Word abonnee

Wielrennen

Het mysterie Sam Oomen

ANP, Procycle-shots.com

Wielrennen

Het mysterie Sam Oomen

door: Jaap Stalenburg
24 juli 2017
13 tot 18 minuten lezen

In de schaduw van Tom Dumoulin is de pas 21-jarige Sam Oomen hard op weg naam te maken als supertalent voor de grote rondes. De wielrenner van Team Sunweb begint op 19 augustus in Spanje aan zijn eerste grote ronde: de Vuelta. Een gesprek over Giro-winnaar Dumoulin, een Tourdroom en ambities. “Het moet geen obsessie worden, dat slagen als toprenner.”

Tekst gaat verder onder de foto

Ze kijken elkaar weleens verbaasd aan in hun tijdelijke appartementen op 2200 meter hoogte in La Plagne in de Franse Alpen. Tom Dumoulin, Wilco Kelderman en supertalent Sam Oomen kunnen eigenlijk nog nauwelijks bevatten in welke flow hun Team Sunweb zit na de spectaculaire victorie van Tom Dumoulin in de Giro. Alles wat de ploeg aanraakt, lijkt te veranderen in goud. Een fraaie lijst. De nationale wegtitel voor Ramon Sinkeldam, vier etappezeges in de Tour de France en de bolletjestrui en groene trui dankzij Warren Barguil en Michael Matthews. Met eigenlijk een ploeg die door insiders vooraf was weggezet als B-ploeg, omdat Dumoulin en Kelderman de Tour lieten schieten. Dumoulin bereidt zich voor op World Tour-koersen in Canada en de Binck Bank Tour. Kelderman en Sam Oomen richten zich in de Franse Alpen op de Ronde van Spanje, die op 19 augustus van start gaat. Ver van de Tourhectiek.

“Vorig jaar heb ik met een paar maten hetzelfde gedaan,” zegt Sam Oomen. “In de ochtend vroeg trainen en na de lunch rusten en Tour kijken. Dat zit in mijn systeem en is voor mij het gevoel van de zomer. Dat deden we nu weer met de Vuelta-ploeg.”

Boost

Bij Sunweb rammelt er opnieuw een renner met een grote toekomst aan de deur. Sam merkt dat hij in zijn tweede profjaar status krijgt in het peloton. De cijfers vertellen het verhaal van de onstuitbare opkomst van een groot talent die eigenlijk nu al in de directe schaduw van Tom Dumoulin staat voor collega’s in het peloton en de wielerkenners. Zelf wil de voormalige student psychologie daar weinig van weten. Dat Robert Gesink hem een toekomstig rondewinnaar noemt, neemt hij voor kennisgeving aan. Leergierig zoekt hij zijn eigen weg in het internationale peloton.

In zijn eerste profjaar won hij vorig seizoen de Tour de l’Ain en bij Team Sunweb gaat hij opgeleid worden tot klassementsrenner. Daarom verlengde hij in juli ook zijn contract. “Dat was geen moeilijke beslissing,” zegt hij. “Ik zit in het juiste team met de juiste mensen en ik ben dankbaar voor de kansen en het vertrouwen. Er staat geen druk op me. Ik kijk ernaar uit om de komende jaren het uiterste uit mezelf te halen. Ik merk ook wel dat mijn status aan het veranderen is. Tijdens de koers komen er ineens toppers naast me rijden die vragen hoe het met m’n contract zit. En of ik niet bij hun wil komen rijden. Of Richie Porte die ineens een praatje komt maken.”

“Ik zie hem zichzelf ontdekken,” zegt ploeggenoot Roy Curvers, “vaak zie je bij die jonge gasten dat ze meteen al de hele wereld denken aan te kunnen, daar is Sam gewoon te nuchter voor. Hij is stabiel en zoekt in alle rust zijn weg. In alles is hij ook een liefhebber.” Een interview met Sam is voorzien van datzelfde nuchtere sausje. Niet bluffen, maar ook niet wegduiken en vooral zichzelf blijven.

 

Delen: