Word abonnee

Uit helden

‘Ik worstel met dat imago’

door: Barbara Barend
25 juni 2014

Het is einde WK voor Luis Suarez. Tegen Italië ging Luis Suarez opnieuw in de fout, voor de derde keer in zijn loopbaan beet hij een tegenstander. De FIFA zei vandaag dat dergelijk gedrag niet getolereerd kan worden op het veld en zeker niet op een WK. Suarez wordt voor negen interlands geschorst. Ook mag hij vier maanden geen andere wedstrijden spelen of zelfs maar in een voetbalstadion komen. Daarnaast kreeg hij een boete van 80.000 euro. De aanvaller kan nog wel in beroep gaan tegen de sanctie.

Dinsdag tijdens Italië-Uruguay zette hij zijn tanden in de schouder van Giorgio Chiellini. In 2010, tijdens Ajax-PSV, beet hij al eens Otman Bakkal ter hoogte van zijn sleutelbeen en vorig jaar had hij het tijdens Liverpool-Chelsea voorzien op de arm van Branislav Ivanovic. Ook voor die bijtincidenten kreeg hij fikse schorsingen. Een maand geleden sprak Suarez tegenover Helden Magazine openhartig over de eerste twee incidenten.

“Voor de kinderen wil ik een goed mens zijn, een vader waarop ze trots zijn. De fouten die ik heb gemaakt… twee keer een tegenstander bijten, ik schaam me zo,” zegt Suarez in Helden Magazine.

“Later besef je dat je kinderen die beelden ooit zullen zien. Dat doet me bijna meer pijn dan de daad zelf. Dat ik mijn kinderen later moet uitleggen dat ik dat was, hun vader. Daar heb ik van wakker gelegen. Zij moeten mij als voorbeeld kunnen zien.”

'Het doet pijn als ze zeggen dat ik een slecht mens ben'

Luis Suarez is een veelscorende spits die alles doet om te scoren. Maar Luis Suarez is voor veel mensen ook die moeilijke jongen. Tegenover de vele goals staan enkele incidenten die hem tot de dag van vandaag achtervolgen.

“Het doet pijn als ze zeggen dat ik een slecht mens ben. Dat ik arrogant ben, of altijd boos,”  zegt Suarez in Helden. “Misschien beleef ik het voetbal zo, met die passie. Mijn manier van spelen… Ik zal altijd zo spelen, want niemand zal mijn karakter kunnen veranderen. Maar dat is op het veld. Thuis ben ik totaal anders. Ik zou het fijn vinden als ik de mensen kan laten zien dat ik niet zo slecht ben als ze denken. Ik worstel met dat imago. Misschien lukt het me dit jaar dat anderen me anders beoordelen, door mijn positieve bijdrage op het veld. Bij Liverpool word ik nu gewaardeerd.”

'Als je kinderen hebt, denk je meer na over dingen'

Waarom maak je je zoveel meer zorgen om je imago dan een paar jaar geleden?
“Als je kinderen hebt, denk je meer na over dingen. Dat mijn kinderen over een paar jaar zien dat hun vader een andere speler heeft gebeten, dat is voor mij het ergste wat in mijn leven kan gebeuren. Daarom ben ik nu rustiger, denk ik nu beter na over wat ik doe. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe ik opzie tegen het moment dat ik het mijn dochter moet verklaren. Zij is de oudste en zal de eerste zijn die later ziet wat haar vader heeft gedaan. Dan zal ik het proberen uit te leggen. Dat voel ik als een plicht.”

Het hele interview met Luis Suarez is te lezen in Helden Magazine, die nu in de winkel ligt.

Lees ook: Luis Suarez belooft: 'Ik zal ooit weer bij Ajax spelen'

Delen: