Word abonnee

Wielrennen

Het mysterie Sam Oomen

ANP, Procycle-shots.com

Wielrennen

Het mysterie Sam Oomen

door: Jaap Stalenburg
24 juli 2017
13 tot 18 minuten lezen

In de schaduw van Tom Dumoulin is de pas 21-jarige Sam Oomen hard op weg naam te maken als supertalent voor de grote rondes. De wielrenner van Team Sunweb begint op 19 augustus in Spanje aan zijn eerste grote ronde: de Vuelta. Een gesprek over Giro-winnaar Dumoulin, een Tourdroom en ambities. “Het moet geen obsessie worden, dat slagen als toprenner.”

Tekst gaat verder onder de foto

Ze kijken elkaar weleens verbaasd aan in hun tijdelijke appartementen op 2200 meter hoogte in La Plagne in de Franse Alpen. Tom Dumoulin, Wilco Kelderman en supertalent Sam Oomen kunnen eigenlijk nog nauwelijks bevatten in welke flow hun Team Sunweb zit na de spectaculaire victorie van Tom Dumoulin in de Giro. Alles wat de ploeg aanraakt, lijkt te veranderen in goud. Een fraaie lijst. De nationale wegtitel voor Ramon Sinkeldam, vier etappezeges in de Tour de France en de bolletjestrui en groene trui dankzij Warren Barguil en Michael Matthews. Met eigenlijk een ploeg die door insiders vooraf was weggezet als B-ploeg, omdat Dumoulin en Kelderman de Tour lieten schieten. Dumoulin bereidt zich voor op World Tour-koersen in Canada en de Binck Bank Tour. Kelderman en Sam Oomen richten zich in de Franse Alpen op de Ronde van Spanje, die op 19 augustus van start gaat. Ver van de Tourhectiek.

“Vorig jaar heb ik met een paar maten hetzelfde gedaan,” zegt Sam Oomen. “In de ochtend vroeg trainen en na de lunch rusten en Tour kijken. Dat zit in mijn systeem en is voor mij het gevoel van de zomer. Dat deden we nu weer met de Vuelta-ploeg.”

Boost

Bij Sunweb rammelt er opnieuw een renner met een grote toekomst aan de deur. Sam merkt dat hij in zijn tweede profjaar status krijgt in het peloton. De cijfers vertellen het verhaal van de onstuitbare opkomst van een groot talent die eigenlijk nu al in de directe schaduw van Tom Dumoulin staat voor collega’s in het peloton en de wielerkenners. Zelf wil de voormalige student psychologie daar weinig van weten. Dat Robert Gesink hem een toekomstig rondewinnaar noemt, neemt hij voor kennisgeving aan. Leergierig zoekt hij zijn eigen weg in het internationale peloton.

In zijn eerste profjaar won hij vorig seizoen de Tour de l’Ain en bij Team Sunweb gaat hij opgeleid worden tot klassementsrenner. Daarom verlengde hij in juli ook zijn contract. “Dat was geen moeilijke beslissing,” zegt hij. “Ik zit in het juiste team met de juiste mensen en ik ben dankbaar voor de kansen en het vertrouwen. Er staat geen druk op me. Ik kijk ernaar uit om de komende jaren het uiterste uit mezelf te halen. Ik merk ook wel dat mijn status aan het veranderen is. Tijdens de koers komen er ineens toppers naast me rijden die vragen hoe het met m’n contract zit. En of ik niet bij hun wil komen rijden. Of Richie Porte die ineens een praatje komt maken.”

“Ik zie hem zichzelf ontdekken,” zegt ploeggenoot Roy Curvers, “vaak zie je bij die jonge gasten dat ze meteen al de hele wereld denken aan te kunnen, daar is Sam gewoon te nuchter voor. Hij is stabiel en zoekt in alle rust zijn weg. In alles is hij ook een liefhebber.” Een interview met Sam is voorzien van datzelfde nuchtere sausje. Niet bluffen, maar ook niet wegduiken en vooral zichzelf blijven.

Er lijkt weinig meer mis te kunnen gaan bij Sunweb na de eindzege van Tom Dumoulin in de Giro. De succestrein lijkt niet te stoppen. Heeft de Giro-zege van Dumoulin de ploeg vleugels gegeven?

“We rijden het hele jaar al wel goed, maar de Giro heeft ons allemaal zo’n boost gegeven. Dat zie je nu terug in de resultaten. Het lijkt wel of je als renner een maatje groter wordt. Tijdens de Giro was ik aan het trainen in de Vogezen, van de winst in Milaan heb ik niet zoveel meegekregen. Maar de dagen daarvoor heb ik het wel op tv gezien en dat was supergaaf. Het deed me echt iets dat Tom won. Ik kan goed met hem overweg. Ook hier in La Plagne trainen we samen. We hebben samen al heel wat kilometers gemaakt. Ik spiegel me toch aan Tom. Hij heeft mij geïnspireerd en gemotiveerd en wat Tom laat zien, wil ik later ook.”

Toch wil je niet als ‘de nieuwe Tom Dumoulin’ worden neergezet in de media.

“Ik ben een hele andere renner dan Tom, leer wel veel van hem. Hoe hij kan dealen met de druk, zijn omgang met de media; dat is mooi om van dichtbij te zien en om erover te praten. Dat doen we ook geregeld en ik ben blij met zijn adviezen. Maar ook met de rest van de ploeg kan ik goed overweg, hoor. Laurens ten Dam beschouw ik als een soort van mentor. Ik praat veel met hem.”

Wat leer je van Laurens ten Dam?

“De kleine dingetjes. Ik reed dit jaar voor het eerst de combinatie Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Wat doe je dan in de week daartussenin voor training? Hoe doe je het met het stapelen van koolhydraten, begin je twee of drie dagen van tevoren? Hoe moet ik een tijdrit op hoogte als in de Ronde van California aanpakken? Laurens heeft het allemaal meegemaakt.”

Hij leert elke dag en voelt zich nog altijd een kind in de snoepwinkel. “Ik mag dan onderdeel zijn van het keiharde profcircus, eigenlijk ben ik gewoon liefhebber gebleven. Ik denk dat mijn grote pluspunt is geweest dat wielrennen altijd heel speels en heel leuk is geweest voor mij. Wielrennen was voor mij altijd dinsdag- en donderdagavond trainen en op zondag reden we een wedstrijd ergens in een gat in Nederland en daar keek ik dan de hele week naar uit.

Zo is het heel lang gebleven en mensen die dichtbij me stonden, zorgden ook dat het allemaal rustig bleef en hielden me voor dat ik er plezier in moest houden.”

Je leeft nu wel als een prof, is het moeilijk om dezelfde liefhebber van vijf jaar terug te blijven?

“Het accent is wel een beetje veranderd. Ik ben nog steeds een liefhebber, maar het is wel soms meer werk geworden dan puur een hobby. Met vrienden de Alpen in om te fietsen of dit trainingskamp hier, dat is voor mij pure liefhebberij. Genieten. Dat zeggen we af en toe ook wel tegen elkaar: ‘Het is toch wel prachtig hier in de bergen met elkaar in een appartement.’”

Gitaar & pizza

Het persoonlijk verhaal van Sam Oomen is zo gewoon dat het in de wereld van topsport en blinkend goud weer een verademing is. Veel van de moderne opwinding gaat aan Sam voorbij.

‘Ik spiegel me toch aan Tom Dumoulin. Hij heeft mij geïnspireerd en gemotiveerd en wat Tom laat zien, wil ik later ook’

Er is nauwelijks iets van je te vinden op social media en vloggen doe je ook al niet.

“Voor mij mogen dingen wel een beetje mysterieus blijven. Niet de sport, maar wel mijn leven. Ik voel niet de behoefte om elke dag te laten zien wat ik doe, waar ik uithang en hoe mijn dag is geweest. Ik denk überhaupt van: wie vindt het nou interessant hoe mijn leven eruitziet? Dus zal ik niet gaan vloggen of de hele dag bezig zijn op Twitter of Instagram. Nog sterker: ik heb zelfs een slotje op mijn Instagram-account en ben dus niet door de hele wereld te volgen. De filmpjes tijdens de Tour van Laurens en Ramon waren leuk om naar te kijken, maar zelf heb ik er geen zin in om ze te maken. Ik koester het mysterie.”

Het glamourleven dat soms bij topsport lijkt te horen is sowieso niet aan Oomen besteed. In zijn vrije tijd is hij bezig met muziek. “Ik ben fan van The Tallest Man on Earth, een Zweedse singer-songwriter. Muziek is ook emotie en kan mij echt raken. Ik speel piano en gitaar, de laatste tijd wel ietsje minder, omdat ik ook veel van huis ben.”

Sam vertelt dat hij graag in de keuken staat. “Nu ik dit vertel, ben ik straks natuurlijk die fietsende kok,” zegt hij lachend. “Ik kook graag en ik houd er wel van om met eten bezig te zijn. Volop experimenteren. De mooiste gerechten zijn die waar veel tijd en liefde in gestoken moet worden om het goed te laten smaken. Neem een boeuf bourguignon die de hele dag op moet staan, vlees dat goed gemarineerd moet worden of een risotto waar je ook je tijd voor moet nemen.”

Er zijn dus dagen dat je de hele dag in de keuken staat.

“Niet de hele dag. Als ik een pizza ga maken, ga ik ’s middags aan de slag met het deeg. Dat kneed ik even goed en ik zet het vervolgens onder een vochtige theedoek op een warme plek. Dan ga ik vervolgens verder met andere dingen en ’s avonds maak ik de pizza af.”

Bij jouw leven als wielrenner hoort dat je veel op hotelkamers leeft, dan kun je niet even lekker de keuken in duiken.

“Ik vind het heerlijk om thuis te zijn en dan merk ik ook hoeveel waarde ik er aan hecht om met familie, vrienden en mijn vriendin samen te zijn. Als je veel weg bent, realiseer je je steeds meer hoe belangrijk die mensen buiten de wielerwereld zijn.”

Heb je het gevoel dat je daarin offers moet brengen als je zoveel weg bent?

“Ja, daar breng ik wel offers in.”

‘Ik moet niet bezig zijn met mensen die in mij een nieuw toptalent zien. Dat is wel een ding voor me’

Vind je dat moeilijk? Veel jongens van jouw leeftijd zitten het weekend op het terras, die gaan naar festivals, die gaan naar party’s. Mis je dat niet?

“Vertel mij wat! Ja, dat mis ik soms wel. Ik ben voordat ik echt prof werd, wel feestjes afgegaan met mijn maten en ook nu, als het seizoen over is, maken we het meestal een keer goed bont. Maar ik ben daar geen extreem geval in.”

Zijn dat festivals of party’s?

“Gewoon lekker Tilburg in.”

Project Sam

De kracht van Team Sunweb is dat er heel gericht wordt gewerkt aan Project Sam, een plan richting top. Het succes van Tom Dumoulin was bepaald geen toeval door zijn intensieve samenwerking met topbegeleiders. Met de Franse Tourheld Warren Barguil is zorgvuldig gewerkt en met Sam is ook een planning voor de lange termijn gemaakt.

“Toen ik in 2015 met de ploeg sprak, lieten ze een concept zien voor 2016, ’17 en ’18. Tot nu toe is daar heel weinig van afgeweken, dus dat vind ik wel heel sterk.”

Is de uitstekende organisatie de kracht van Sunweb?

“Ik denk het wel. Daar ben ik de ploeg ook heel dankbaar voor. Ik ben nooit voor verrassingen komen te staan. Natuurlijk moet alles goed gaan, maar ik wist wel dat het in de lijn der verwachting lag dat de Vuelta de eerste grote ronde is die ik zou gaan rijden en van dat plan is nooit afgeweken.”

Sam gaat dus debuteren in een grote ronde. “Voor hem is het een belangrijk leermoment, zo’n eerste ronde,” zegt Tom Dumoulin. “Zonder druk zou hij zomaar eens kunnen verrassen in de Vuelta.”

Kijk je uit naar de Vuelta, Sam?

“Zeker! Ten eerste omdat ik er vrij van druk heen ga. Ik ga in dienst van Wilco Kelderman rijden, wat ik mooi vind om te doen. Een grote ronde uitrijden en daarin goed fietsen is weer een mooie stap in m’n carrière. Het wordt hopelijk weer een mooi avontuur. Ik ga erheen om te leren.”

De verwachtingen rond Team Sunweb zijn nu natuurlijk hoog. Ook in de Vuelta wordt na de successen in de Giro en Tour naar jullie gekeken. Hoe gaan jullie als ploeg met die druk om?

“Ik voel totaal geen stress binnen de ploeg. Wilco en Tom zijn hier en ik merk niets van stress bij hen. Daardoor denk ik nu ook niet: ik moet per se goed zijn in de Vuelta, want Tom heeft de Giro gewonnen en Wilco moet het nu laten zien. Wilco zit ook weer heel anders in elkaar dan Tom. We werken keihard, maar blijven relaxed. Er is veel zelfvertrouwen in de ploeg.”

Maar ook op jou zullen de ogen gericht zijn, je hebt al het stempel van toptalent op je geplakt gekregen.

“Ik moet er wel voor waken dat het voor mij geen obsessie wordt, dat ik een belofte moet waarmaken, dat ik moet slagen als toprenner. Ik moet niet bezig zijn met mensen die in mij een nieuw toptalent zien. Dat is wel een ding voor me. Bij Sunweb begeleiden ze me gelukkig goed. Er wordt geen druk op me gelegd. Ik mag heel erg in de luwte blijven. Maar aan de andere kant krijg ik wel m’n kansen, dat is heel waardevol. Kijk, ik moet mijn eigen ding blijven doen en dan zien we het wel.”

Alles staat voor Sam de komende jaren in het teken van zijn grote droom: meedoen aan de Tour de France en na drie weken Parijs binnenrijden. “Het wordt al iets reëler dat ik de Champs-Élysées op rijd en ’s avonds in Parijs zit en de Tour heb gereden. Het liefst met een goed resultaat. Dat lijkt me wel een mijlpaal in m’n leven. Een andere droom is dat ik me een jaar lang met recht de beste van de wereld mag noemen. Die regenboogtrui dragen, dat is wel het ultieme doel. Een van de twee moet wel haalbaar zijn.”

Start je volgend jaar aan de zijde van Tom Dumoulin in de Tour?

“Dat staat nog niet ingevuld. Dat hangt dan weer heel sterk af van hoe ik het doe in de Vuelta. Maar ook in 2018 staat er wel een grote ronde op het programma.”

Ontdekkingsreis

Sam is bezig met een ontdekkingsreis. Hoe goed hij is? Hij heeft nog geen idee. “Ik denk dat ik het beste uit de verf kom in koersen waar veel geklommen wordt. In de Dauphiné heb ik dat ervaren. Ik eindigde in een veld vol Tourfavorieten als veertiende in het eindklassement. Op Tom Dumoulin en Nairo Quintana na waren alle grote ronderenners er. Zelfs in de zware slotrit waar de grote mannen oorlog maakten, kon ik tot tien kilometer voor de finish mee. Zelfs toen ik gelost was, kon ik met Simon Yates en Tiesj Benoot mee naar de finish.”

Sam kijkt nog iedere dag met verbazing om zich heen. “Het is best een extreme wereld en ook een keiharde wereld. Dat is misschien iets waar ik in het begin minder rekening mee had gehouden. Met topsport is geld gemoeid en waar geld mee is gemoeid is ook business. Dat komt ook bij topsport kijken.”

Maar geïmponeerd door de wereld waar hij nu deel van uitmaakt en de renners waarmee hij in het peloton rijdt? Dat zeker niet. “Ik had geen idolen, stiekem had ik meer met de underdogs. Daar lag mijn sympathie. Die vond ik altijd wel cool.”

Helden Magazine

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

 

Delen: