Word abonnee

Voetbal

Khalid Boulahrouz: ‘Ik deed het echt niet met opzet’

Iris Planting & ANP

Voetbal

Khalid Boulahrouz: ‘Ik deed het echt niet met opzet’

door: Barbara Barend & Jasper Boks
26 maart 2024
6 tot 11 minuten lezen

Het Nederlands elftal gaat deze zomer voor de vierde keer een groot eindtoernooi spelen in Duitsland. In aanloop naar het EK 2024 blikt Helden terug op het WK van 1974, het EK van 1988 en het WK van 2006. Tijdens dat laatste toernooi verloor Oranje de veldslag van Portugal in Nürnberg met 1-0. We blikken terug met Khalid Boulahrouz, die Cristiano Ronaldo als directe tegenstander had.

‘Het gaat hem geel kosten. Gestrekt been. Veel te hoog. Cristiano Ronaldo. Hij heeft de handtekening van Khalid Boulahrouz,’ zegt commentaar Frank Snoeks op 25 juni 2006. Het Nederlands elftal speelt in Nürnberg de achtste finale van het WK tegen Portugal. Boula is de directe tegenstander van Ronaldo en blesseert hem in de zevende minuut. De Portugese crack heeft er zoveel last van dat hij in de 34ste minuut huilend naar de kant moet.

“Mijn overtreding heeft misschien de toon gezet voor het verdere verloop van de wedstrijd,” zegt Khalid bijna achttien jaar na dato in Helden Magazine 71. “Ik had hun sterspeler uit de wedstrijd geschopt en besefte dat Portugezen dit niet over hun kant zouden laten gaan. Spijt heb ik niet van die overtreding, het was niet mijn intentie om hem zo te raken. Het was een pechmomentje. We verloren de bal op het middenveld, onze verdedigers liepen achteruit en de middenvelders en aanvallers van ons stonden allemaal nog ver op de helft van de Portugezen. Met Ronaldo op links, Pauleta in de spits en Luis Figo op rechts was het levensgevaarlijk als zij in een een-op-een-situatie in de buurt van het strafschopgebied zouden komen.

Ik besloot dat ik vooruit moest verdedigen. Ik stapte in en dacht: als ik de bal niet raak, dan wordt het een tactische overtreding op de middenlijn. Maar ja, toen tilde hij zijn been op… Ik weet nog precies hoe het voelde toen ik mijn noppen – ik had pinnen onder geschroefd – in zijn bovenbeen plantte. Het is te vergelijken met een scherp voorwerp dat je in een stuk vlees probeert te prikken, maar je krijgt het niet opengesneden. Het vlees beweegt dan mee. Ik kan heel goed begrijpen dat het voor hem echt geen fijn gevoel was.”

Khalid Boulahrouz en Cristiano Ronaldo
V.l.n.r. Robin van Persie, Cristiano Ronaldo, scheidsrechter Valentin Ivanov, Deco, Mark van Bommel en Khalid Boulahrouz.

De overtreding ging de hele wereld over. “Ik word nog vaak aan dat moment herinnerd, natuurlijk ook omdat Cristiano uiteindelijk zo’n grootheid werd, een levende legende. Als ik zeg dat het pech was, hoor ik mensen vaak zeggen: ‘Kappen nou Boula, we hebben de beelden toch gezien?’ Maar ik deed het echt niet met opzet.”

Der kannibale

Twee jaar voor het WK in Duitsland debuteerde Khalid in het Nederlands elftal. Marco van Basten, net begonnen als bondscoach, riep hem meteen op. Ook al was hij op dat moment nog maar net vertrokken bij het nietige RKC Waalwijk, waar hij via de jeugd van Ajax, Haarlem en AZ in 2001 terecht was gekomen. “Ik woonde in een klein appartement, verdiende iets van vijfhonderd euro per maand, waarvan ik 125 euro aan huur kwijt was, en reed in een autootje van de club, een Volkswagen Lupo, die ook nog eens volgeplakt zat met stickers van sponsors. Ik was dus eigenlijk een rijdend reclamebord.

”Ik reed bij RKC in een autootje van de club, een Volkswagen Lupo, die ook nog eens volgeplakt zat met stickers van sponsors. Ik was dus eigenlijk een rijdend reclamebord.”

Maar onder trainer Martin Jol leerde ik wel wat het inhield om profvoetballer te zijn. Ik had in die tijd vaak een zak winegums in de auto liggen. Tijdens wedstrijden kreeg ik meestal last van maagzuur en na een uur was ik helemaal kapot. Ik dacht: waarom hebben die andere gasten dat niet? Ik wist wel dat ik goed was, maar qua lifestyle moest ik stappen maken.”

In 2004 ging hij vlak voor het verstrijken van de transferdeadline naar Hamburger SV. “Ik keek destijds geregeld op de Duitse tv naar wedstrijden uit de Bundesliga en dacht: wat zijn die gasten daar groot! Feyenoord toonde interesse die zomer, maar ik merkte dat er daar mensen voor en tegen mijn komst waren. Ik wilde niet naar een club waar ik niet maximaal welkom was. Toen kwam HSV. Ik zei tegen mijn moeder dat ik in het buitenland kon gaan voetballen. Ze was in eerste instantie bezorgd, dacht: koken kan hij niet. Ze reageerde een beetje emotioneel, zei: ‘Doe het maar niet.’

Helden Magazine 71

Het eerste gedeelte van het interview met Khalid Boulahrouz is afkomstig uit de tweede uitgave van 2024. De 71ste editie van Helden Magazine is voor het eerst in België te bewonderen! Deze mijlpaal wordt gevierd met twee verschillende sporters op de cover: Estavana Polman in Nederland en Wout van Aert in België.

In een openhartig interview deelt Estavana Polman, het gezicht van het Nederlandse handbalteam, haar verhaal over de voorbereidingen op het olympisch kwalificatietoernooi. Daarbij komen ook haar persoonlijke uitdagingen, zoals haar relatie met Rafael van der Vaart, het moederschap en haar blessures ter sprake. Alleskunner Wout van Aert laat dit jaar de Tour de France schieten en kiest voor het eerst voor de Giro d’Italia. De Belgische renner spreekt zich uit over het nieuwe traject, Mathieu van der Poel, Visma-Lease a Bike en de Olympische Spelen.

In deze editie van Helden wordt er ook veel aandacht besteed aan voetbal. Esmee Brugts, bekroond als Talent van het Jaar, maakte afgelopen zomer een droomtransfer naar FC Barcelona. Experts laten zich daarnaast uit over Jerdy Schouten, de sleutelspeler van PSV, dat op weg is naar het landskampioenschap en het EK met Oranje in Duitsland. We gaan op bezoek bij verdediger Bart Nieuwkoop in Rotterdam. Met Manchester City won Kevin De Bruyne alles wat er te winnen valt. Kenners spreken zich uit over onder meer zijn weergaloze traptechniek en fabuleuze inzicht. In ‘De Dag Dat Alles Misging’ kijken Sigi Lens en Edu Nandlal terug op de vliegtuigcrash in Suriname. Ze hebben de verschrikkelijke SLM-ramp overleefd die zich 35 jaar geleden heeft voorgedaan.

Verder in de 140 pagina’s tellende editie deelt marathonloopster Anne Luijten haar bewogen jaar met de lezers. Ze liep de olympische limiet, trouwde, maar verloor ook haar trouwste fan: vader Jos. Zwemfenomeen Ian Thorpe blikt terug op zijn legendarische races en vriendschap met Pieter van den Hoogenband. Victoria Koblenko gaat in gesprek met Ranomi Kromowidjojo, drievoudig olympisch kampioen en zeventienvoudig wereldkampioen zwemmen. Kickbokslegende Peter Aerts, een grootheid in Japan, spreekt onder meer over het oprichten van zijn eigen bond LEGEND. Als laatste is de negentienjarige Collin Veijer de hoop van de Nederlandse motorsportfans, maar wie is hij?

Delen: