Word abonnee

Dammen

De Fab Four

Maarten de Groot

Dammen

De Fab Four

24 juli 2017
12 tot 17 minuten lezen

Met wereldkampioen Roel Boomstra, Jan Groenendijk, Martijn van IJzendoorn en Wouter Sipma heeft Nederland vier jonge topdammers. Tussen 1 en 15 oktober strijden ze om de wereldtitel in Estland. Helden maakt kennis met het bijzondere kwartet. “Soms hebben we het over dammen, maar het gaat bij ons vaker over vrouwen.”

Een voor een druppelen ze het gebouwtje binnen. Als de Fab Four compleet zijn, is het tijd voor actie. Er zijn geen muziekinstrumenten te zien en ze luisteren niet naar de namen John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr en George Harrison. Deze mannen heten Roel Boomstra, Jan Groenendijk, Martijn van IJzendoorn en Wouter Sipma en dit fabuleuze viertal blinkt uit op een heel ander vlak; ze zijn dammers. Eens per maand melden de jonge grootmeesters zich op Papendal om drie dagen lang samen te trainen. Het dambord en de witte en zwarte schijven liggen al op tafel te wachten.

Tekst gaat verder onder de foto

Fab Four. Ze grinniken een beetje als de bijnaam valt. “Ik heb m’n vader gevraagd waar die naam voor stond en hij vertelde me over The Beatles,” zegt de 20-jarige Martijn. “Ik heb het opgezocht op internet,” vertelt Jan, met zijn 18 jaar de benjamin van het kwartet. “Het is natuurlijk ook wel van heel ver voor onze tijd,” benadrukken Roel en Wouter, allebei 24.

Wouter: ‘Als een vrouw twee jaar traint zoals wij, dan wordt ze wereldkampioen bij de vrouwen’

JANNES

De vier worden naar voren geschoven om hun sport te promoten. Het schaken heeft met model én wereldkampioen Magnus Carlsen immers een boegbeeld dat de sport ook bij jongeren populair maakt. Met Jan, Martijn, Roel en Wouter heeft de Nederlandse dambond ook vier jonge uithangborden. “Het is de bedoeling dat wij het dammen weer op de kaart zetten,” zegt Wouter.

In de jaren zeventig en tachtig was dammen ongekend populair in Nederland. Ton Sijbrands was wereldkampioen in 1972 en 1973 en Harm Wiersma was ’s werelds beste in 1976, ’79, ’81, ’83, en ’84. Met Rob Clerc beschikten ‘we’ over nog een wereldtopper. En er was Jannes van der Wal die in korte tijd de status van BN’er wist te bereiken. Jannes viel niet alleen op door zijn wereldtitel in 1982, maar ook door zijn excentrieke gedrag. Hij viel in slaap in de trein, en miste zo het NK. Beroemd is ook zijn interview bij Mies Bouwman na het veroveren van de mondiale titel, waarin hij vooral zweeg en een beetje verlegen lachte. Miljoenen zagen het en spraken er de volgende dag over. Hij nam later zelfs nog een carnavalsplaat op met de titel Janus hou je kanus.

“We worden nog steeds aangesproken op wat Jannes deed,” zegt Roel over de in 1996 op 39-jarige leeftijd aan de gevolgen van leukemie overleden Van der Wal.

Tekst gaat verder onder de foto

Wouter: “Wij zijn niet zoals Jannes was. Maar inderdaad: als het over dammen gaat, is de eerste associatie van veel mensen: Jannes.”

De populariteit van dammen liep terug in de jaren negentig. Kinderen kropen achter de computer en niet meer achter het dambord.

Wouter: “Ik krijg vaak de vraag wat ik leuk vind aan dammen. Een voetballer krijgt nooit die vraag.”

Martijn, de afgelopen twee jaar wereldkampioen bij de junioren: “Op school vonden ze het maar raar dat ik damde. Totdat ik titels begon te winnen. Ik kon zeggen dat ik wereldkampioen was, nou, toen vond iedereen het ineens gaaf.”

Delen: