Word abonnee

Column

Column Barbara: Super Kiki

door: Barbara Barend
3 juni 2016

Iedereen heeft deze week genoten van Kiki Bertens. Kiki loopt al even mee, zo stond ze vier jaar geleden al eens in de Helden in een shoot met Victoria Koblenko. Kiki kon ook altijd al tennissen, maar vooral mentaal wilde het niet altijd lukken. Sinds de komst van haar trainer Raemon Sluiter en de aanstelling van Davis Cup-captain Paul Haarhuis is alles anders.

Haar leven lang trainde ze al met Martin van der Brugghen. Hij is op de achtergrond nog steeds betrokken, maar Sluiter is nu de man die met haar meereist. En hij nam gelijk en paar goede besluiten. Ze gingen aan het einde van het jaar niet overhaast op jacht naar punten voor de wereldranglijst, om alsnog rechtstreeks in het hoofdtoernooi van de Australian Open te komen. Kiki kreeg eerst de opdracht om eens echt fit te worden. Ze werd onderworpen aan het regime van fitnesstrainer Errol Esajas. Daarna begon een fitte Kiki aan een opmars.

'De opmars van Kiki is te verklaren door de ontzettend geestige, normale en fijne Raemon'

Zij die de tenniswereld kennen, weten dat het vrouwentenniscircuit vreselijk is. Waar de mannen met elkaar optrekken, staan de meeste vrouwen elkaar naar het leven. Op jonge leeftijd zijn de meiden vaak ontzettend eenzaam en ze vallen ook nog weleens ten prooi aan coaches die hun handen niet thuis kunnen houden. Om nog maar te zwijgen over tennisouders die hun dromen proberen waar te maken over de rug van hun kinderen.

Ik denk dat de opmars van Kiki te verklaren is door de ontzettend geestige, normale en fijne Raemon. Hij wil dat Kiki hard werkt, dat ze lol heeft, niet eenzaam is en houdt zijn poten thuis. Soms komt vriendin Fatima Moreira de Melo langs, zodat de meiden even vrouwenpraat kunnen hebben.

En wat is het geheim van Sluiter? Zelf zegt hij lachend dat het potjes Yahtzee zijn. Zo moeilijk is het inderdaad allemaal niet. Fit zijn, niet meer eenzaam zijn en een beetje plezier, gekoppeld met de vechtlust van Raemon is het recept voor Super Kiki.

Delen: