Word abonnee

Uit helden

De gele trui van Jelle Nijdam

door: Kelly van Tilborg
7 juli 2015

Zeventien Nederlanders droegen in de Tour de France ooit het tricot waar elke wielrenner van droomt: de gele trui. Van hen zijn er nog dertien in leven en poseerden er twaalf voor onze camera. Vandaag: Jelle Nijdam. 

16 AUGUSTUS 1963, 3 DAGEN IN HET GEEL

“Ik won in 1987 de tijdrit in Berlijn, voor mij was het de makkelijkste manier om in het geel te komen. Het was voor mezelf en de buitenwereld een verwachte overwinning. Toen ik de gele trui pakte, was ik nog een jonge renner. Die trui is voor mij de eerste stap geweest naar meer. Het kon niet op, een jaar later pakte ik het geel opnieuw. Maar de eerste blijft het meest bijzonder. Alles wat ik daarvoor en daarna heb gewonnen – ook Touretappes – is mooi, maar die dagen in het geel overtreffen alles.

Mijn eerste gele trui heb ik meteen in laten lijsten. Hij heeft een mooi plekje in de woonkamer gekregen. Ik heb trouwens alle truien bewaard die ik ooit heb gewonnen. In het begin dacht ik: ik geef ze weg, het maakt me niet zoveel uit. Maar later besef je pas hoe waardevol en bijzonder zo'n trui is.”

Delen: