Word abonnee

Voetbal

Swart: ‘Ik heb zo hard gehuild om Appie’

Dirk-Jan van Dijk

Voetbal

Swart: ‘Ik heb zo hard gehuild om Appie’

door: Redactie
10 augustus 2017
18 tot 23 minuten lezen

Sjaak Swart is Mister Ajax. Rond zijn club was er de laatste tijd nogal wat aan de hand. Op het veld en ernaast. Zijn Ajax-hart huilt om het verlies van oude kameraden als Johan Cruijff en Piet Keizer. Maar ook om wat Abdelhak Nouri is overkomen.

Tekst gaat verder onder de foto

Ajax heeft buiten het veld een zware periode achter de rug. De iconen van het beste Ajax-elftal uit de geschiedenis, Johan Cruijff en Piet Keizer, overleden kort na elkaar. En deze zomer werd het grote Ajaxtalent Abdelhak Nouri getroffen door hartritmestoornissen met als gevolg daarvan ernstige blijvende hersenschade. Met Cruijff en Keizer heeft oer-Ajacied Sjaak Swart jarenlang gevoetbald, Appie zag hij b i j n a dagelijks op De Toekomst. “Ik zat gelukkig niet te kijken toen hij in elkaar stortte,” verzucht Sjaak. “Dat jongetje was zo fit. Je gaat zoeken naar oorzaken. Appie had een maand ramadan achter de rug, dan ben je leeg. Ze speelden in de bloedhitte. Hij was drie dagen geblesseerd en heeft misschien medicijnen genomen. Ik zou zo graag weten hoe het is gekomen. Ze waren er snel bij om hem te reanimeren.

Een jaar geleden heb ik het meegemaakt met onze oud-speler Pius Ikedia, die tijdens een wedstrijd van Lucky Ajax zo op het veld in elkaar stortte. Die was ook nog jong, 36. Twee politieagenten van de tegenpartij doken boven op hem en hadden hem binnen vijf minuten gereanimeerd. Pius was snel bij kennis. Hoelang heeft Nouri geen zuurstof gehad? Ik heb de afgelopen weken een paar keer zo hard om hem gehuild. Hij is zo’n fijn joch, altijd vriendelijk, kwam na de training altijd even een babbeltje maken. Ik keek vorig seizoen graag naar het tweede. Dan sprak ik hem even voor de wedstrijd en zei: ‘Je laat wel iets zien, hè, want we komen mede voor jou.’ Moest hij lachen. Kwam hij na afloop nog even bij me zitten en kroop hij bijna bij me op schoot.

Omdat ik Donny van de Beek begeleid en Donny en Appie altijd samen waren, had ik helemaal veel contact met hem. Het ging een paar jaar geleden heel slecht met Rody, het broertje van Donny. Hij moest worden geopereerd. Droeg Nouri kort na de operatie het shirt van Rody onder zijn shirt. Dat is Appie. Donny sliep ook wel bij hem thuis als het zo uitkwam.

Nu loopt Donny met het shirt van Nouri onder zijn shirt… Hij is ook een paar keer bij hem in het ziekenhuis geweest. De vader van Appie is ook zo’n lieve man. Laten we alleen maar hopen. Het enige dat de spelers dit seizoen voor Nouri kunnen doen, is kampioen worden. Voor hem. Ongelooflijk wat hij teweeg heeft gebracht. Ik zie hem steeds voor me, zo’n geinig ventje. Hij was ongelooflijk goed.”

Delen: