Word abonnee

Stem nu op jouw Sportboek van het Jaar 2021

Bij Helden vertellen we graag inspirerende verhalen, maar zijn we ook altijd op zoek naar inspirerende verhalen van anderen. In aanloop naar Wereldboekendag (23 april) organiseren we daarom een Sportboek van het Jaar verkiezing. Tijdens de eerste ronde hebben jullie massaal gestemd op jullie favorieten. Daar is een top 3 uitgekomen. Maar welke van deze drie boeken verdient de titel ‘Sportboek van het Jaar 2021’? De Canon van het Nederlandse voetbal, Wim Jansen: Meesterbrein of Derksen? Laat nog één keer jouw stem horen.

De stembussen zijn gesloten.

Eind april maken we het winnende boek bekend op onze social media kanalen. Doe mee en maak automatisch kans op één van de top 3 boeken van de Sportboek van het Jaar verkiezing.

Scroll verder voor de gehele shortlist

De canon van het Nederlandse voetbal

Auteurs: Willem Vissers, Paul Onkenhout, Dick Sintenie, Edwin Struis, Simon Zwartkruis

De Canon van het Nederlandse Voetbal gaat in 50 vensters langs alle hoogte- en dieptepunten van ruim anderhalve eeuw voetbal in Nederland. Geïllustreerd met 200 foto’s komen de belangrijkste clubs, personen, plekken en gebeurtenissen uit onze voetbalhistorie aan bod in dit nieuwe standaardwerk voor iedereen die van voetbal houdt.

Een tweede leven met Formule 1

Auteur: Olav Mol

De eerste Nederlandse Grand Prix-zege van Max Verstappen in 2016 luidde een nieuw tijdperk in voor de Formule 1 in Nederland. Na 25 jaar met ruim 400 GP’s mocht Olav Mol verslag doen van een Nederlander die frequent meedoet om de prijzen. In ‘Een tweede leven met Formule 1’ vertelt Olav Mol over zijn persoonlijke ervaringen in de afgelopen jaren. Hij beschrijft wat er door zijn hoofd gaat tijdens een race, en geeft je een unieke kijk achter de schermen van de Formule 1.

Van Praag – Achter de coulissen van het voetbal

Auteur: Willem Vissers

Michael van Praag (1947) is de belangrijkste voetbalbestuurder van Nederland in de laatste dertig jaar. Hij was veertien jaar voorzitter van Ajax en elf jaar preses van de KNVB. In het voorjaar van 2021 nam hij afscheid als bestuurslid van de UEFA. In de biografie ‘Van Praag’ beschrijft Willem Vissers het soms turbulente leven van een echte bestuurder, ‘een van de laatste der Mohikanen’, zoals hij ergens wordt genoemd, daterend uit een tijd dat voorzitters nog onbezoldigde boegbeelden van clubs waren.

De Raboploeg

Auteur: Maarten Kolsloot

De Rabobank wielerploeg is een van de meest succesvolle sportploegen uit de Nederlandse sportgeschiedenis. ‘Rabo’ won grote rondes als de Giro D’Italia, Vuelta en bijna de Tour de France. In de onthullende en diepgravende biografie ‘De Raboploeg’ duikt Maarten Kolsloot in de geschiedenis van het veelbesproken team. Aan de hand van interviews met 200 betrokkenen en duizenden nieuwe documenten wordt een veelomvattend en in diverse opzichten nieuw beeld geschetst van de ploeg die tussen 1996 en 2012 successen boekte.

De tranen van Messi

Auteur: Edwin Winkels

Ineens was daar het nieuws, in de zomer van 2021, dat Lionel Messi na 21 jaar bij FC Barcelona moest vertrekken. Het noodlijdende Barça had geen geld meer om de grootste ster uit zijn geschiedenis te betalen. Op een emotionele persconferentie nam een ontroostbare Messi in tranen afscheid van de club waar hij uitgroeide tot de beste voetballer van de wereld. Het waren lang niet de enige tranen van de zo bejubelde voetballer in zijn imposante carrière. Maar wat weten we eigenlijk van de voor- én tegenspoed van Messi?

Wim Jansen – Meesterbrein

Auteur: Yoeri van den Busken

De gouden generatie van het Nederlandse voetbal bracht vier orakels voort: Johan Cruijff, Willem van Hanegem, Piet Keizer en Wim Jansen. Cruijff en Van Hanegem waren sinds de jaren zeventig alomtegenwoordig in de media. Keizer en Jansen verwerden daarentegen na hun gloriedagen als speler tot een mysterie. Uitvoerig geprezen om hun kennis in een kleine kring van ingewijden; in het openbaar weinig mededeelzaam. In dit boek – dat ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag verschijnt – doorbreekt Mister Feyenoord nu het stilzwijgen.

Menzo – Het gevecht onder de lat

Auteur: Mike van Damme

Als een van de eerste zwarte keepers in de eredivisie krijgt Stanley Menzo oerwoudgeluiden en bananen naar zijn hoofd geslingerd. Ruchtbaarheid wordt er amper aan gegeven. Wel door Menzo zelf, die zich steeds eenzamer voelt. En toch: Menzo leeft het leven waar veel jochies alleen van kunnen dromen. Met Ajax wint hij drie landstitels, de Europacup II en de UEFA Cup.  Tweemaal wordt hij verkozen tot Keeper van het Jaar. Maar naast hoge pieken kent Menzo diepe dalen. In Menzo vertelt Stanley voor het eerst over zijn gevecht onder de lat.

Surplace

Auteurs: Gio Lippens & José de Cauwer

Het was meer dan een eeuw lang nauwelijks voorstelbaar, een voorjaar zonder koers. Totdat een virus onze maatschappij ging beheersen, en de sport verviel tot een bijzaak in het leven. Dit boek is het relaas van twee wielervolgers die aanvankelijk een wielerseizoen in duigen zien vallen. Vele kopstukken uit de Lage Landen komen aan het woord. Grote namen als Patrick Lefevere, Wout van Aert, Anna van der Breggen en Tom Dumoulin. Ze kijken vooruit, naar hoe de sport verdergaat na het vreemdste jaar in de wielergeschiedenis. Maar ze kijken ook terug op een seizoen dat lang stilstond en daarna alsnog een spetterende finale kreeg met honderd dagen koers.

Derksen – Het spraakmakende leven van Johan Derksen

Auteurs: Michel van Egmond & Antoinnette Scheulderman

Al meer dan tien jaar lang kijken bestsellerauteur Michel van Egmond en sterinterviewer Antoinnette Scheulderman van zeer nabij en in grote verbazing naar Johan Derksen. Samen schetsen ze een indringend portret van een man die bekend werd door zijn controversiële uitspraken op televisie, maar die buiten het zicht van de camera’s ook heel veel andere kanten heeft. Of, zoals hij in dit spraakmakende boek zelf zegt: ‘Ik heb alleen op tv een grote bek.’ Alles komt aan bod in dit boek. Zijn successen als journalist en televisiester, maar ook zijn tragische jeugd en zijn misdragingen als voetballer.

Voetbalshirts met een verhaal

Auteur: David Endt

Een voetbalshirt is meer dan een kledingstuk: het is een verhaal over de voetballer, en over de club en zijn historie die altijd heroïsche overwinningen en pijnlijke nederlagen bevat. Een shirt is de tastbare vorm van liefde voor het voetbal, en een shirt gedragen bij een historische wedstrijd is een stoffelijke herinnering aan een unieke gebeurtenis. De collectie wedstrijd-gedragen voetbalshirts van David Endt omvat niet alleen een halve eeuw rijke voetbalhistorie, maar is ook van een verrassende diversiteit, nationaal en internationaal. Eigenlijk zouden deze shirts, mét hun verhaal, in het Rijksmuseum moeten hangen, en misschien gebeurt dat ook nog eens…