Word abonnee

Uit helden

Mijn mentor

door: Barbara Barend
4 februari 2015

Het 25ste nummer van Helden is al weer een feit. En hoewel we daar niet eens bij stilstaan, is ook dit een mijlpaal. Helaas zijn Frits en ik net topsporters: iedere nederlaag weten we ons feilloos te herinneren, maar een overwinning vieren we zelden. En er is, denk ik, wel wat te vieren. Iedere keer zijn we trots op alle mooie Helden die hun medewerking verlenen, ons openhartig te woord staan en prachtig poseren.

Dit nummer staat in het teken van mentoren en leerlingen. Mentoren die allemaal stuk voor stuk partners zijn van de toekomst. Mentoren en vrienden Phillip Cocu en Frank de Boer komen aan het woord. Vrienden die elkaar liever niet, maar als ze dan toch iemand anders het kampioenschap moeten gunnen, elkaar de titel gunnen. Vrienden die altijd een bed overhebben voor elkaar, ook op vakantie. En vriendschap, zoals Frank de Boer het mooi omschrijft, die niet altijd in tijd of nabijheid uit te drukken is, maar die er gewoon is.

'Trots was ik op het boksgevecht tussen mijn vader Frits en leeftijdgenoot Guus Hiddink'

Trots was ik op het boksgevecht tussen mijn vader Frits en leeftijdgenoot Guus Hiddink. Ik heb vooral geluisterd naar de heren, die een prachtige strijd leverden. Guus was weer die ouderwetse, meesterlijk slimme, super eigenwijze en warme Guus. Een zegen als bondscoach. Maar ook een zegen voor mij om naar hem, als ware hij mijn mentor, te luisteren. Hoe hij met zijn spelers omgaat, in de spiegel kijkt, conflicten oplost, daar kan iedere topmanager heel veel van leren.

'We hebben gelachen, gehuild en het leven gevierd, waarna Thijsje voor de prachtige fotoshoot schitterde als Marilyn Monroe'

Zelf heb ik met collega Anne Joldersma schaatsster Thijsje Oenema mogen interviewen. En Anne en ik zijn van Thijsje gaan houden. Prachtig vertelt ze waarom ze een jaar geleden op koers lag voor een medaille in Sochi en hoe ze de Spelen misliep. En dat had niet alleen met de verwijderde, kwaadaardige melanoom te maken. We hebben gelachen, gehuild en het leven gevierd, waarna Thijsje voor de prachtige fotoshoot schitterde als Marilyn Monroe. ‘Als het met mij maar niet zo afloopt,’ reageerde ze kwiek toen we de vergelijking met Monroe maakten.

Jasper Boks sprak een zeer openhartige Richard Krajicek over zijn eigen revalidatie en de schrik toen ook zijn vrouw Daphne Deckers ineens doodziek was. En Jasper tekende het heftige levens- en asielverhaal op van lange afstandsloopster Sifan Hassan.

Natuurlijk is er ook weer een prachtige ontmoeting van Victoria Koblenko, dit keer met de nieuwe held van Feyenoord, keeper Kenneth Vermeer.

Tot slot, in het kader van het thema, stel ik me de vraag wie nou mijn mentor is geweest. Ik denk dat ik dan toch voor mijn ouders ga. Mijn moeder, die me altijd heeft geleerd dat ik alles zo goed mogelijk moet doen, nooit tevreden mag zijn met een zesje, naast de School van Journalistiek die ik ongemerkt thuis heb doorlopen. Ik weet dat ze dit niet willen horen of lezen. Daarom hoop ik echt van harte dat mijn kinderen een ander vak kiezen. Alles komt voorbij bij mijn vierjarige zoon Seb: brandweerman, politieagent, tuinman, dokter. Alles waar mijn vrouw en ik gelukkig de ballen verstand van hebben.

Delen: