Word abonnee

Uit helden

Olympische Helden: Ron Vlaar

door: Marlies van Cleeff
28 juli 2016

De Spelen in Rio, daar draait het om op sportgebied deze zomer. Wij vroegen Nederlandse internationals uit de eredivisie een ode te brengen aan hun olympische helden. Zo volgt AZ'er Ron Vlaar de volleybalmannen op de voet.

“Voor mij springen de VOLLEYBALMANNEN eruit die in 1996 in Atlanta olympisch goud veroverden,” blikt Ron Vlaar terug. “Zij hebben echt sportgeschiedenis geschreven. Ik was pas elf en kan me de wedstrijd niet goed herinneren, maar ik zie die beelden van dat beslissende punt en vooral de ontlading bij de spelers en coach nog voor me. Toen ik uitkwam voor Jong Oranje hebben we Ron Zwerver een keer te gast gehad. Hij vertelde het gouden verhaal van de volleybalploeg; over de Olympische Spelen van 1988,1992 en 1996.

Ron legde uit dat ze hun eerste Spelen in Seoul benaderden als een fantastisch toernooi, maar er bijna als toeristen heengingen en overvallen werden door de grootsheid. De tweede keer in Barcelona dachten ze: nu hebben we het een keer meegemaakt en willen we wat neerzetten. Het werd zilver. Maar de derde keer dat ze deelnamen hadden ze maar één doel, die gouden medaille. En alles werd daarvoor opzijgezet. In de finale tegen Italië flikten ze het: magistraal. Als je het verhaal achter de gouden medaille kent, maakt het de prestatie nog veel mooier.

Ik heb ook veel met oud-hockeyster Fatima Moreira de Melo over de Olympische Spelen gesproken. Het hockeyverhaal is ook mooi, zij zijn van brons naar zilver en uiteindelijk goud gegaan. Interessant om te horen hoe die teamprocessen ­verliepen.

Ik kijk uit naar de Spelen en volg bijna alles. Ik train bij personal ­trainer Hans Kroon, waar ook veel judoka’s trainen: Marhinde Verkerk, Juul Franssen en voorheen ook Edith Bosch. Ik praat geregeld met ze en dan krijg ik goed mee wat ze er allemaal voor doen.”

Delen: