Word abonnee

Uit helden

Papendalganger: ‘Sjef van den Berg’

door: Marlies van Cleeff
5 augustus 2016

Veel Nederlandse sporters gebruiken Papendal als thuisbasis. Helden gaat langs bij de Papendalgangers. In de nieuwe Helden, deel 10: handboogschutter Sjef van den Berg (21), die zowel individueel als met de ploeg voor goud gaat op de Olympische Spelen in Rio.

Ik ben het meest trots op…
“Het feit dat ik van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken. Hoewel veel mensen in mijn omgeving daar hun twijfels bij hadden, is het toch gelukt. Toen ik twaalf was, riep ik al dat ik professioneel handboogschutter wilde worden en dat ik net zo goed kon stoppen met school. De liefde voor het handboogschieten is op m’n vierde begonnen. Mijn vader nam mij toen voor het eerst mee, hij was via een bedrijfsuitje in aanraking gekomen met de sport. Vanaf mijn zevende werd ik echt fanatiek.”

'Ik stond bekend als driftkikker. Ik smeet af en toe met mijn materiaal en heb pijlen gebroken op mijn been'

Mijn slechtste eigenschap is…
“Vroeger kon ik mezelf nog weleens verliezen als het niet goed ging en ik iemand op de baan naast mij beter zag schieten. Ik stond in de handboogwereld bekend als driftkikker. Ik smeet af en toe met mijn materiaal en heb ook eens pijlen gebroken op mijn been. Dat gaat nu een stuk beter, ik heb mijn emoties beter onder controle en daar ben ik trots op. Dat komt door alle mentale trainingen die ik de afgelopen jaren heb gevolgd, die vooral te maken hebben met acceptatie. Iedere dag mediteer ik een kwartier. Dat helpt me tijdens het boogschieten. Soms als ik aan het mediteren ben, denk ik ineens aan mijn auto die gewassen moet worden. Het is de truc om dan niet boos te worden, maar te denken: ik ben afgeleid, dus ik ga weer terug naar waar ik mee bezig was.”

Mijn droom is…
“Goud in Rio. Die kans is aanwezig. Ik zou ook graag nog naar de Olympische Spelen in Tokio gaan in 2020 en zelfs de Spelen van 2024 meepakken, maar dat hangt ook af van hoe goed de volgende generatie wordt en of ik ze dan nog bij kan benen. En of ik zelf nog die concessies kan blijven maken als topsporter.” 

Het volledige interview met Sjef van den Berg is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkel ligt, maar natuurlijk ook via Blendle.

Delen: