Word abonnee

Uit helden

Robin Haase: ‘Het was zo’n warboel in m’n hoofd’

door: Jasper Boks
24 november 2016

Robin Haase belandde in een nachtmerrie. Zakenman en goede vriend Koen Everink werd op 4 maart dit jaar gevonden. Vermoord. Drie weken later werd zijn coach Mark de J. opgepakt als verdachte. 

“Voor mij is het moeilijk geweest, maar het is natuurlijk veel erger en verdrietiger wat de nabestaanden van Koen doormaken en wat de familie van Mark meemaakt,” zegt Robin Haase. De moordzaak had ook grote impact op zijn tennisprestaties. “De eerste weken heb ik geregeld gedacht als ik op de baan stond: wat doe ik hier? Die gedachte had ik nooit eerder gehad. Tennis is voor mij altijd het mooiste geweest wat er is, maar dat gevoel was ineens weg.”

Hij kon altijd heel goed een grens trekken tussen de tennisser en mens Robin; focussen was nooit een probleem. “In die moeilijke periode was ik soms helemaal de kluts kwijt. De gedachten aan de zaak kwamen tijdens een partij continu omhoog, daardoor verloor ik zo een hele set. De mens en de tennisser kon ik niet meer scheiden, ik nam alles mee de baan op. Het ging over de dood van Koen in de kranten, mensen vroegen me ernaar. Het is voorgekomen dat ik anderhalf uur voor een wedstrijd werd gebeld door de politie. Ga daarna maar eens gefocust de baan op.”

'De pijn en het verdriet blijven, maar ik kan zeggen dat ik, hoe gek het ook klinkt, rust heb gevonden'

Tijdens wedstrijden in april en mei ging Robin door een emotionele achtbaan. “Ik heb voorheen vaker gehad dat ik me liet gaan op de baan, dat schreeuwde ik een keer of smeet met m'n racket, maar dat waren bewuste acties om m'n frustraties kwijt te raken. In aanloop naar Roland Garros had ik m'n emoties niet meer onder controle. Ik voelde dat ik gek ging worden en dat boeide me niet, het maakte ook niet uit wat mensen tegen me zeiden. Als ik het aan voelde komen, zei ik al tegen m'n begeleider op de tribune: 'Zeg maar niets, het heeft toch geen zin.' Het was zo'n warboel in m'n hoofd.”

Robin is de laatste maanden in rustige vaarwater terechtgekomen. Hij heeft in Raymond Knaap een nieuwe coach gevonden. “De pijn en het verdriet blijven, maar ik kan zeggen dat ik, hoe gek het ook klinkt, rust heb gevonden. Het lukt weer om me te focussen op het tennis. Maar wat de zware periode met me heeft gedaan als mens vind ik moeilijk te zeggen.”

'Misschien zien ze mij wel als een medeschuldige. Via mij is Koen natuurlijk ook met Mark in contact gekomen'

In de toekomst kan de moordzaak misschien nog effect op hem gaan heeft hebben, geeft Robin aan. De tijd zal het leren. “Misschien besef ik nog steeds niet wat er allemaal gebeurd is. De zaak is natuurlijk ook nog niet afgerond, die zal doorgaan in 2017. De nachtmerrie is nog niet voorbij, ik heb nu alleen het gevoel dat ik er halverwege uit heb mogen stappen. Vreselijk voor alle betrokkenen die nog midden in die nachtmerrie zitten, ik kan niet genoeg benadrukken hoe erg ik dat voor die mensen vind.”

Met de nabestaanden van Koen Everink heeft Robin geen contact gehad. Hij weet niet of ze daar behoefte aan hebben. “Ik heb mijn verhaal gedaan en vind dat ik pas op de plaats moet maken. Ik vind dat het niet aan mij is om contact te zoeken. Misschien zien ze mij wel als een medeschuldige. Via mij is Koen natuurlijk ook met Mark in contact gekomen. Maar als de nabestaanden van Koen me willen spreken, dan sta ik meteen voor ze klaar.”

Het complete verhaal met Robin Haase is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkel ligt, maar natuurlijk ook op Blendle.

Delen: