Word abonnee

Column

Briefwisseling Barbara: Vera Pauw 3

door: Barbara Barend
9 juni 2015

Iedere week mailt Barbara Barend met boegbeelden uit de Nederlandse sportwereld, om te kijken waar ze zich mee bezig houden en wat de ontwikkelingen zijn. Deze week beantwoordt Vera Pauw de mail van Barbara.

Lieve Vera,

Allereerst ben ik natuurlijk erg benieuwd hoe het met je gaat? Het WK in Canada is momenteel in volle gang en ik vroeg me af of jezelf ook in Canada bent en of je ook in functie bent daar?
De OranjeLeeuwinnen hebben hun allereerste wedstrijd op een WK ooit gewonnen, wat vond je van die wedstrijd en de andere openingswedstrijden? Ik ben ook wel benieuwd wat je verwachtingen zijn van dit WK en op welke landen en speelsters we volgens jou moeten letten?
Wat vind je verder van het Nederlands vrouwenelftal? We hebben veel talent met een Van de Donk, Miedema en Martens..
Zelf was ik trouwens erg gemotiveerd dat we als Nederland voor het eerst op een WK stonden, had jij dat ook? Jij die aan de basis staat van de ontwikkeling van ons vrouwenvoetbal..

Ik hoor graag iets van je!

Liefs Barbara

——————————————————–

Lieve Barbara,

Ik ben 2 juni aangekomen in Vancouver om te gaan werken voor de Technical Study Group van het WK. Ik begon daarmee in 1999 en heb sindsdien geen enkel toernooi gemist. In Vancouver zit het lokale hoofdkantoor van de FIFA en heeft iedere groep de eerste vergadering. De dag daarna zijn we allemaal naar onze speelsteden gevlogen. Mijn speelstad is Montreal, mijn basis voor het toernooi. Hier zijn er wedstrijden tot en met de halve finale. Als deze venue dan sluit, keer ik terug in Vancouver voor de WK-finale en het FIFA Symposium. Tussendoor vliegen we nog een paar keer op en neer naar Vancouver voor tussentijdse vergaderingen over de ontwikkeling van het toernooi en ik persoonlijk voor het ‘leadership’-programma van FIFA.

Extra leuk deze keer is dat FIFA me tijdens de groepsfase heeft ‘gekoppeld’ aan Miriam Hickey, de van geboorte Nederlandse coach en tegenwoordig inwoner van de Verenigde Staten. Inmiddels is zij ook al twee keer jeugdcoach van het jaar geweest in Amerika. Tijdens de A-toernooien zijn er twee technische experts per speelstad. Miriam doet dit werk voor het eerst en het leek hen een goed idee om ons samen naar Montreal te sturen. We zijn al dertig jaar vriendinnen, dus het is fijn om elkaar weer eens te zien.

'Er is een groot verschil in ontwikkeling van het vrouwenvoetbal op de verschillende continenten

De openingswedstrijden stonden onder grote druk. Daarnaast is er een groot verschil in ontwikkeling van het vrouwenvoetbal op de verschillende continenten. Dat reflecteert in die eerste wedstrijden. Europa heeft bijvoorbeeld vanaf onder 17 jaar, jaarlijkse kampioenschappen. In alle andere continenten worden er alleen kwalificatietoernooien georganiseerd, gekoppeld aan de verschillende WK ’s. De meeste landen kennen geen voorbereidingsprogramma voor die kwalificatietoernooien.

Persoonlijk is het natuurlijk erg frustrerend om te zien dat Ivoorkust onvoorbereid hier naartoe is gekomen. Nadat wij met Zuid-Afrika in oktober dertien keer alleen voor de keeper kwamen en niet konden scoren, scoorden zij uit een counter vlak voor tijd. Daarmee plaatsten zij zich voor dit WK. In Europa gaat het om uit- en thuiswedstrijden om dit soort scenario’s te voorkomen. Zuid-Afrika had zeker beter voor de dag gekomen dan wat we gisteren gezien hebben met Ivoorkust in de wedstrijd tegen Duitsland.

Nederland had natuurlijk last van het feit dat Miedema niet fit was. Ik denk dat de drie punten het allerbelangrijkste zijn. Het gezeur over de Hollandse School past niet in zo’n omgeving en dat bleek dus. Het enige dat telde waren de punten. Ik hoop dat iedereen dat begrijpt. Want degene die hier experts zijn in die zogenaamde uitgangspunten van de Hollandse School; zijn de Duitsers, Japanners en de Fransen. Had Nederland lekker naar voren gespeeld in de tweede helft, zoals zij dat op het EK2013 deden, dan had het er ook hier weer heel anders uitgezien vandaag. Nu is het zicht op de tweede ronde eigenlijk al veilig gesteld.

'Het gemengd voetbal dreigt in Nederland naar de achtergrond geschoven te worden'

Over mijn werk hier mag ik niets zeggen. Dat zijn de afspraken en dat kan ik dus niet doen. Ik kan dus ook niet iets zeggen over de kansen of onbekende achtergronden van de verschillende landen. Daar hou ik me heel strikt aan. Wel kan ik zeggen dat het fantastisch is om te zien dat het gemengd voetbal beleid uit de jaren ’90 nu deze generatie speelsters heeft opgeleverd. Daar ben ik erg trots op. Iets wat me moeten koesteren EN BEHOUDEN!!!

Ik hoop dat na dit WK iedereen daar weer van overtuigd is, want het is nog steeds een voorbeeld voor alle landen. Het wordt hier dan ook steeds aangehaald als DE succesfactor van Nederland, naast het opzetten van de Eredivisie in 2007. Het gemengd voetbal dreigt in Nederland naar de achtergrond geschoven te worden. Ik heb zelfs gehoord dat iemand op een hoge positie heeft gezegd dat de volgende stap meisjes F-pupillen competities zouden moeten zijn. Diegene heeft het nog even niet begrepen. Hopelijk dat de ervaren mensen uit het vrouwenvoetbal dit snel zullen uitleggen en rechtzetten.

Tot de volgende keer!

Liefs Vera

Delen: