen, ze wordt alleen publiek bezit. Tegen mijn eigen atleten die olympische medailles wonnen, heb ik altijd gezegd: ‘Er gaan rare dingen gebeuren, ineens krijg je er heel veel vrienden bij en zelfs je vijanden willen graag bevriend met je raken.’ Maar daarna vertelde ik ook meteen dat morgen gewoon de zon weer opgaat. Dafne zal gewoon weer de trainingsbaan op moeten. Dat is het moeilijke; de wereld om je heen verandert, maar tegelijkertijd verandert er ook weer helemaal niets.”

'Wat ik zo goed vind bij Dafne is dat ondanks de toegenomen belangstelling de afgelopen twee jaar, het rustig om haar heen is gebleven'

En dan te bedenken dat Dafne pas in mei 2015 definitief voor de sprint koos. Voor die tijd was ze ook succesvol als meerkampster, getuige haar bronzen WK-medaille in 2013. Zelf noemde ze het een keuze tussen het hart, dat bij de meerkamp lag, en het hoofd. Frank van den Wall Bake, autoriteit op sportmarketinggebied, snapt dat de keuze tussen meerkamp en sprint een heel lastige was. Voor het merk Dafne was het een ‘no brainer’.

“Gelukkig heeft ze de juiste mensen om zich heen, ze is goed geadviseerd. Wat ik zo goed vind bij Dafne is dat ondanks de toegenomen belangstelling de afgelopen twee jaar, het rustig om haar heen is gebleven. Haar coach Bart Bennema speelt daarin uiteraard een heel belangrijke rol.”

Het complete verhaal over Dafne Schippers is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkel ligt en via Blendle.

Delen: