Word abonnee

Column

Blog Barbara Barend: Jordy blijf!

door: Barbara Barend
27 augustus 2014

Jordy Clasie wacht op FC Porto, lees ik. De heerlijke, kleine voetballer, het kind van Feyenoord naar het keiharde voetballand Portugal. Nee, alsjeblieft niet doen Jordy! Los van de vraag hoe het kan dat clubs als FC Porto meer te bieden hebben dan Feyenoord, kan je niets winnen bij Porto.

Jordy Clasie leek het WK te eindigen als reserve, totdat hij als basisspeler mee deed en slaagde in de laatste wedstrijd van Nederland. Hij komt bij de Portugese kampioen binnen als een speler die een paar keer in het Nederlands elftal heeft gespeeld en zelfs speelde in de laatste wedstrijd van Nederland op het WK. Maar, hoe leuk ook, buiten Nederland telt de wedstrijd om de derde plaats niet, ook al heette de tegenstander Brazilië. Zijn voormalige ploeggenoot bij Feyenoord, landgenoot Bruno Martins Indi, is bij Porto binnengekomen als basisspeler van Oranje, toch een verschil. Bij Feyenoord mag Clasie een mindere wedstrijd spelen, bij Porto is een mindere wedstrijd verbanning naar de bank. En vergeet niet de politiek in een land als Portugal. Ook zonder reden kun je in een land als Portugal op de bank belanden. En in de vergetelheid.

Doe me een plezier en blijf nog een jaar bij Feyenoord. Neem de club op sleeptouw. Word de held van Feyenoord

Neem alsjeblieft een voorbeeld aan je generatiegenoten bij Ajax en PSV, Jordy. Daley Blind verlengde vorig jaar zijn aflopende contract bij Ajax en kijk waar hij nu staat. Memphis Depay deed afgelopen week hetzelfde en ook Georginio Wijnaldum koos voor nog een jaar PSV.

Hopelijk heeft Jordy gelezen wat Ronald Koeman in de laatste Helden over hem zegt: “Gelukkig heeft hij op het eind nog gespeeld op het WK. Hij kan heel goed zijn, maar daarvoor heeft hij wel een trainer nodig. De linies moeten kort op elkaar spelen, zodat hij niet te veel moet lopen. Want als Jordy veel moet lopen, komt hij niet voldoende tot zijn recht. Dat is nog een beetje zijn zwakte, dat hij niet het loopvermogen van een Leroy Fer heeft. Klein lichaampje, fysiek nog in ontwikkeling maar in het korte spel is hij heel snel en heel slim, Jordy overziet de situatie heel goed. Daarom zeg ik dat hij een trainer nodig heeft die zijn krachten optimaal benut en hem niet laat verzuipen. Als in trainer dat inziet, is Jordy een fantastische speler.”

Beste Jordy, je denkt toch niet dat de Spaanse coach van FC Porto, oud-doelman Julen Lopetegui, zijn elftal aan jou aanpast? Doe me een plezier en blijf nog een jaar bij Feyenoord. Neem de club op sleeptouw. Word de held van Feyenoord. En geloof me, ook al word je geen kampioen, je kunt je onsterfelijk maken door te blijven en je vol te geven voor jouw jeugdliefde uit Rotterdam. En dan kun je met opgeheven hoofd weg, naar een club en een competitie die bij je passen.  

Delen: