Word abonnee

Voetbal

Jackie Groenen: ‘Het is best een gek leven’

Iris Planting

Voetbal

Jackie Groenen: ‘Het is best een gek leven’

door: Barbara Barend & Marlies van Cleeff
30 mei 2023
9 tot 14 minuten lezen

Jackie Groenen (27) werd Europees kampioen in 2017, schoot Oranje naar de WK-finale in 2019 en speelde bij clubs als Chelsea, Eintracht Frankfurt en Manchester United. Vorige zomer maakte ze een transfer naar Paris Saint-Germain en werd daarmee de duurste Nederlandse voetbalster ooit. In aanloop naar het WK gingen we bij haar op bezoek in Parijs en legden haar uitspraken voor.

We ontmoetten elkaar bij FCR Duisburg, daarna zijn we teamgenoten geworden bij het nationaal elftal. Nu spelen we samen in Parijs. Ik kan mijn ei bij Jackie kwijt, maar kan ook lekker met haar naar de stad om te shoppen.’ Lieke Martens in Helden de podcast, zomer 2023.

Jackie Groenen, lachend: “Lieke en ik moeten een beetje bij elkaar uit de buurt blijven. We shoppen graag samen, maar soms moeten we elkaar echt tegenhouden, en zeggen: deze week kopen we niks.”

In 2012 speelden Jackie en Lieke Martens twee jaar samen bij FCR Duisburg. Nu, ruim tien jaar later, zijn ze weer ploeggenoten bij Paris Saint-Germain. Jackie: “We zijn samen opgegroeid, hebben tussendoor bij andere clubs gespeeld, maar komen op een of andere manier altijd weer bij elkaar terecht. Ik ben trots op de vriendschap die we hebben. Lieke is een krachtig persoon, maar ook heel gevoelig. Ik kan precies aan haar gezicht zien als ze het ergens niet mee eens is, zij heeft dat ook bij mij. Wij kennen elkaar door en door.”

Al in 2015 maakte Lieke Martens haar debuut voor het Nederlands elftal, Jackie volgde een jaar later. Samen werden ze Europees kampioen in 2017. Voor de hele ploeg, maar vooral voor Jackie en nóg meer voor Lieke, stond het leven op zijn kop. Lieke werd gekozen tot Europees- en wereldvoetbalster van het jaar en stond vanaf dat moment in de schijnwerpers. Jackie: “Voor Lieke is het heel veel geweest. Er kwamen dingen op haar af waar ze weinig controle over had en ze kreeg te maken met enorme verwachtingen.

Mensen vergeten soms dat dingen die ze zeggen ook bij haar aankomen. Verwijten van anderen raken haar heel diep. Daar hebben we het geregeld over gehad, hoe je daar het beste mee om kunt gaan. We willen op het veld, maar ook buiten het veld gelukkig zijn. We willen ons ook ontwikkelen als persoon. Een van de belangrijkste dingen in het leven is dat je goed doet voor anderen. Lieke probeert altijd het goede te doen voor iedereen.”

Na het EK in 2017 vertrok Lieke naar Barcelona. Jackie speelde toen bij Frankfurt en maakte twee jaar later een transfer naar Manchester United. “Via WhatsApp hebben wij altijd contact gehouden en bij het Nederlands elftal zochten wij elkaar altijd op. Nu zien we elkaar dagelijks en maken we situaties van elkaar van dichtbij mee. Dat is anders dan als je ver van elkaar vandaan woont.”

Mede dankzij Lieke speelt Jackie nu in Parijs. “Lieke appte iets van: ‘Kom ook hierheen.’ Ik stuurde terug: nou, dat lijkt me eigenlijk wel een goed idee. Zo is het balletje gaan rollen.”

‘Jackie draait makkelijk weg, heeft geweldige steekpasses en brengt agressiviteit in ons spel. Zij maakt het team beter.’ Sarina Wiegman in BN De Stem, zomer 2017
“Sarina is de flip geweest in mijn carrière. Zij haalde me bij het Nederlands elftal, door haar ben ik de speelster geworden die ik nu ben, ik heb alles aan Sarina te danken. Dat heb ik haar ook verteld. Toen zij bekendmaakte te stoppen als bondscoach, appte ik haar als grapje dat ik het haar nooit zou vergeven.

Ik ben heel blij dat wij hebben mogen samenwerken. Zij heeft grote stappen in mijn carrière meegemaakt, maar ik ook in die van haar. De stap naar Oranje kwam voor mij uit het niets en Sarina is inmiddels tot drie keer toe uitgeroepen tot FIFA coach van het jaar.”

Jackie speelde als jong meisje in Duitsland. Ze kwam heel even uit voor de nationale jeugdelftallen, maar was eigenlijk allang in de vergetelheid geraakt bij de KNVB. Op haar zestiende debuteerde ze in de Bundesliga voor Duisburg. Ze speelde tussendoor nog een jaar bij Chelsea, maar keerde in 2015 terug in de Duitse competitie, bij Frankfurt.

“Ik had een prima leven in Duitsland, speelde op het hoogste niveau dat ik me toen kon voorstellen. Er werd nooit naar mij geïnformeerd en er kwam nooit iemand uit Nederland voor mij kijken. De Duitse competitie was op dat moment de sterkste die er was en ik had net de move gemaakt naar Frankfurt, dat de Champions League had gewonnen. Ik was goed op weg.”

In januari 2016 haalde Wiegman haar bij de selectie. “Ik had net besloten dat het Nederlands elftal er voor mij niet meer in zou zitten, die hoop had ik opzijgeschoven en ik had daar ook vrede mee. Toen ik ineens toch uitgenodigd werd, dacht ik: we gaan het wel zien.

Eerlijk gezegd had ik geen ambities meer bij Oranje. Ik ging er vrij onbezonnen in, kende bijna niemand. Iedereen binnen de ploeg was zo ongeveer met elkaar opgegroeid in Nederland. Ik kwam als eenling binnen.”

Vanaf het moment dat Jackie geselecteerd werd voor de Oranjevrouwen veranderde er een boel. “Toen ik in Duitsland speelde, zeiden familie en vrienden geregeld tegen mij: ‘Leuk hoor, dat voetbal, maar wat studeer je eigenlijk?’ Mijn oma zei altijd: ‘Wanneer ga je echt beginnen?’ Het EK heeft een groot verschil gemaakt, toen zag ik er pas een carrière in en werd ik officieel voetballer.”

Het ging snel met Jackie. Tijdens het EK maakte het grote publiek kennis met haar. Ze werd bekend om haar lach buiten het veld en om haar onnavolgbare acties op het middenveld. “Je kunt zien wat vertrouwen doet met een speelster. Ik heb altijd het vertrouwen gevoeld van Sarina, kon heel erg mezelf zijn. Dat zag je terug in mijn spel.”

Inmiddels zijn we zes jaar verder en is er veel gebeurd in Jackies leven. “Ik ben van Frankfurt naar Manchester verhuisd en vorige zomer naar Parijs. Mensen vragen naar mijn verhaal, dat vind ik bijzonder. Ik heb veel dingen meegemaakt waarvan ik niet had verwacht dat die binnen mijn actieve jaren in het vrouwenvoetbal zouden gebeuren.

Wat mij nog steeds raakt is dat ik meiden zie met een shirt aan met mijn naam op hun rug. Dat had ik nou niet bepaald verwacht toen ik in Duitsland speelde. Het idee dat ik nu een voorbeeldfunctie heb, is mooi. Ik neem dat nog niet altijd even serieus omdat ik het niet altijd zo voel, maar als ik kinderen zie lopen in mijn shirt, dan komt dat wel even binnen.”

Onder Wiegman werd er meer succes geboekt: de Oranjevrouwen bereikten de WK-finale in 2019, waarin met 2-0 werd verloren van de Verenigde Staten, en kwalificeerden zich voor de Olympische Spelen in 2021 in Tokio, waarin ze het in de kwartfinale na strafschoppen opnieuw moesten afleggen tegen Amerika. Wiegman maakte na de Spelen bekend te stoppen als bondscoach. De Brit Mark Parsons volgde haar op, verdere resultaten bleven uit.

“Ik vind niet dat wij met Nederland zijn achtergebleven. Je ziet zelden een land dat vijf toernooien op rij wint. Na een groot toernooi zijn er altijd ontwikkelingen binnen een team: er zijn spelers die oververmoeid raken, er komen nieuwe speelsters bij en er komt ineens veel druk vanuit de media.

Want zo zijn we ook wel in Nederland: na een overwinning is niks goed genoeg. Ieder team gaat door fases. Wat kwaliteit betreft zouden wij nog steeds ieder toernooi kunnen winnen, maar om dat te bereiken moet alles ook goed vallen. Ik kan me herinneren dat er in de EK-finale tegen Denemarken nog een bal van hun op de lat kwam. Als die erin was gegaan, dan was onze Europese titel ver weg geweest.”

Op het EK van vorig jaar verloren de Oranjevrouwen in de kwartfinale van Frankrijk. Engeland, met Wiegman aan het roer, werd Europees kampioen. “In Engeland heeft het vrouwenvoetbal zo’n vlucht genomen na het EK. De clubs zijn ontzettend aan het professionaliseren, er wordt veel geïnvesteerd bij de vrouwen.

Bij het nationale team hebben ze het geluk dat er veel speelsters ook in de Engelse competitie rondlopen, dat helpt in het promoten ervan. Dat is bij ons achtergebleven nadat wij het EK wonnen in 2017: niemand van de topspeelsters was actief in de eredivisie. Dat valt misschien te bereiken, maar dan moet er bij alle clubs een switch komen. Dat had eigenlijk meteen na het EK moeten gebeuren.”

Helden Magazine editie 67

Het eerste gedeelte van het verhaal van Jackie Groenen komt voort uit Helden Magazine nummer 67, het Sportzomerboek, waar zij de cover siert samen met Mathieu van der Poel, Sifan Hassan, Quilindschy Hartman & Lieke Martens.

De 67ste editie van Helden is een dubbeldik Sportzomerboek, waarin er volop aandacht is voor de Tour de France voor mannen en vrouwen, het WK voetbal, en het landskampioenschap van Feyenoord.

Verder in Helden 67 uitgebreide interviews met: alleskunner Sifan Hassan in aanloop naar de WK atletiek, baanwielrenner Roy van den Berg, hockeysters Sanne Koolen en Pien Sanders, zwemster Marrit Steenbergen is sterker dan ooit, Kiran Badloe over de metamorfose van windsurfer naar foiler, Botic van de Zandschulp op weg naar de absolute tennistop, coureur en analist Giedo van der Garde over Nyck de Vries en Jos en Max Verstappen, en nog veel meer inspirerende verhalen. Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine editie 67!

Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

 

Delen: