Word abonnee

Column

Column Barbara: egoïstische sporters

door: Barbara Barend
1 april 2016

De sportbiografieën, -films en –documentaires vlogen me deze week om de oren. De overeenkomst van de verhalen? Sporters zijn egoïstisch.

De afgelopen week stond natuurlijk in het teken van het overlijden van Johan Cruijff. Vanuit de hele wereld dook prachtig filmmateriaal op. Vooral Barcelona blonk uit in het verspreiden van mooi en oud beeld. Zo kwam de prachtige film Un Momento Dado weer voorbij. Ik heb zoveel mensen gesproken die door deze film opnieuw genoten van Johan Cruijff. Mooi om te zien wat sport met mensen doet, zelfs bij zo’n verdriet.

In de bioscopen draait de film over Cristiano Ronaldo, een bijzonder inkijkje in het leven van de superster. Zijn imago, dat niet altijd even positief is, wordt in de film bevestigd. Ronaldo is erg vol van zichzelf en houdt zich dan ook graag met zichzelf bezig. Maar daarnaast zien we die andere kant van Ronaldo; waar al zijn medespelers altijd over praten. Niemand doet zoveel voor de sport als Ronaldo. Iedere dag is hij als een bezetene bezig de beste van de wereld te worden. Daar zet hij alles en iedereen voor op een zijspoor. Overigens een leuk detail. Rafael van der Vaart, ons covermodel van de volgende Helden, vertrouwde ons toe, dat Ronaldo op de training van Real Madrid niet tegenover Royston Drenthe wilde staan, omdat hij daar veel moeite mee had. Onze Royston, die had kunnen uitgroeien tot de beste linksback van de wereld, volgens Rafael. Maar ik dwaal af.

Volgens mij kun je alleen uitblinken in iets als je egoïstisch bent

Deze week werd ook de bijzondere sportbiografie van Edith Bosch gepresenteerd. Een prachtig en indrukwekkend verhaal. Niet over haar strijd als sporter, maar over haar strijd als mens. Grappig genoeg vindt Edith dit echt iets voor topsporters. Maar ik denk dat haar gedrag als sporter, wat ze soms als egoïstisch bestempelt, vergelijkbaar is met gedrag van topmuzikanten, topmanagers of welke andere hoogvlieger op welk vakgebied dan ook. Volgens mij kan iemand alleen uitblinken in iets, als de omgeving daar alles voor doet en de persoon zelf, helaas, egoïstisch is.

 De mooiste, soms egoïstische, bijzaak van het leven op het witte doek

Het verhaal van Cruijff, Ronaldo en Bosch; stuk voor stuk bijzondere verhalen. In dit licht bezien ben ik supertrots dat wij met Helden ook zulke mooie sportverhalen vastleggen. In de wekelijkse serie ‘Onze Helden’ gaan we elke week langs bij een held in het buitenland. Dit zijn bekende en voor ons ook onbekende sporters. Stuk voor stuk zijn het helden in die landen. Volgende week vrijdagavond mogen wij zeven van onze mini-documentaires van ‘Onze Helden’, die we wekelijks voor KPN maken, tonen op het sportfilmfestival in Rotterdam. Donderdag 7 tot en met zaterdag 9 april kunnen sportliefhebbers daar genieten van heel veel mooie sportdocumentaires. Ik hoop van harte dat er veel mensen gaan en dat jullie zullen genieten van de mooiste, soms egoïstische, bijzaak van het leven op het witte doek.

Delen: